Κομοτηνή:15-11-2019 ΕΡΤ Ειδήσεις

Οικονομία
5η η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης σε εξαγωγές
5η Περιφέρεια μεταξύ των Περιφερειών όλης της χώρας στον τομέα των εξαγωγών είναι η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με την Ροδόπη να κατέχει το 15% επί των εξαγωγών αυτών. Πρόκειται για προϊόντα, όπως: χημικά, πλαστικά, τρόφιμα, αγροτικά και ποτά τα οποία εξάγονται σε πολλές χώρες όχι μόνο της Ευρώπης, αλλά και της Ανατολής και της Ασίας. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης σε εκδήλωση για την εξαγωγική προοπτική της περιοχής το 2018 ήταν η καλύτερη χρονιά της Ελλάδας με 33,5 δις εξαγωγές εκ των οποίων 900 εκ. ευρώ στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη από τις εξαγωγές και στη Ροδόπη εισροή 200 εκατομμυρίων ευρώ .

Πολιτική
Ομιλητής στην Ένωση Ελλήνων Δημοσιολόγων
Ομιλητής σε ημερίδα της Ένωσης Ελλήνων Δημοσιολόγων για την αναθεώρηση του Συντάγματος ήταν ο βουλευτής Ροδόπης Ε. Στυλιανίδης. Την εκδήλωση συντόνισε ο τ.Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Καθηγητής Ε. Βενιζέλος, ο οποίος παρουσίασε με πολύ θερμά λόγια τον Ευριπίδη Στυλιανίδη και αναφέρθηκε στη συστηματικότητα και την αποτελεσματικότητα του Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης. Κολακευτικά για τη δημοκρατικότητα και την προσπάθεια δημιουργίας κλίματος συνεννόησης στην Επιτροπή μίλησε και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, πρώην υπουργός. «Αναμφισβήτητα η Αναθεώρηση αυτή μπορεί και έπρεπε να αλλάξει περισσότερα και καλύτερα.» ανέφερε ο κος Στυλιανίδης και σημείωσε «η κοινή προσπάθεια, το υψηλό επιστημονικό και πολιτικό επίπεδο διαλόγου, το κλίμα συνεννόησης και σύνθεσης που επικράτησε στην Επιτροπή, μας έδωσε αποτελέσματα πολύ παραπάνω από τις αρχικές προσδοκίες.»
Κοντά στους καρκινοπαθείς ο Ε. Στυλιανίδης
Στο πλευρό του Συλλόγου «Καρκινοπαθών και φίλων, Δύναμη Ψυχής» ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης. Ενημερώθηκε για τις δράσεις και τον προγραμματισμό τους. Δεσμεύτηκε να σταθεί στο πλευρό τους σε πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στον κοινό σκοπό της αντιμετώπισης του καρκίνου. Τέλος παρενέβη άμεσα για την επίλυση θεμάτων που τους απασχολούν, προκειμένου να διευκολυνθούν στο σημαντικό τους έργο. Ο Ευριπίδης Στυλιανίδης ευχαρίστησε και συνεχάρη την πρόεδρο και τα μέλη του συλλόγου για τη μέχρι τώρα προσφορά τους στην τοπική κοινωνία.

Δημήτρης Χαρίτου: «Ξεπλένετε τους τραπεζίτες εις υγείαν των κορόιδων»
«Ξεπλένετε τους τραπεζίτες εις υγείαν των κορόιδων που πλήρωσαν και συνεχίζουν να πληρώνουν τα σπασμένα των τραπεζών» τόνισε ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, επέκρινε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Δημήτρης Χαρίτου: «Η Κυβέρνηση κομματικοποιεί το ΚΕΘΕΑ»
«Η Κυβέρνηση κομματικοποιεί το ΚΕΘΕΑ» δηλώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, ο κος Δημήτρης Χαρίτου και σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήργησε το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Στόχος της είναι να αντικαταστήσει το αιρετό διοικητικό συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ με διορισμένα κομματικά στελέχη και να το μετατρέψει σε ένα ιδιωτικό κέντρο απλής διαχείρισης των εξαρτημένων ατόμων.»

Ερώτηση του ΚΚΕ για τους δασεργάτες
Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας στην δασοπροστασία κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ. Ερωτώνται οι Υπουργοί τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις τους για 12 μήνες και να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου με αξιοπρεπή μισθό και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά;
Περιβάλλον
Δράση Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών Ηλεκτρονικών Συσκευών
Δράση Ανακύκλωσης Ηλεκτρικών Ηλεκτρονικών Συσκευών θα πραγματοποιηθεί το Σαββάτο 23 Νοεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία της Κομοτηνής από τις 9πμ έως τις 15μμ με πρωτοβουλία του Δήμου Κομοτηνής.
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας
Ενόψει, της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ο Ξενώνας του Δήμου Κομοτηνής, διοργανώνει και συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις που αφορούν τη βία κατά των γυναικών. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, το προσωπικό του Ξενώνα θα βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής από τις 10:00 έως τη 12:00, ενημερώνοντας τους πολίτες και διαθέτοντας έντυπο υλικό για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Ξενώνα. Την ίδια ημέρα στις 18:00, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Κομοτηνής διοργανώνει προβολή της ταινίας «Πίσω Από Κλειστές Πόρτες (‘Une Histoire Banale’)», στον κινηματογράφο ODEON Kosmopolis. Η είσοδος θα είναι δωρεάν.

Συνάντηση εργασίας
Εθιμοτυπική επίσκεψη στο Δήμαρχο Κομοτηνής πραγματοποίησε η Εταιρεία Παιδαγωγικών Επιστημών Κομοτηνής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα λειτουργίας και αξιοποίησης του μουσείου. Επίσης, κατατέθηκε πρόταση υποβολής προγράμματος Erasmus με μέτοχο και τον δήμο.
Επισκέψεις στους Δήμους Μαρωνείας-Σαπών και Κομοτηνής από Οντέρ Μουμίν

Επισκέψεις στους νεοεκλεγέντες Δημάρχους του νομού για να τους δώσει τα συγχαρητήριά του πραγματοποίησε ο δήμαρχος Ιάσμου Οντέρ Μουμίν. Ο Δήμαρχος Ιάσμου επισκέφθηκε την Τετάρτη τον Δήμαρχο Μαρωνείας-Σαπών, Ντίνο Χαριτόπουλο, ενώ την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Κομοτηνής, Γιάννη Γκαράνη. «
Η συνεργασία μεταξύ των δήμων είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ανάπτυξη του τόπου και την αντιμετώπιση διάφορων καταστάσεων» τόνισε ο δήμαρχος Ιάσμου.
Παιδεία
Ανακοίνωση για το Πολυτεχνείο από το Σύλλογο Δασκάλων
Τους ιστορικούς αγώνες για τη δημοκρατία και τον σημαίνοντα ρόλο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πριν 46 χρόνια τονίζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Ροδόπης. Ο Σύλλογός θα δώσει το παρόν του στις εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου και καλεί τα μέλη του σε συμμετοχή στην συγκέντρωση – πορεία την Κυριακή 17 Νοέμβρη στις 17:30με αφετηρία την είσοδο της Παλιάς Νομικής.
Κατάληψη στην Πολυτεχνική Σχολή
Πενταήμερη κατάληψη στην Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης αποφάσισαν οι φοιτητές του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν. Σύμφωνα με την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου η Πολυτεχνική θα τελεί υπό κατάληψη έως την Κυριακή 17/11. Νέα συνέλευση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 20/11 στις 16:00 στο Προκάτ. Αποφάσισαν επίσης να πραγματοποιήσουν πορεία την Κυριακή 17/11, την ημέρα του πολυτεχνείου..

Στρατός
Με την ευκαιρία της εορτής των Εισοδίων της Υπεραγίας θεοτόκου ημέρα που εορτάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις το απόγευμα της Τετάρτης, 20ῆς Νοεμβρίου στις 8:00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής από την Στρατιωτική Μουσική της 21ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας και την Χορωδία του Γραφείου Εσωτερικής και Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Πολιτισμός – Εκδηλώσεις
Ξάνθη, από την προϊστορία στο σήμερα
Εκδήλωση με τίτλο: «Ξάνθη, από την Προϊστορία στο Σήμερα» διοργανώνουν το Εργαστήριο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστήμιου Θράκης (ΔΠΘ), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης,το Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης (ΠΑΚΕΘΡΑ) και το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στις 19:30 στην Αίθουσα εκδηλώσεων «Βιργινία Τσουδερού»/καπναποθήκη «Π».

Θεατρική παράσταση
Το έργο «Ο συνταγματάρχης πουλί» ανεβάζει η Θεατρική Ομάδα «Παράβασις» το Σάββατο 16 & Κυριακή 17 Νοεμβρίου στις 21.00 στην καπνΑποθηκη της ΦΕΞ (Πλάτωνος 27)
Πολιτισμός Εκδηλώσεις

40 χρόνια χορωδίας
Ο Σύλλογος Φίλων Χορωδιακής Μουσικής Κομοτηνής «Ο ΕΥΜΟΛΠΟΣ» σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής,διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης,στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την ίδρυση της Δημοτικής Χορωδίας Κομοτηνής. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο «Πολιτιστικό Κύτταρο» (πρώην ΡΕΞ) αύριο Σάββατο στις 19.30 και οι φίλοι του χορωδιακού τραγουδιού θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ή να θυμηθούν την πορεία της χορωδίας και να απολαύσουν τραγούδια που αγάπησαν, ερμηνευμένα από τον «ΕΥΜΟΛΠΟ».

Θεατρική παράσταση
Το έργο της Ζωής Βαλάση: «Ο κλέφτης των αστεριών» παρουσιάζει στην παιδική του σκηνή το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Θα δίνονται καθημερινά παραστάσεις για σχολεία έως και την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου. Θα δοθούν δύο απογευματινές παραστάσεις για το κοινό το αύριο Σάββατο 16 και το Σάββατο 30 Νοεμβρίου στις 7 το απόγευμα. Η διάρκεια του έργου είναι 1 ώρα.

Ανακοίνωση
Κλειστό θα παραμείνει από σήμερα και μέχρι το πέρας των εργασιών το κυκλοφοριακό ρεύμα της οδού Σοφούλη από την Λέσχη Κομοτηναίων μέχρι το ΡΕΞ λόγω του έργου πέριξ του Βυζαντινού τείχους Κομοτηνής.
Δωρεάν κρανών μηχανής
Στην αγορά και ευγενική χορηγία πέντε (5) προστατευτικών κρανών μηχανής για την ομάδα ναρκωτικών του Τ.Α. Κομοτηνής προχώρησε η ποτοποιία οινοποιία Θράκης ανταποκρινόμενη σε κάλεσμα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, η οποία με ανακοίνωσή της την ευχαριστεί και εκφράζει τις ευχαριστίες μας για την αμέριστη συμπαράσταση των τοπικών επαγγελματιών της Ροδόπης.
Αθλητικά
Την Δόξα Λευκάδας αντιμετωπίζει ο ΓΑΣ Κομοτηνή στο γήπεδό του αύριο Σάββατο στις πέντε το απόγευμα.

Καιρός:
Νεφώσεις με βροχές στη Θράκη. Οι άνεμοι θα πνέουν : Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και πρόσκαιρα στα θαλάσσια τοπικά 7 μποφόρ.
Ο καιρός το Σάββατο
Αρχικά αίθριος καιρός αύριο Σάββατο, βαθμιαία όμως, θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα ηπειρωτικά. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα ή ομίχλες τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και από το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

www.ert.gr

ΠΗΓΗ

Check Also

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τον κορονοϊό – Ενταντικοποίηση των ελέγχων – Τι ζήτησε ο πρωθυπουργός

H εντατικοποίηση των ελέγχων και η αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του …