Qatar Gate: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης της Εύας Καϊλή

Γεγονός η καθαίρεση της Εύας Καϊλή από τη θέση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ολομέλεια ψήφισε υπέρ της παύσης των αρμοδιοτήτων της.

Το κοινοβούλιο ψήφισε με 625 ψήφους υπέρ, μία κατά και δύο αποχές, για να τερματίσει πρόωρα τη θητεία της. Η πλειοψηφία των δύο τρίτων ήταν προαπαιτούμενο για την παύση της ως αντιπρόεδρος.

Νωρίτερα η πρόεδρος Ρομπέρτα Μετσόλα ενημέρωσε ότι η διάσκεψη των προέδρων έβγαλε ομόφωνη απόφαση για την καθαίρεσή της.

Η Ευα Καϊλή και οι υπόλοιποι τρεις συλληφθέντες για το σκάνδαλο “Qatar Gate” θα παρουσιαστούν την Τετάρτη ενώπιον του προδικαστικού τμήματος προκειμένου να αποφασιστεί εάν θα παραταθεί η προφυλάκισή τους ή όχι. Η ίδια πάντως, μέσω του δικηγόρου της οικογένεια της, δηλώνει αθώα για όλες τις κατηγορίες που της προσάπτουν για την υπόθεση του Κατάρ.

Αυτό αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας Καϊλή, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η ίδια δεν έχει καμία σχέση με χρηματισμούς από το Κατάρ. “Εγώ το μόνο που μπορώ να πω είναι δεν υπάρχει κούνια που κάτω από αυτήν βρέθηκαν χρήμα” τόνισε χαρακτηριστικά, την ώρα που ο Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος διέταξε τη δέσμευση όλων των περιουσιακών στοιχείων της ευρωβουλευτή, του συντρόφου της και στενών συγγενών της, από χρηματοπιστωτικά προϊόντα και θυρίδες μέχρι ακίνητα και τους λογαριασμούς εταιρείας real estate που ίδρυσε μόλις τον περασμένο μήνα με έδρα το Κολωνάκι.

Η βελγική αστυνομία προχώρησε χθες σε νέα έρευνα στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει συνολικά 19 εφόδους από την περασμένη Παρασκευή σε γραφεία και κατοικίες ενώ το ποσό που έχει κατασχεθεί ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και ακτιβιστές αναμένουν ότι και άλλα ονόματα εμπλεκόμενων θα βγουν στο φως.

Για επιτακτική ανάγκη να ριχθεί άπλετο φως στο σκάνδαλο, που προκαλεί βαθιές ρωγμές στην αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμών, μιλούν οι Ευρωβουλευτές, ενώ κάποιοι ζήτησαν να αναθεωρηθούν οι πρόσφατες αποφάσεις που έχουν ληφθεί αναφορικά με το Κατάρ.

Πιο αυστηρούς κανόνες όσον αφορά στη λειτουργία των λόμπι στους κόλπους της Ε.Ε ζήτησε η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο Ράιλι, κάνοντας λόγο για ένα σκάνδαλο που κατά κάποιον τρόπο ήταν αναμένο να συμβεί.

Την στήριξη της Προέδρου της Κομισιόν σε όλο το Σώμα των Επιτρόπων επιβεβαίωσε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα που αφορούν στον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

ΠΗΓΗ

Check Also

Π. Τσαπανίδου στο Πρώτο: Θεωρούμε αδιανόητο να συνεργαστεί το θύμα με τον θύτη των υποκλοπών (audio)

«Υπάρχουν δημοσιεύματα, υπάρχουν δηλώσεις, υπάρχει μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα τοξικότητας από την κυβέρνηση», …

Hide picture