Επαναπατρίστηκε πολύτιμο αγγείο – Είχε δοθεί ώς έπαθλο στον Σπύρο Λούη

Επαναπατρίστηκε ο σκύφος που είχε δοθεί ως έπαθλο στον Μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη για τη νίκη του στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, που διεξήχθησαν μετά την αρχαιότητα, το 1896 στην Αθήνα. Το πολύτιμο αγγείο δόθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο από το γερμανικό πανεπιστήμιο του Μίνστερ.

Το αρχαίο αυτό ελληνικό αγγείο του 6ου αιώνα π.Χ είχε δοθεί ως δώρο από τον αρχαιοπώλη Ιωάννη Λάμπρο στον μαραθωνοδρόμο Σπύρο Λούη.

Μετά από λίγα χρόνια, τα ίχνη του χάθηκαν και μόνο μετά από την πολυετή έρευνα του Γιώργου Καββαδία, προϊσταμένου του Τμήματος Συλλογών Αγγείων και Έργων Μικροτεχνίας του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, το ιστορικό αγγείο, βρέθηκε στο γερμανικό πανεπιστήμιο του Μίνστερ.

Ο πολύτιμος αυτός σκύφος επαναπατρίστηκε  και παρουσιάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, παρουσία του Γερμανού πρύτανη που με δυσκολία, όπως ομολόγησε, τον αποχωρίστηκε.

«Εξαιρετικά σημαντική χειρονομία του γερμανικού λαού προς τον ελληνικό λαό», χαρακτήρισε την επιστροφή του σκύφου  η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και επεσήμανε ότι «η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει στους λαούς που τη δημιούργησαν. Με αυτή την έννοια εκφράζω και εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης την ευγνωμοσύνη όλων μας προς εσάς που προβήκατε μέσα σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά θετικής συνεργασίας και συναδελφικής αλληλεγγύης στη συγκεκριμένη απόφαση»

Το έπαθλο του Σπύρου Λούη, μυστηριωδώς είχε περιέλθει στη συλλογή του αμφιλεγόμενου Γερμανού συλλέκτη Βέρνερ Πεκ τη δεκαετία του 30.

Ο σκύφος, θα εκτίθεται στο ΕΑΜ μέχρι τον Φεβρούαριο του 2020 και στη συνέχεια, θα παραδοθεί στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας, που βρίσκεται στην Αρχαία Ολυμπία.

 

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Τίτλοι τέλους στην προανακριτική επιτροπή για Δ. Παπαγγελόπουλο – Τι θα αναφέρει το πόρισμα (video)

Τίτλοι τέλους για την προανακριτική επιτροπή που διερευνά το ρόλο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση …