Politico: Επείγουσα έρευνα Κομισιόν για σχέσεις αξιωματούχων με Δ. Αβραμόπουλο ― Το e-mail και η προθεσμία

Επείγουσα έρευνα διέταξε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για τις επαφές αξιωματούχων της Επιτροπής με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, όσο εκείνος ήταν στην ΜΚΟ του Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, η οποία είναι στο επίκεντρο του σκανδάλου Qatargate, σύμφωνα με το Politico.

Η Κομισιόν ζητά επίσης από τον ίδιο τον κ. Αβραμόπουλο να δώσει εξηγήσεις για το πώς ακολούθησε τους κανόνες του λόμπινγκ. Ο πρώην επίτροπος έχει επιβεβαιώσει ότι ήταν επίτιμο μέλος της ΜΚΟ και λάμβανε αμοιβή για περιορισμένο χρονικό διάστημα αλλά παραιτήθηκε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο.

Ειδικότερα, ο κ. Αβραμόπουλος, πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, ήταν επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος κρατείται στη φυλακή, με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Ο κ. Αβραμόπουλος παραδέχθηκε ότι έλαβε πληρωμή 60.000 ευρώ από την Fight Impunity και έκτοτε παραιτήθηκε από το ρόλο του στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ, σύμφωνα με το Politico.

Το σκάνδαλο, στο οποίο κατηγορήθηκε και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή και της αφαιρέθηκε ο ρόλος της ως αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει κλονίσει το κατεστημένο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει πλήξει την αξιοπιστία του μπλοκ όσον αφορά τα ηθικά πρότυπα.

Ε.Μαμέρ: Φιλικές οι συναντήσεις του πρώην Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου με τους Επιτρόπους

«Έχουμε πραγματοποιήσει (όπως είπα τη Δευτέρα) εσωτερικούς ελέγχους εντός της Επιτροπής σε σχέση με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο για τις μετά τη θητεία δραστηριότητές του. Πράγματι όπως είπατε και σημειώνουμε, επισκέφθηκε διάφορους Επιτρόπους τις ημερομηνίες 15 με 17 Νοεμβρίου 2021 κάτι το οποίο οι Επίτροποι περιγράφουν ως μικρής διάρκειας εθιμοτυπικές επισκέψεις, κυρίως σε πρώην συναδέλφους ή στην διάδοχό του, Ίλβα Γιόχανσον, ή σε μια παλιά γνώριμη τη Στέλλα Κυριακίδου» ανάφερε ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ ερωτηθείς σχετικά με συναντήσεις του κ. Αβραμόπουλου με Επιτρόπους, αλλά και με το εάν συζητήθηκαν θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα ή το Κατάρ.

Ο κ. Μαμέρ συμπλήρωσε ότι «σε καμία από αυτές τις συναντήσεις από ό,τι καταλαβαίνουμε δεν εκπροσωπούσε την ΜΚΟ για την οποία είχε ζητήσει μετά-θητεία εξουσιοδότηση» σημειώνοντας επίσης ότι δεν συζητήθηκαν ζητήματα όπως αυτά που τέθηκαν στην ερώτηση. Παράλληλα, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν έκανε λόγο επίσης για συναντήσεις με πρώην συναδέλφους «για μικρής διάρκειας ιδιωτικές συζητήσεις, ειδικότερα όταν αυτοί οι συνάδελφοι ήταν στην Ελλάδα».

«Ωστόσο, η Επιτροπή γράφει στον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο για την απόκτηση περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με το πώς σεβάστηκε τις προϋποθέσεις που ορίζονται για τη μετά-θητεία δραστηριότητά του και του ζητάμε επίσης να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το πώς εκπροσώπησε αυτή την ΜΚΟ κατά τη διάρκεια μεταξύ της ημερομηνίας εξουσιοδότησης και το τέλος της περιόδου» που είχε υποχρέωση να δεσμεύεται από κανόνες της Επιτροπής προσέθεσε ο Ερίκ Μαμέρ.

Παράλληλα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι διακόπτει κάθε χρηματοδότηση στη ΜΚΟ «No Peace Without Justice», μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Ανταπόκριση – Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Το e-mail και η προθεσμία

Σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είδε το Politico και το οποίο εστάλη νωρίτερα την Τετάρτη στα «σημεία επαφής για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία» κάθε γραφείου των Επιτρόπων, ένας αξιωματούχος της ΕΕ ρώτησε αν τα μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ή οι υπάλληλοι του υπουργικού συμβουλίου είχαν αλληλεπιδράσει με τον Αβραμόπουλο ή την οργάνωση Fight Impunity πέρυσ ι(η οποία αναφέρεται ως AITJ, βάσει της πλήρους ονομασίας Association Against Impunity and for Transitional Justice). Στους παραλήπτες δόθηκε προθεσμία μόνο μέχρι το πρωί για να απαντήσουν.

«Είχε κάποιο μέλος ή το υπουργικό σας συμβούλιο οποιαδήποτε αλληλεπίδραση (αλληλογραφία, συναντήσεις, επαφές) με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο, κατά την περίοδο από τις 3 Φεβρουαρίου 2021 έως και την 1 Δεκεμβρίου 2021, υπό την ιδιότητά του ως επίτιμου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της AITJ;». Ο αξιωματούχος υπέβαλε την ίδια ερώτηση σχετικά με οποιαδήποτε επικοινωνία με άλλους εκπροσώπους της οργάνωσης Fight Impunity ή με τον Αβραμόπουλο, «με οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα», κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, «και αν ναι, να μας ενημερώσετε για το αντικείμενο αυτής της αλληλεπίδρασης».

Η Jivka Petkova, διευθύντρια συντονισμού και διοίκησης στην ομάδα της φον ντερ Λαίεν, ζήτησε να υποβληθούν οι απαντήσεις μέχρι τις 10:30 π.μ. σήμερα.

Η αναπληρώτρια επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής της ΕΕ, Ντάνα Σπινάντ δήλωσε: «Στέλνουμε σήμερα (στον κ. Αβραμόπουλο) μια επιστολή για να τον ρωτήσουμε πώς πληρούσε τις προϋποθέσεις για την άδεια που του δώσαμε για αυτή τη μεταμνημονιακή δραστηριότητα στο (Fight Impunity)».

«Έχουμε πει από την αρχή ότι εξετάζουμε τις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του πρώην Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου και μελών του Σώματος», πρόσθεσε η Σπινάντ, λέγοντας ότι η Επιτροπή δεν σχολιάζει τα εσωτερικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

ΠΗΓΗ

Check Also

Π. Τσαπανίδου στο Πρώτο: Θεωρούμε αδιανόητο να συνεργαστεί το θύμα με τον θύτη των υποκλοπών (audio)

«Υπάρχουν δημοσιεύματα, υπάρχουν δηλώσεις, υπάρχει μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα τοξικότητας από την κυβέρνηση», …

Hide picture