Κομοτηνή: 24-1-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Πρωτογενής Τομέας
Σε εφαρμογή τα Σχέδια Βελτίωσης – 2 στους 3 οι ωφελημένοι αγρότες
Αυξήθηκε ο αριθμός των αγροτών που αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στο Μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 για τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη. Έτσι, 2 στους 3 αγρότες (64%) που έχουν υποβάλει σχετικό αίτημα θα αποκτήσουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το συγκεκριμένο Μέτρο. Στην Περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας Θράκης δίνονται συνολικά 75 εκ. ευρώ

ΟΑΕΔ
Ημερίδα που διοργανώνει ο ΟΑΕΔ με την Kατασκευαστική Eταιρία “ΑΒΑΞ
Ημερίδα απασχόλησης διοργανώνει ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με την Kατασκευαστική Eταιρία “ΑΒΑΞ” σήμερα στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής. Στόχος της εκδήλωσης είναι η αναζήτηση 61 εργαζομένων, κυρίως εργατοτεχνικών ειδικοτήτων, προκειμένου να στελεχωθεί το έργο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου, που έχει αναλάβει και θα εκτελέσει η συγκεκριμένη εταιρεία στο νομό Ροδόπης για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Ο αγωγός θα διασχίζει τη Βουλγαρία και θα καταλήγει στον νομό Ροδόπης.

Κοινωνία
Μέσω τηλεφώνου εξαπατήσεις
Την προσοχή των κατοίκων της Ροδόπης εφιστά ο αστυνομικός διευθυντής Ροδόπης Μιχάλης Σεβδυνίδης καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα και στην περιοχή της Ροδόπης έχει παρατηρηθεί αύξηση των περιστατικών με επιτήδειους που προσπαθούν να εξαπατήσουν πολίτες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας. Συγκεκριμένα, οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις, προσποιούμενοι συνήθως αστυνομικούς ή γιατρούς και –προφασιζόμενοι ότι στενά συγγενικά πρόσωπα έχουν εμπλοκή σε τροχαίο ατύχημα με τραυματισμό- ζητούν χρήματα είτε για να αποφευχθούν οι νόμιμες ποινικές συνέπειες είτε για την άμεση πραγματοποίηση χειρουργικής επέμβασης. «Πρόκειται -προσοχή- για απατεώνες! Η Ελληνική Αστυνομία αλλά και οι άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες […] δεν ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν ή και για την παράλειψη νόμιμων ενεργειών» τόνισε ο αστυνομικός διευθυντής.
Βουλή
Ομιλία Ιλχάν Αχμέτ
Ομιλία πραγματοποίησε ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ αναφορικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης και την σύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων με την αξιολόγηση. Η ομιλία του βουλευτή Ροδόπης επικεντρώθηκε στο άρθρο 50 για την λειτουργία του ΔΟΑΤΑΠ «και τις τραγικές καταστάσεις που βιώνουν οι ενδιαφερόμενοι που καλούνται να προβούν σε εξομοίωση των πτυχίων τους από την αλλοδαπή για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας.» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Παράλληλα, ενώπιον της παρούσας κατά την ομιλία του Ιλχάν Αχμέτ, υφυπουργού Παιδείας κ. Σοφίας Ζαχαράκη, κατατέθηκε στα πρακτικά της Βουλής η ανοιχτή Επιστολή του Συνδέσμου Σχολικών Εφορειών Μειονοτικών Σχολείων Θράκης, με την οποία ζητείται να μην πραγματοποιούνται εκδηλώσεις την 30η Ιανουαρίου στα Μειονοτικά Σχολεία και να τηρείται το ωρολόγιο πρόγραμμα της ημέρας .
ΟΑΕΔ
Ο διοικητής του ΟΑΕΔ στις Σάπες
Επίσκεψη στις Σάπες πραγματοποίησε χθες ο Διοικητής του ΟΑΕΔ κ. Σπύρος Πρωτοψάλτης στη διάρκεια της οποίας, επισκέφθηκε τα γραφεία του Οργανισμού και συναντήθηκε στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Μαρώνειας – Σαπών κ. Ντίνο Χαριτόπουλο. Η συνάντηση διεξήχθη σε φιλικό και γόνιμο κλίμα και ο Διοικητής συμφώνησε στις προτάσεις αναβάθμισης και ενίσχυσης του Παραρτήματος ΟΑΕΔ στις Σάπες, την δημιουργία Σχολής Μαθητείας του Οργανισμού και την έναρξη της διαδικασίας κλήρωσης των αδιάθετων κατοικιών στη Ξυλαγανή.

Περιφέρεια
Συσκέψεις στις έδρες όλων των δήμων με την παρουσία του Περιφερειάρχη
Συσκέψεις στις έδρες όλων των δήμων θα πραγματοποιήσει ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος με σκοπό την παρακολούθηση των έργων που είναι σε εξέλιξη, τη χρηματοδότηση νέων αλλά και τον σχεδιασμό πιο μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων ενόψει της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027. Η πρώτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Θάσο.
Ανακοίνωση της «Περιφερειακής Σύνθεσης»
Οξεία κριτική ασκεί με ανακοίνωσή της η «Περιφερειακή Σύνθεση» στη διοίκηση του Χρ. Μέτιου κατηγορώντας τον περιφερειάρχη ότι αντιλαμβάνεται την διοίκηση ως μία ευκαιρία για να «φωτογραφίζεται, να ταξιδεύει και να προβάλλεται χωρίς να επιζητεί κάποιο ουσιώδες αποτέλεσμα για τους πολίτες και για την ανάπτυξη της περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι διάφορες συσκέψεις που λαμβάνουν χώρα.» σημειώνεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται «η μετριότητα και η ανεπάρκεια συναγωνίζονται την εμπάθεια, την μεροληψία και την προσωπική τους ανασφάλεια όπως και την αναποτελεσματικότητά τους. Είναι τραγικό, όμως, ότι αυτή η πολιτική ηθική της σημερινής διοίκησης της περιφέρειας επιβαρύνει την περιοχή μας και τους πολίτες.»

Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης
Εκδήλωση για τη διαμεσολάβηση
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης διοργανώνει εκδήλωση για τη διαμεσολάβηση με θέμα « Η υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης κατά το Ν. 4640/2019» με ομιλητή τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ κ. Παναγιώτη Γιαννόπουλο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις δώδεκα το μεσημέρι στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου.
Κτηνοτροφία
Ανακοίνωση σχετικά με την υπό ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας
«Ευχόμαστε να δημιουργηθεί η Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, επάνω σε γερές βάσεις και κυρίως να λειτουργήσει προς όφελος όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή και κυρίως των κτηνοτρόφων, που αυτή τη στιγμή είναι ο οικονομικά αδύναμος κρίκος, στην παραγωγική αλυσίδα της Φέτας.» αναφέρεται σε ανακοίνωση των Κτηνοτροφικών Συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και σημειώνεται ότι «Η ΔΟΦ όμως είναι ένα μικρό κομματάκι, στο πάζλ που πρέπει να ενώσουμε για την προστασία της Φέτας και γενικά της κτηνοτροφικής παραγωγής.»
Απουσιάζει μόνιμος κτηνίατρος από της Σάπες
«Η απουσία μόνιμου κτηνιάτρου στις Σάπες, μετά την συνταξιοδότηση του τελευταίου κτηνιάτρου, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής Σαπών αλλά και του ορεινού όγκου» αναφέρει σε επιστολή του προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο κος Ντίνος Χαριτόπουλος . Παράλληλα, σημειώνει ότι «Το σημαντικό κτηνοτροφικό κεφάλαιο μας, που ξεπερνά τα 200.000 αιγοπρόβατα και τα 10.000 βοοειδή ελευθέρας βοσκής κινδυνεύουν . Επίσης οι κτηνοτρόφοι επιβαρύνονται τόσο οικονομικά όσο και με εργατοώρες σε συνδυασμό με μεγάλη ταλαιπωρία.»
Κόμματα – Κινήματα
Καταγγελία ΠΑΜΕ Ξάνθης
Το γεγονός ότι ο άτυχος άνδρας που απανθρακώθηκε το βράδυ της Τρίτης, προσπαθούσε να ζεσταθεί με αυτοσχέδια μέσα, επισημαίνει με ανακοινωσή του το ΠΑΜΕ: «Η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του 71χρονου βιοπαλαιστή που έχασε με τραγικό τρόπο τη ζωή του, το βράδυ της Τρίτης από πυρκαγιά στο σπίτι του, ενώ προσπαθούσε να ζεσταθεί και να έχει φως με αυτοσχέδια μέσα.» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην καταγγελία και σημειώνεται: «Τείνει να γίνει συνήθειο ανά μέρα ή βδομάδα να μετράμε τους νεκρούς – θύματα της ενεργειακής φτώχειας και της μετατροπής του ρεύματος σε εμπόρευμα. Τους φτωχούς δηλαδή και εξαθλιωμένους που είτε πεθαίνουν από αναθυμιάσεις είτε από πυρκαγιές εξαιτίας κακής λειτουργίας από σόμπες υγραερίου ή ακόμα και αυτοσχέδιων μέσων θέρμανσης ή φωτισμού.».

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δύο νέες υδατοδεξαμενές πόσιμου νερού
Ο Δήμος Αρριανών ολοκλήρωσε την προμήθεια δύο νέων υδατοδεξαμενών πόσιμου νερού που τοποθετήθηκαν στους οικισμούς της Δαρμένης και της Άνω Δροσίνης Πρόκειται για δύο σύγχρονες δεξαμενές πόσιμου νερού για τις ανάγκες ύδρευσης των οικισμών, ώστε να εξασφαλίζουν επάρκεια σε νερό αποκτώντας επιπλέον και υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η προσπάθεια του δήμου για να εξασφαλίσει επαρκή και ποιοτικό πόσιμο νερό θα συνεχιστεί μέχρι να καλυφθούν οι ανάγκες και των 57 οικισμών που υπάρχουν στην επικράτεια του Δήμου.
Επιμορφωτικές συναντήσεις γονέων και μαθητών
Το Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ) Ροδόπης διοργανώνει τη λειτουργία βιωματικών, επιμορφωτικών συναντήσεων γονέων μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι συναντήσεις θα είναι δίωρες, απογευματινές ώρες, ανά δεκαπενθήμερο και ημέρα Πέμπτη, στο χώρο της υπηρεσίας του ΚΕΣΥ Ροδόπης Μάρκου Μπότσαρη 1 Κομοτηνή, με έναρξη στις 6 Φεβρουαρίου 2020. Τα θέματα θα αφορούν τα πεδία: Οι οικογενειακές σχέσεις και η κοινωνική προσαρμογή του εφήβου. Ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές και η γονεϊκή διαχείρισή τους και Δεξιότητες μελέτης.
Στρατός
Πρόγραμμα Κοινωνικής Προσφοράς Ενόπλων Δυνάμεων
Δωρεάν υγειονομικές εξετάσεις των μαθητών θα πραγματοποιήσει Στρατιωτικό ιατρικό κλιμάκιο του Δ ́ Σώματος Στρατού και της 29ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας Πεζικού αποτελούμενο από Ιατρό Άνευ Ειδικότητας και Οδοντίατρο, στο μειονοτικό δημοτικό σχολείο στο χωριό Δαρμένη από τις 09:30Ω έως τις 11:00Ω την Τρίτη 28 Ιανουαρίου.

Μητρόπολη
Το πρόγραμμα του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής
Κατά την ακολουθία του εσπερινού στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής επί τη μνήμη του εν Αγίοις πατρός ημών Γρηγορίου Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Θεολόγου θα χοροστατήσει σήμερα στις έξι το απόγευμα ο Μητροπολίτης. Αύριο το πρωί θα ιερουργήσει στην μονή Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης Ξάνθης μετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την συμπλήρωση 25 ετών από της εκλογής του μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος. Το πρωί της Κυριακής 26/01 θα ιερουργήσει στο ναό Αγίου Γεωργίου Προσκυνητών και θα τελέσει την πρεσβύτερο χειροτονία του διακόνου Στέφανου Ναλμπαντάκη. Το πρωί της Πέμπτης 30/01 θα ιερουργήσει στον καθεδρικό ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κομοτηνής, όπου στη συνέχεια πραγματοποιήσει αρτοκλασία δεόμενος υπέρ υγείας και προόδου των διδασκόντων και διδασκομένων των εκπαιδευτηρίων της επαρχίας μας, αλλά και του μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως των ευεργετών και διδασκάλων της Παιδείας του γένους μας.

Πολιτισμός- Εκδηλώσεις
Βιβλιοπαρουσιάσεις
Δύο βιβλία της Λίζας Μαμακούκα, επίκουρης καθηγήτριας στο Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, θα παρουσιαστούν στην πόλη μας με πρωτοβουλία του Δημοκρίτειου Βιβλιοχαρτοπωλείου. Πρόκειται για τα βιβλία «Ζωολογικός κήπος τσέπης» και «Κουλούρια Θεσσαλονίκης». Τα βιβλία θα παρουσιάσουν, παρουσία της συγγραφέως, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου και ώρα 19.30 οι Σπύρος Κιοσσές (τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας ΔΠΘ) και Στέφανος Γραβάνης (Νομική Σχολή ΔΠΘ). Επίσης αποσπάσματα κειμένων θα διαβάσουν οι Άννα Μαχαιροπούλου, ηθοποιός-σκηνοθέτης και Απολλωνία Λάμπρου, φοιτήτρια Κοινωνικής Εργασίας, ΔΠΘ.
Ένωση των εν Αθήναις Κομοτηναίων
Το νέο διοικητικό συμβούλιου της Ένωσης των εν Αθήναις Κομοτηναίων πραγματοποιεί την ετήσια κοπή της βασιλόπιτας, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου και ώρα 12:30 σε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο στο Κολωνάκι με επιλεγμένα εδέσματα (Ακαδημίας 37 και Ομήρου «ZOE΄s Primium Latteria» με τιμή συμμετοχής 15 ευρώ). «Εάν αγαπάτε την πόλη μας και την νοσταλγείτε, εάν θέλετε να συναντήσετε φίλους και συγγενείς, εάν θέλετε να ανταλλάξετε απόψεις για την πρόοδο και εθνική πορεία της Ροδόπης, μια ζεστή αγκαλιά περιμένει εσάς και τους φίλους σας, η δική μας αγκαλιά. Σας περιμένουμε» αναφέρεται στην πρόσκληση.

Εκδήλωση κοπής πίτας
Η ετήσια εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας των εργαζομένων του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης Δήμου Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου στις 20:30 μ.μ στο ξενοδοχείο Chris & Eve, 3ο χλμ Κομοτηνής – Αλεξανδρούπολης .
Συναυλία του κύκλου Μουσικής Δωματίου
Η τρίτη συναυλία του κύκλου Μουσικής Δωματίου 2019-2020 που οργανώνει η ΔΚΕΠΠΑΚ, θα δοθεί την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, στις 8 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κύτταρο (πρώην ΡΕΞ). Η συναυλία έχει τίτλο «Οι νέοι παίζουν για τους νέους» και εμφανίζονται τέσσερις ταλαντούχοι νέοι της πόλης σε μία συνάντηση με έργα για σόλο πιάνο. Θα παίξουν: Ο Νικόλαος Βλαδιμηρίδης, ο Κωνσταντίνος Κουμπάκης, ο Δημήτρης Λύρατζης και η Μυρτώ Φαλαλάκη . Η Είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
Εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες
«Ναρκισσισμός χωρίς ηδονή και σχέσεις χωρίς νόημα: δύο σημερινά προβλήματα και οι Τρεις ιεράρχες» είναι το θέμα της ομιλίας που θα πραγματοποιήσει ο Πατέρας Νικόλαος Λουδοβίκος την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στις 20:00 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου. Με την εκδήλωση οι διοργανωτές τιμούν την μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών γιατί «δεν υπήρξαν μόνο Πατέρες της εκκλησίας, αλλά υπηρέτησαν και τα γράμματα, τονίζοντας την μεγάλη σημασία που έχουν οι σπουδές και η μόρφωση για τους ανθρώπους.»
Θεατρική παράσταση στο Πολιτιστικό κύτταρο(πρώην ρέξ)
Tην ανατρεπτική σατιρική κωμωδία του Μποστ «Μήδεια», μια παράσταση που έχουν ήδη παρακολουθήσει στην Αθήνα περισσότεροι από 5.000 θεατές θα έχει την ευκαιρία να δει το κοινό της περιοχής την Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικό κύτταρο πρώην ΡΕΞ. Τον κεντρικό ρόλο της παιδοκτόνου μάνας ενσαρκώνει ο Μάκης Παπαδημητρίου.
Αθλητικά
O Δήμος Μαρωνείας-Σαπών διοργανώνει λαϊκό αγώνα δρόμου
Λαϊκό αγώνα δρόμου με τίτλο «Δρόμος Υγείας-Φιλίας-Αλληλεγγύης Σαπών» θα διοργανώσει ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών την Κυριακή 31 Μαΐου στις 11 π.μ. στις Σάπες. Ο Δρόμος των Σαπών φιλοδοξεί ν’ αποτελέσει σπουδαίο αθλητικό ετήσιο δρώμενο και στοχεύει να βάλει τον αθλητισμό στην ζωή των πολιτών, μικρών και μεγάλων.
Μπάσκετ, τον Ερμή Λαγκαδά υποδέχεται ο ΓΑΣ Κομοτηνή
Τον Ερμή Λαγκαδά αντιμετωπίζει ο ΓΑΣ Κομοτηνή την Κυριακή (26/1) στις 17:00 η ώρα το απόγευμα. Αναμένεται να είναι ένα πολύ δυνατό παιχνίδι με την στήριξη των φιλάθλων του ΓΑΣ να κρίνεται απαραίτητη.
Καιρός
Τοπικές νεφώσεις παροδικά αυξημένες προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και τα βόρεια.

ΣΑΒΒΑΤΟ 25-01-2020
Τοπικές νεφώσεις αυξημένες στα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ, στα δυτικά μεταβλητοί 4 που βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, αλλά παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

www.ert.gr

ΠΗΓΗ

Check Also

Παρατείνεται ως 31/12 η εφαρμογή των ανέπαφων συναλλαγών χωρίς PIN ως 50 ευρώ

Την παράταση της εφαρμογής του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες πληρωμών χωρίς τη χρήση …