Γ. Θωμάς από Αρκαδία: “Το πρόβλημα της Μεγαλόπολης θα γίνει ευκαιρία ανάπτυξης”

Με συνέντευξη Τύπου, στην Τρίπολη και στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έκλεισε σήμερα η περιοδεία στην Αρκαδία, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμου Θωμά.

Το πρωί, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, στο λιγνιτικό πεδίο της ΔΕΗ Μεγαλόπολης, καθώς επίσης και στις μονάδες λιγνίτη και αερίου.

Συγχρόνως, μετέβη στο δημαρχείο της ενεργειακής πόλης, όπου και είχε διάφορες συναντήσεις και συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων, αλλά και με την δημοτική αρχή.

Την ίδια ώρα, έξω απ’ το δημαρχείο, έλαβε χώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, κατόπιν πρόσκλησης των δ.σ. των σωματείων τους.

Όλοι τους, εξέφρασαν την κάθετη αντίθεσή τους, στο σχέδιο της κυβέρνησης για το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της περιοχής (η 3 θα κλείσει στο 2022 και η 4 το 2023).

Στην Τρίπολη, το απόγευμα, ο υφυπουργός, συνοδευόμενος απ’ τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα απόδημου ελληνισμού, βουλευτή Αρκαδίας, Κ. Βλάση, επισκέφθηκε τους χώρους της βιομηχανικής περιοχής Τρίπολης,όπου και ενημερώθηκε για τις δυνατότητές της, αλλά και για τα προβλήματά της.

Αμέσως μετά, βρέθηκε στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας, όπου, μαζί με τον Περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, με παρόντα και τον Αρκάδα υφυπουργό εξωτερικών, Κωνσταντίνο Βλάση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΘΩΜΑΣ
(Υφυπουργός Περιβάλλοντος-Ανάπτυξης)

«Το πρόβλημα της Μεγαλόπολης θα γίνει ευκαιρία ανάπτυξης»

Μιλώντας για το … καυτό θέμα των λιγνιτικών μονάδων και της δίκαιης μετάβασης στην επόμενη εποχή, ο υφυπουργός, τόνισε-μεταξύ άλλων-τα εξής:

1. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να σχεδιάσει την μεταλιγνιτική εποχή μαζί με όλη την τοπική κοινωνία της Μεγαλόπολης.

2. Το λεγόμενο μάστερ πλαν της Μεγαλόπολης, θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί τον Ιούνιο, ώστε απ’ το 2021 να αρχίσει να εφαρμόζεται, μαζί βέβαια με άλλες δράσεις.

3. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συμμετάσχει στον ανοιχτό διάλογο.

4. Η κυβέρνηση δεσμεύεται για όλες τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας των εργαζομένων της ΔΕΗ, ενώ θα γίνει προσπάθεια να προστατευθούν και οι λοιπές θέσεις εργαζομένων γύρω απ’ τις δράσεις της ΔΕΗ.

5. Θα ενισχυθεί η ισχύς (811 μεγαβάτ) της μονάδας 5 με το φυσικό αέριο, ώστε αυτή, να συμβάλλει καθοριστικά στα ενεργειακά, μιας και επιθυμούμε η Μεγαλόπολη να παραμένει-και θα παραμείνει-ενεργειακό κέντρο της χώρας.

6. Θα προχωρήσουν τα φωτοβολταικά πάρκα στα πεδία της Μεγαλόπολης. Θα γίνουν απ’ την ΔΕΗ.

7. Θα προωθηθούν νέες βιομηχανικές-πράσινες-παραγωγικές δράσεις.

8. Η πολιτεία θα δώσει τα χρήματα απ’ το τέλος της ΔΕΗ (25 εκατ. Ευρώ το χρόνο).

9. Θα γίνουν έργα απ’ το λεγόμενο «πράσινο ταμείο» (60 εκατ. Ευρώ).

10. Από το 2021, θα υπάρξει δυνατότητα απορρόφησης κονδυλίων απ’ το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάπτυξης (ποσά από 3,7 έως 4,4 εκατ. Ευρώ).

11. Θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΠΕΠ και άλλα προγράμματα.

12. Η κυβέρνηση θα κατευθύνει την στόχευση της Μεγαλόπολης προς τους τρεις (3) τομείς ανάπτυξης (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής).

Ο υφυπουργός, κατέληξε, λέγοντας ότι

«Είμαι αισιόδοξος. Θα είμαστε κοντά στην τοπική κοινωνία. Θα έχει αυτό τον πρώτο λόγο. Το πρόβλημα της Μεγαλόπολης, θα γίνει ευκαιρία ανάπτυξης».

ΚΩΣΤΑΣ ΒΛΑΣΗΣ
(Υφυπουργός Εξωτερικών)

Πριν μιλήσει ο υφυπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος, ο Αρκάδας υφυπουργός εξωτερικών, βουλευτής Αρκαδίας, Κώστας Βλάσης, τοποθετήθηκε για το θέμα της Μεγαλόπολης, λέγοντας τα εξής:

«Εμείς στεκόμαστε δίπλα στους Μεγαλοπολίτες. Θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας, ότι είμαστε ήδη στην μεταλιγνιτική περίοδο. Θα πρέπει να γίνουν κ. υφυπουργέ, δύο (2) πράγματα ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ. Αυτά είναι τα εξής:

Α) Η Μεγαλόπολη θα πρέπει να είναι το 2ο ενεργειακό κέντρο της χώρας με τις ΑΠΕ.

Β) Θα πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας της ΔΕΗ.

Θα πρέπει, τέλος, να βάλουμε στην άκρη τον λαικισμό και να κάνουμε όλοι προτάσεις

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΑΣ
(Περιφερειάρχης Πελ/σου)

Υποδεχόμενος τον Γεράσιμο Θωμά, στην Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης, είπε τα εξής:

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ

«Κατανοώ την αγωνία των κατοίκων της Μεγαλόπολης. Γίνεται αγώνας να μην υπάρξει κραδασμός στην πόλη. Διαβεβαιώνω ότι όλοι μας θα προσπαθήσουμε ώστε να μην υπάρξει κραδασμός. Έχουμε εργαλεία για την δίκαιη μετάβαση στην επόμενη εποχή. Θα γίνουν έργα»

ΤΡΙΠΟΛΗ

«Έχουμε έτοιμο το θέμα του ΣΔΙΤ Πελοποννήσου. Σύντομα θα τελειώσει αυτή η τραγική κατάσταση. Όσον αφορά το φυσικό αέριο και την επέκτασή του, έχω να ανακοινώσω, ότι, έχουμε 20 εκατ. Ευρώ για να συμβάλλουμε και εμείς στην επέκταση του δικτύου. Στην επέκταση αυτή, τον πρώτο λόγο έχει η Τρίπολη και η Μεγαλόπολη, ή αντίστροφα.

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Τ. Θεοδωρικάκος: Το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους Ο.Τ.Α- Τον Μάϊο 36.000 προσλήψεις στους δήμους(video)

Για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης, που θα φέρει το όνομα του αείμνηστου δημάρχου …