Ραντεβού στην Πλατεία Βουνακίου, κάλεσμα φορέων Χίου για προσφυγικό- μεταναστευτικό

Μοιράσου το άρθρο:

Κάλεσμα για μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Βουνακίου των πολιτών απευθύνουν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης του νομού καθώς και οι επαγγελματικές και συνδικαλιστικές ενώσεις που παίρνουν μέρος στις διήμερες κινητοποιήσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό- μεταναστευτικό.
Η άμεση αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων και η τήρηση της συμφωνίας από πλευράς Περιφερειακής Ενότητας Χίου οδηγεί την Τετάρτη το μεσημέρι το σύνολο σχεδόν των φορέων να δηλώνουν συμμετοχή στη συγκέντρωση.

Αιτήματα που προσδιορίστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως αυτά της άμεσης αποσυμφόρησης του νησιού από πρόσφυγες- μετανάστες, άμεσο κλείσιμο της ΒΙΑΛ και όχι σε νέο ΠΡΟΚΕΚΑ αλλά δημιουργία Κέντρου μόνο καταγραφής και ταυτοποίησης δυναμικότητας 500 ατόμων, αποτελούν το διεκδικητικό πλαίσιο της συγκέντρωσης. Παράλληλα τέθηκε και το ζήτημα της καλύτερης φύλαξης των συνόρων, από το Δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη και τον Αντιπεριφερειάρχη Παντελή Μπουγδάνο.

Ο κ. Κάρμαντζης ανέβασε τον αριθμό των προσφύγων- μεταναστών που είναι στη Χίο στα 8.000 άτομα. «Τα νησιά απαιτούν να βρουν την κανονικότητά τους, την ηρεμία τους» σημείωσε ο Δήμαρχος Χίου.
«Πρέπει να γεμίσουμε την πλατεία. Ένα όχι σε όλα αυτά. Αύριο όλοι μαζί να πούμε φτάνει πια, ως εδώ», σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Μπουγδάνος.
Στοιχείο που επισήμαναν όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, να είναι μια ειρηνική συγκέντρωση όπου θα απομονωθούν οι ακραίες φωνές.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παντελής Λεγάτος έκανε λόγο για «ενότητα και ηρεμία». Ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του ΤΕΕ Μανώλης Μυσιρλής σημείωσε ότι «ενωμένοι απαιτούμε την επίλυση του ζητήματος».

Ο πρόεδρος του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ Μάρκος Σκούφαλος σημείωσε ότι «εισβολείς στη ζωή μας είναι οι πολιτικές που γεννούν την προσφυγιά και όχι οι άνθρωποι», διαχωρίζοντας την θέση του από «την αφίσα του Περιφερειάρχη» και κάνοντας λόγο για «πλαίσιο ανθρωπιάς και όχι μίσους».
«Κανένας φορέας και κάτοικος δεν δέχεται ένα κέντρο- φυλακή που πάει να γίνει», σημείωσε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Βασίλης Παππάς. Για ειρηνική συγκέντρωση έκανε λόγο η εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Χίου Λία Αξιώτη. «Ας μη βγάλουμε φωνή μίσους, αλλά αγάπης και ομόνοιας», σημείωσε.
Ενώ κάλεσμα σε όλους τους εμπόρους να είναι στη συγκέντρωση απηύθυνε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βικτωρία Αμπαζή.
Το λόγο πήραν και οι δύο θεματικοί αντιπεριφερειάρχες. Ο Νίκος Νύκτας, αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, σημείωσε την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα και να διαδηλώσουμε με ειρηνικό τρόπο. Ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας Παντελής Βρουλής σημείωσε ότι κανένας δεν έχει εμπιστοσύνη στις προτάσεις της Κυβέρνησης και ζήτησε να δοθεί άμεσα λύση.
Τέλος ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου Π. Μπουγδάνος σημείωσε ότι εκτός του ιδίου, του Δημάρχου Χίου και των εκπροσώπων των φορέων που παραβρέθηκαν στη συνέντευξη τύπου, στη συγκέντρωση θα μιλήσουν και οι Δήμαρχοι Οινουσσών και Ηρωϊκής Νήσου Ψαρών που συμμετέχουν επίσης στις κινητοποιήσεις.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Παρατείνεται ως 31/12 η εφαρμογή των ανέπαφων συναλλαγών χωρίς PIN ως 50 ευρώ

Την παράταση της εφαρμογής του ορίου των ανέπαφων συναλλαγών με κάρτες πληρωμών χωρίς τη χρήση …