Ξεκίνησε στη Γερουσία η δίκη του προέδρου Τραμπ (video)

Η δίκη του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Γερουσία ξεκίνησε και επίσημα απόψε. Σε πρώτη φάση οι γερουσιαστές θα συζητήσουν και στη συνέχεια θα κληθούν να ψηφίσουν την πρόταση –και τις πιθανές τροπολογίες της– σχετικά με τους κανόνες που θα ακολουθηθούν σε αυτήν τη δίκη.

Δύο είναι οι κατηγορίες εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρώτη είναι κατάχρηση εξουσίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος κατηγορείται ότι πίεσε τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι να αρχίσει έρευνα για τις δραστηριότητες του Τζο Μπάιντεν και του γιου του, Χάντερ, στην Ουκρανία. Διαφορετικά δεν θα έδινε στη χώρα οικονομική βοήθεια ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Η δεύτερη κατηγορία είναι η παρεμπόδιση της έρευνας του Κογκρέσου. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει καταθέσει έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση της Ουκρανίας και έχει εμποδίσει συμβούλους και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους να καταθέσουν.

Στην ουσία της υπόθεσης θα μπουν είτε αργότερα σήμερα είτε αύριο, όποτε οι δυο πλευρές θα έχουν από 24 ώρες μοιρασμένες σε δύο εργάσιμες ημέρες για να αναπτύξουν την επιχειρηματολογία τους.

Πρόεδρος, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, υπεράσπιση η νομική ομάδα του Προέδρου Τράμπ, δημόσιος κατήγορος οι επτά βουλευτές που όρισε η Νάνσι Πελόζι και ένορκοι οι 100 γερουσιαστές που θα λάβουν και τις τελικές αποφάσεις.

Βασικό αγκάθι αυτή την στιγμή είναι αν θα κληθούν μάρτυρες όπως ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπολτον, κάτι για το οποίο επιμένουν οι Δημοκρατικοί και δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

«Προβλέψιμη» χαρακτηρίζεται στην Ουάσιγκτον η δίκη, με τις συνεδριάσεις να διαρκούν έξι ημέρες της εβδομάδα. Οι κανόνες για την δημοσιογραφική κάλυψη είναι υπερβολικά αυστηροί και έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ενώ ακόμη και οι Γερουσιαστές απαγορεύεται να έχουν στην αίθουσα κινητά τηλέφωνα.

Δεν αναμένεται να δούμε τον Πρόεδρο Τραμπ σε όλη αυτή την διαδικασία. Για να απομακρυνθεί από το αξίωμα του απαιτούνται 67 ψήφοι, οι οποίες δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή.

Την ίδια ώρα, οι Αμερικανοί παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή τα όσα εξελίσσονται στην Γερουσία. Δεν αναμένονται όμως εκπλήξεις και υπό αυτή την έννοια η δίκη αντιμετωπίζεται περισσότερο ως ένα ιστορικό γεγονός παρά ως μια διαδικασία από την οποία μπορεί να προκύψουν ειδήσεις ή να δρομολογηθούν εξελίξεις.

Ισχύει αυτό που ισχύει τα τελευταία τρία χρόνια, οι Αμερικανοί είναι διχασμένοι, με το εκλογικό σώμα του προέδρου Τραμπ και το ρεπουμπλικανικό κόμμα να έχει συσπειρωθεί γύρω του και να μιλά για πολιτική σκευωρία και τους δημοκρατικούς να επιμένουν ότι ο Πρόεδρος Τραμπ δεν διαθέτει τα πολιτικά

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Παντελής Γκόνος, Ανταπόκριση από τις ΗΠΑ,Λένα Αργύρη

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Ενεργοποίηση του Μηχανισμού Έκτακτης Υποστήριξης προτείνει το Κολλέγιο των Επιτρόπων

Την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Έκτακτης Υποστήριξης (Emergency Support Instrument) για τον κορονοϊό στην Ελλάδα αποφάσισε  …