Κομοτηνή: 22-1-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις – ert.gr

Βουλή
Κεντρικός Ομιλητής στο Νομοσχέδιο για την Παιδεία ο Ε. Στυλιανίδης
«Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί μία πρώτη απόπειρα να νικηθούν οι δυνάμεις της αδράνειας και της ιδεοληψίας, που καθηλώνουν συχνά το πιο ευαίσθητο αλλά και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας και της πολιτείας μας, που δεν είναι άλλο από τη νεολαία μας και τον εκπαιδευτικό κόσμο.» ανέφερε ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης ως κεντρικός ομιλητής της ΝΔ για την Παιδεία. Παράλληλα, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση απαντά στην αγωνία των νέων και των γονιών τους για ποιοτικές σπουδές που θα οδηγήσουν σε επαγγέλματα του μέλλοντος.

Ομιλία στη Βουλή από τον Δημήτρη Χαρίτου
Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου πραγματοποίησε χθες ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση επί του Σ/Ν του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ανώτατη εκπαίδευση, στη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με κάθε ευκαιρία ροκανίζει το Σύνταγμα και συγκεκριμένα τις διατάξεις που προστατεύουν τη δημόσια παιδεία και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Ανέφερε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως η κατάργηση του ασύλου και της ελεύθερης πρόσβασης των μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, η αναστολή της λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ.
Ερώτηση Ιλχάν Αχμέτ για τα σχέδια βελτίωσης
Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που αφορά στην αύξηση των κονδυλίων για τα Σχέδια Βελτίωσης στην Περιφέρεια Αμ-θ, που από τις έως τώρα κατανομές εμφανίζεται να λαμβάνει ένα πόσο υποπενταπλάσιο σε σχέση με τις ανάγκες κάλυψης των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί κατέθεσε ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ κος Ιλχάν Αχμέτ. Ο βουλευτής καλεί την κυβέρνηση «να άρει αυτή την εξόφθαλμη αδικία», όπως τονίζει, σε βάρος των αγροτών της περιοχής.

Επέτειος 100 χρόνων
Εκδηλώσεις από την Εφορεία Αρχαιοτήτων
Τη διοργάνωση διημερίδας για την Κομοτηνή και την περιοχή της, με έμφαση στις επιστημονικές έρευνες που αφορούν την ιστορία και την αρχαιολογία της περιοχής προγραμματίζει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από των ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό κορμό. Επίσης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης προγραμματίζει περιοδική έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, το διάστημα από 3 Μαΐου 2020 έως και 31 Δεκεμβρίου 2020, με τίτλο «Εκατό χρόνια ενσωμάτωση της Θράκης – εκατό χρόνια αρχαιολογίας στη Θράκη». Η έκθεση θα συνοδεύεται από πλούσιο εποπτικό υλικό και ιστορικά έγγραφα, ενώ κατά το διάστημα της παρουσίασής της θα πραγματοποιηθούν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Εκδηλώσεις στο Στρατιωτικό Μουσείο Κομοτηνής για την Ενσωμάτωση της Θράκης
Μια σειρά δραστηριοτήτων θα λάβουν χώρα στο χώρο του Στρατιωτικού Μουσείου Κομοτηνής. Διενέργεια ομιλιών με θέμα: ▪ Ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό. ▪ Ιστορικότητα των κτιρίων του Στρατηγείου της XXI ΤΘΤ και του Μουσείου Κομοτηνής. Έκθεση φωτογραφικού υλικού και συναυλία της ΣΜΣ/ΧΧΙ ΤΘΤ. Επιπροσθέτως, στο χώρο του Μουσείου θα τιμηθούν οι απόγονοι (εφόσον ανευρεθούν) των παρακάτω σημαινόντων προσώπων της τότε εποχής: • Στρατηγού Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη, Διοικητή της Μεραρχίας Σερρών, η οποία απελευθέρωσε την Κομοτηνή στις 14 Μαΐου 1920. • Στρατηγού Αντουάν Τσαρλς Σαρπύ (Antoine Charles Charpy), Ανώτατου Ύπατου Αρμοστή, Διοικητή της Διασυμμαχικής Δύναμης με έδρα το Στρατηγείο όπου στεγάζεται σήμερα η XXI ΤΘΤ και ο οποίος παρέδωσε την πόλη στο Στρατηγό Επαμεινώνδα Ζυμβρακάκη. • Χαρίσιου Βαμβακά, Έλληνα Διπλωμάτη, αντιπρόσωπου της Ελληνικής Κυβέρνησης στη Διασυμμαχική Θράκη, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ένωση της Θράκης με την Ελλάδα.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σχολικός Μαραθώνιος Ανακύκλωσης
Tην έναρξη της υλοποίησης της δράσης του Σχολικού Μαραθωνίου Ανακύκλωσης στα δημοτικά σχολεία θα κηρύξει σήμερα ο Δήμαρχος Κομοτηνής, Ιωάννης Γκαράνης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Ισμαήλ Λεβέντ. Η σχολική δράση πραγματοποιείται από τον Δήμο Κομοτηνής σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κομοτηνής και τη ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε., στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της δημοτικής πλατφόρμας, Followgreen, η οποία προβλέπει τη διανομή κάδων ανακύκλωσης στα δημοτικά σχολεία, υπό τον συντονισμό της Διεύθυνσης Καθαριότητας. Στις 10.30 το πρωί, στο 11ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και στις 11.30 το πρωί στο 1ο Μειονοτικό Σχολείο Κομοτηνής, ο Δήμαρχος με τους συνεργάτες του θα διανείμουν τους πρώτους κάδους. Ο Δήμαρχος Κομοτηνής θα μιλήσει στους μικρούς μαθητές για τη σημασία και τα οφέλη της ανακύκλωσης για όλους μας, αλλά και για το περιβάλλον και θα αναλύσει το πρόγραμμα του Followgreen.
Αντικατάσταση των παλιών δικτύων ύδρευσης
Στην αντικατάσταση των παλιών δικτύων ύδρευσης στους πρώην Δήμους Αιγείρου και Νέου Σιδηροχωρίου προχωρά ο δήμος Κομοτηνής. Υπογράφτηκαν δύο έργα: Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμών Παλαιάς Καλλίστης και Μικρού Δουκάτου, αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης οικισμού Καλαμόκαστρο προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ με την ολοκλήρωση των εργασιών να προβλέπεται εντός δώδεκα μηνών.
Απόσπαση υπαλλήλου στα ΕΛΤΑ Ιάσμου
Μετά από παρέμβαση του Δημάρχου Μουμίν Οντέρ, αποσπάστηκε υπάλληλος στα ΕΛΤΑ Ιάσμου για την υπηρεσιακή ανάγκη που πρόκυψε στο κατάστημα.

 

 

Αντιδήμαρχος Ιάσμου Γιαλούτς Οκταϊ : Στελέχωση Κέντρου Υγειάς Ιάσμου με Ιατρό ειδικότητας Παιδιάτρου.
Έγγραφο προς την 4η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλονίκης με το οποίο ζητά την Στελέχωση του Κέντρο Υγείας με Παιδίατρο απέστειλε ο Αντιδήμαρχος Ιάσμου Γιαλούτς Οκταϊ «Ειδικότητας πολύ σημαντικής για την εύρυθμη Λειτουργία και την επαρκή παροχή υπηρεσιών υγείας από το εν λόγω Κέντρο Υγειάς , η έλλειψη της οποίας δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των Δημοτών μας.» τονίζεται στην επιστολή.
Αντιπλημμυρικά έργα στις Σάπες
Ένα μεγάλο πρόβλημα πολλών ετών της Ξυλαγανής, έκλεισε με την παρέμβαση του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών. Ο λόγος για το ρέμα που ξεκινάει από τα κοιμητήρια , διέρχεται μπροστά από τις εργατικές κατοικίες και περνάει από τα «Σφαγεία», το οποίο πλέον με τις σημαντικές και αναγκαίες παρεμβάσεις του Δήμου, σε συνεργασία με άλλους φορείς, θα προφυλάξει μεγάλο τμήμα του οικισμού από πιθανές πλημμύρες και ζημιές.

 

 

Περιφέρεια
Μαθήματα στην Ακαδημία δια βίου μάθησης
Συνεχίζονται τα μαθήματα στην Ακαδημία δια βίου μάθησης, στην Κομοτηνή στις επτά το απόγευμα με ομιλητή τον Γεώργιο Κουντουρά , Διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας Δ.Π.Θ. και Θέμα Διάλεξης: Ψυχανάλυση και οικογένεια. Και στην Ξάνθη την ίδια ώρα με ομιλητή τον Σπυρίδων Ντούγια, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, ΔΠΘ με Θέμα Διάλεξης: Βιοδιυλιστήρια: παρούσα κατάσταση και προοπτικές. Τα μαθήματα φιλοξενούνται στα κτίρια των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας για την Περιφερειακή Σύνθεση
Πραγματοποιήθηκε στα Άβδηρα της Ξάνθης η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ», η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο. «Ενωμένοι όλοι μαζί συνεχίζουμε το έργο μας για το καλό της Περιφέρειας μας.» ανέφερε ο επικεφαλής Χριστόδουλος Τοψίδης.

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων λέει η Λαϊκή Συσπείρωση
Την απόφαση της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. που προχωρά στην πλήρη παράδοση τόσο της κατασκευής όσο και της διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) στους επιχειρηματικούς ομίλους καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» αν. Μ.Θ. «Ο σχεδιασμός να υλοποιηθεί από το κράτος και όχι από ιδιώτες και να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση. «Η λύση στο πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης των αποβλήτων, ολοκληρωμένη και μακρόπνοη, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με λαϊκή εξουσία και οικονομία μπορεί να εξασφαλιστεί.» τονίζουν οι εκλεγμένοι Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια και στους Δήμους της Αν. Μακεδονίας-Θράκης.

Οικονομία – Επιμελητήριο
Έναρξη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Κομοτηνή
Το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης φιλοξενεί την υλοποίηση Μεταπτυχιακού Προγράμματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων, καθώς και σε όσους θέλουν να ακολουθήσουν καριέρα στελέχους και δεν έχουν πραγματοποιήσει σπουδές στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Το Πρόγραμμα ξεκινά την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 και το Κόστος Διδάκτρων, έπειτα από αίτημα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης για διευκόλυνση όλων των ενδιαφερομένων, διαμορφώνεται στις 2.500€ με δυνατότητα εξόφλησης σε 9 μηνιαίες ισόποσες δόσεις.
Παιδεία
Παράσταση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών
Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ροδόπης πραγματοποίησε χθες το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. «Υπερασπίζουμε την αξία των πτυχίων, αντιμαχόμαστε τη λογική του προσοντολογίου και του σχολείου της αγοράς, αγωνιζόμαστε όπως λένε οι αποφάσεις μας για μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών – κανείς απολυμένος/η – όλοι με ίσα δικαιώματα.» τόνισαν οι συμμετέχοντες σημειώνοντας ότι « Η κυβέρνηση της ΝΔ και όποια άλλη πάει να εφαρμόσει τέτοιες πολιτικές θα μας βρει μπροστά της!» τόνισαν οι εκπαιδευτικοί.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Η επιστήμη ως αντίδοτο στον τρόμο
Ομιλία του Mikeius με τίτλο «Η επιστήμη ως αντίδοτο στον τρόμο» διοργανώνουν τα Βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης και οι εκδόσεις «Κλειδάριθμος». Η εκδήλωση θα γίνει με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του με τίτλο με τίτλο «What The Fact!?». Μετά το τέλος της ομιλίας ο Mikeius θα συνομιλήσει με το κοινό και θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις επτά το απόγευμα στη Λέσχη Κομοτηνής.
Ετήσια Γενική Συνέλευση με τους Φιλοτέχνες
Η Στέγη Πολιτισμού, Παράδοσης & Λαογραφίας «Φιλοτέχνες» διοργανώνει την Ετήσια Γενική Συνέλευση την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στις 10:30 π. μ. στην Καπναποθήκη .
Αστυνομικό δελτίο
Συνελήφθησαν 4 διακινητές, οι οποίοι εμπλέκονται σε υποθέσεις παράνομης μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών
Συνελήφθησαν προχθές (20-1-2020), στο νομό Ροδόπης από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών με τη συνδρομή αστυνομικών του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, τέσσερις (4) αλλοδαποί διακινητές, ηλικίας 41, 32, 28 και 28 ετών, οι οποίοι εμπλέκονται σε δύο διαφορετικές υποθέσεις παράνομης μεταφοράς δώδεκα (12) μη νόμιμων μεταναστών.

Συνελήφθη 22χρονος ημεδαπός, διωκόμενος με Ένταλμα Σύλληψης
Συνελήφθη προχθές το πρωί, στην Κομοτηνή, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 22χρονος ημεδαπός, ο οποίος διώκεται με Ένταλμα Σύλληψης, από τις Ελληνικές Δικαστικές Αρχές, για ηθική αυτουργία σε παράνομη μεταφορά στην ενδοχώρα μη νόμιμων αλλοδαπών. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
Διεύθυνση δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες – χρήστες του διαδικτύου, για προσπάθεια οικονομικής εξαπάτησης, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκβιαστικού περιεχομένου. Προτρέπει τους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων να: αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης. Να μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς. Να μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές. Να αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται. Να αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους. Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας: Τηλεφωνικά : 111 88
Αθλητικά
Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ζίου Ζίτσου
Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ζίου Ζίτσου που θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο της Κρήτης συμμετέχουν τρεις αθλητές του Συλλόγου Budo Academy Fighters. Πρόκειται για τους: Βαγγέλη Χριστόπουλο, Γιάννη Μαρινέλη και Δημήτρη Κεμπαρίδη.
Καιρός
Γενικά αίθριος ο καιρός σήμερα. Αραιές νεφώσεις θα αναπτυχθούν από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία από δυτικές με την ίδια ένταση. Η Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 11 βαθμούς Κελσίου

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Κρούσμα κορονοϊού στο υπουργείο Εργασίας

Υπάλληλος του υπουργείου Εργασίας που ανήκει σε ευπαθή ομάδα διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό. Ο υπάλληλος …