Qatargate: Παραμένει στη φυλακή η Εύα Καϊλή – Δεν θα ασκήσει έφεση, λένε οι δικηγόροι της

Στη φυλακή για τουλάχιστον άλλον ένα μήνα θα παραμείνει η Εύα Καϊλή, μετά την απόρριψη του αιτήματός της να αποφυλακιστεί με «βραχιολάκι». Αίσθηση προκαλεί η καταγγελία των συνηγόρων της για τις συνθήκες κράτησής της στις βελγικές φυλακές. Κάνουν λόγο για βασανιστήρια και μεσαιωνικές συνθήκες, που δεν συνάδουν με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Μεσαιωνικά βασανιστήρια» καταγγέλουν οι δικηγόροι της Καϊλή

«Για 16 ώρες (η Εύα Καϊλή) ήταν σε ένα κελί της αστυνομίας και όχι στη φυλακή. Αρνήθηκαν να της δώσουν δεύτερη κουβέρτα. Της πήραν το παλτό. Αυτό είναι βασανιστήριο. Τα φώτα ήταν αναμμένα συνέχεια. Δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Αυτό είναι βασανιστήριο. Ήταν αδιάθετη με πολύ αίμα, χωρίς να μπορεί να πλυθεί. Αυτό είναι βασανιστήριο. Η Εύα Καϊλή κατηγορείται, όμως το τεκμήριο της αθωότητας υφίσταται. Είμαστε στην Ευρώπη. Αυτές οι πράξεις παραβιάζουν την ευρωπαϊκή σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Είναι Μεσαίωνας», κατήγγειλε ο δικηγόρος της, κ. Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εύα Καϊλή έχει ανακριθεί τέσσερις φορές, δηλώνει αθώα και έχει ζητήσει να έχει κοντά της το παιδί της.

Πληροφορίες ότι ο Παντσέρι αναφέρθηκε στην ευρωβουλευτή

Η ευρωβουλευτής εμφανίστηκε αρκετά καταβεβλημένη, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι ο Αντόνιο Πεντσέρι αναφέρθηκε στην Εύα Καϊλή, όχι σχολιάζοντάς την θετικά.

Ο κ. Αντρέ Ριζόπουλος, δικηγόρος της κ. Καϊλή, κατήγγειλε τη μεταχείριση του φερόμενου ως εγκεφάλου του κυκλώματος σε σχέση με την ευρωβουλευτή. «Ο κ. Παντσέρι «αγοράζει» το μέλλον του και καλά κάνει. Ως δικηγόρος, το καταλαβαίνω απόλυτα. Αυτός πλέον γνωρίζει πότε θα τελειώσει η κράτησή του, ξέρει ποια είναι τα πρόσωπα που αποφάσισε να προστατεύσει. Και καλά κάνει. Και πιθανότατα ξεκίνησε με την ίδια του την οικογένεια. Θα ήθελα όμως να συνειδητοποιήσουμε τις συνέπειες που θα έχει αυτό στην κ. Καϊλή, η οποία δεν κατάφερε παρά να δει μόνο δύο φορές, μέσα σε έξι εβδομάδες στη φυλακή, το παιδί της», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ριζόπουλος.

Σε μία προσπάθεια να δώσει το καλό παράδειγμα, η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα έδωσε στη δημοσιότητα δώρα που έχει λάβει στο πλαίσιο των καθηκόντων της. Σε μία μάλλον ασυνήθιστη κίνηση, η Ρομπέρτα Μετσόλα κατέγραψε 142 αντικείμενα, από στυλό μέχρι νομίσματα και αγαλματάκια, που της δώρισαν ξένοι αξιωματούχοι. Εκπρόσωπός της τόνισε ότι η Πρόεδρος δεν ήταν υποχρεωμένη να το κάνει αυτό, ωστόσο δημοσιεύματα θέτουν ερωτήματα για ταξίδια που πληρώθηκαν από ξένες χώρες.

Το σκεπτικό της απόφασης του βελγικού δικαστηρίου 

Από τη στιγμή που βγήκαν από την αίθουσα οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή και την ένταση που είχαν οι δηλώσεις, φάνηκε ότι οι εξελίξεις δεν πήγαιναν πολύ καλά. Ούτε να εφεσιβάλλουν την απόφαση αναμένεται, όπως είπε στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ ο κ. Δημητρακόπουλος. Οι δικαστές δεν πείστηκαν και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι ύποπτη φυγής καθώς και ότι είναι πιθανόν να έρθει σε επαφή με άλλους υπόπτους.

Επίσης, υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Αντόνιο Παντσέρι έκανε αναφορά στην Εύα Καϊλή και ίσως κι αυτό λειτούργησε αρνητικά. Αυτό που ενόχλησε ιδιαίτερα την υπεράσπισή της είναι η περιγραφή των 16 ωρών στο αστυνομικό τμήμα χωρίς να της δίνουν ούτε μία κουβέρτα, όπως είπε ο κ Δημητρακόπουλος και έκανε αίσθηση γιατί το Βέλγιο εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα. Από την πλευρά, των αρχών, δεν υπάρχει αντίδραση. Αναφέρουν ότι δεν έχουν ακούσει κάτι τέτοιο σε σχέση με τον συγκεκριμένο φάκελο.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Επιμέλεια: Κλειώ Νικολάου

ΠΗΓΗ

Check Also

ΣΥΡΙΖΑ: Θέλει πολύ θράσος να μας κατηγορούν για «τραμπισμό» εκείνοι που έχουν ξεπατικώσει τις μεθόδους Τραμπ

«Το παραλήρημα του κ. Οικονόμου αποκαλύπτει τον πανικό του κ. Μητσοτάκη μπροστά στο δημοκρατικό κύμα …

Hide picture