Καλαμάτα:Δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας

Το ΚΔΑΠ ΜΕΑ (Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία) του Δήμου Καλαμάτας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας 3 Δεκεμβρίου και έχοντας υπόψη τον φετινό στόχο των Ηνωμένων Εθνών για την Αναπηρία, (Στόχος 2019 – “Leave no one behind”, «μην αφήσουμε κανέναν πίσω») θα πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα μία σειρά από δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.

Ο πληθυσμός στόχος των εκδηλώσεων είναι κατά κύριο λόγο παιδιά 5-12 ετών, καθώς αποτελούν συνοδοιπόρους της προσπάθειας «μην αφήσουμε κανέναν πίσω», ως εκφραστές του αύριο με την ελπίδα μιας καλύτερης αντιμετώπισης των συνανθρώπων μας με αναπηρία.

Δράσεις που θα πραγματοποιηθούν :

Τετάρτη 4/12 (ΚΔΑΠ 6ου Δ.Σ.) και Πέμπτη 5/12 (ΚΔΑΠ 18ου Δ.Σ.) θα πραγματοποιηθεί διασυνδετική δράση του ΚΔΑΠμεΑ με τα ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας και Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ με σκοπό τη δημιουργία ενός πλαισίου προβληματισμού προς τους μαθητές για να συνειδητοποιήσουν τους περιορισμούς που θέτει το κοινωνικό περιβάλλον στα άτομα με αναπηρία, αλλά και την προαγωγή της ενσυναίσθησης, την αποδοχή της διαφορετικότητας, το σεβασμό της ατομικής και ομαδικής ιδιαιτερότητας.

Την Τετάρτη 4/12, παιδιά από το ΚΔΑΠ 1ου Δ.Σ. θα επισκεφτούν την δομή του ΚΔΑΠμεΑ και εκεί θα πραγματοποιήσουν κοινές δημιουργικές δραστηριότητες με τους ωφελούμενούς του.

Την Παρασκευή 6/11 σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων ΑΜΕΑ «Υπομονή» θα διεξαχθεί κοινή εκδήλωση στο χώρο της δομής του ΚΔΑΠμεΑ (Ανατολικό Κέντρο Καλαμάτας, ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ) με τη συμμετοχή γονέων, συγγενών και παιδιών.

ΚΔΑΠμεΑ Δήμου Καλαμάτας
Το ΚΔΑΠμεΑ Δήμου Καλαμάτας λειτουργεί από το Φεβρουάριο του 2018, στο πλαίσιο της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου. Απευθύνεται σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αναπηρία. Σκοπός του είναι η κοινωνική Ένταξη και Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμέΑ, όπως και η στήριξη της οικογένειάς τους για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι:
– Κοινωνική Υπηρεσία
– Λογοθεραπεία
– Ψυχοεκπαιδευτικά Προγράμματα
– Συμβουλευτικές Γονέων
– Φυσικοθεραπεία
– Δραστηριότητες Φυσικής Αγωγής
– Μουσικοθεραπεία
– Εκμάθηση Παραδοσιακών Χορών
– Εικαστικά – Κατασκευές
– Προγράμματα Αυτόνομης Διαβίωσης
– Προγράμματα Προεπαγγελματικής Κατάρτισης (Κεραμική, Ζαχαροπλαστική, Κηπουρική).

Το ΚΔΑΠ ΜΕΑ εξυπηρετεί 50 ωφελούμενους, λειτουργεί 11 μήνες το χρόνο, καθημερινά από τις 13.30 -21.30 και βρίσκεται στην διεύθυνση: Ανατολική Πύλη Παλαιού Στρατοπέδου, τηλ. 2721360100 και e-mail: [email protected]

Διεθνής Ημέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
Η 3η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε ως Διεθνής Ημέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες το 1992 με το ψήφισμα 47/3 της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στόχος είναι να προάγει τα δικαιώματα και την ευημερία των ατόμων με αναπηρία σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την κατάσταση των ατόμων με αναπηρίες σε κάθε πτυχή της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και πολιτιστικής ζωής.

Με βάση τις πολυετείς εργασίες του ΟΗΕ στον τομέα της αναπηρίας, εγκρίθηκε το 2006 η Σύμβαση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, η οποία προώθησε περαιτέρω τα δικαιώματα και την ευημερία των ατόμων με αναπηρίες: στην Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 και άλλων διεθνών αναπτυξιακών πλαισίων, όπως το Πλαίσιο Sendai για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών, ο Χάρτης για την ένταξη των ατόμων με αναπηρίες στην ανθρωπιστική δράση, το Νέο Αστικό Πρόγραμμα για το Αστικό Περιβάλλον κ.α.

Στόχος 2019 – “Leave no one behind”

Φέτος, η Διεθνής Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες (IDPD) επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρίες για μια χωρίς αποκλεισμούς, δίκαιη και αειφόρο ανάπτυξη, όπως προβλέπεται στην ατζέντα για την αειφόρο ανάπτυξη του 2030, η οποία δεσμεύεται να μην «αφήσει κανέναν πίσω» (https://www.un.org ).

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Γκ. Μαγιορκίνης : Κάτω από το όριο εισαγόμενα και “ορφανά” κρούσματα (video)

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας εμφανίστηκε στην ΕΡΤ ο επίκουρος …