Κομοτηνή: ΤΕΕ και ΓΕΩΤΕΕ στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας και κατά της εξόρυξης

«Η κυάνωση θα επιφέρει δυσφήμιση όλων των προϊόντων της περιοχής μας και μείωση των εμπορικών τιμών τους» υποστήριξε χθες κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης κος Τριαντάφυλλος Παπαδάκης παρουσιάζοντας  την επαναδιατύπωση – επικαιροποίηση της άποψής της για το ενδεχόμενο εξόρυξης χρυσού στη Θράκη με την μέθοδο της κυάνωσης,  την άποψη της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Θράκης του ΓΕΩΤΕΕ.

Ο κος Παπαδάκης στο πίσω έδρανο αναφέρεται στην απόφαση της Διοικούσας.

«Ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας από την αρχή η θέση του ΓΕΩΤΕΕ ήταν ξεκάθαρη και ενάντια σε αυτό το ενδεχόμενο» τόνισε ο κος Παπαδάκης και σημείωσε: «Επικαιροποιώντας τις προηγούμενα διατυπωμένες απόψεις του (από το 2009 και εντεύθεν), το ΓΕΩΤΕΕ πρόσθεσε και τις εξής παραμέτρους:
Η κυάνωση θα επιφέρει δυσφήμιση όλων των αγροτικών, κτηνοτροφικών, μελισσοκομικών, αλιευτικών προϊόντων της περιοχής μας και προφανώς μείωση των εμπορικών τιμών τους. Η εξόρυξη θα φέρει στην επιφάνεια του εδάφους βαρέα μέταλλα, που με την βιο-συσσώρευση απειλούνται με δηλητηρίαση όλα τα έμβια όντα σε έκταση πολύ μεγαλύτερη από την επικράτεια της Θράκης (λόγω μεταφοράς των προϊόντων).

Η υπερ-συγκέντρωση και αποθήκευση τέτοιων επικίνδυνων ουσιών αποτελεί μια τοξική αποθήκη, που μπορεί ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσει προβλήματα, υποθηκεύοντας έτσι τόσο το παρόν όσο και το μέλλον του τόπου.
Στην περιοχή του ενδιαφέροντος υπάρχει το δάσος της μαύρης πεύκης, που δύναται να χαρακτηρισθεί «μνημείο της Φύσης» λόγω του φυτογεωγραφικού παραδόξου. Της ύπαρξής της δηλαδή σε τόσο χαμηλό υψόμετρο, που την διαφοροποιεί και την κάνει μοναδική βιολογικά και μορφολογικά.

Η ελληνική νομοθεσία δεν έχει εκσυγχρονιστεί ώστε να συμπεριλάβει την παρατηρούμενη κλιματική αλλαγή. Οι τεχνικές προδιαγραφές τέτοιων έργων επείγουν επικαιροποίησης, γιατί ακραία καιρικά φαινόμενα υψηλών εντάσεων διαφοροποιούν σημαντικά τα δεδομένα τους όρους και τις προδιαγραφές που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη. Παράλληλα, ο μεταλλευτικός κώδικας θεωρείται απαρχαιωμένος από πολλές απόψεις και θα πρέπει να αυστηροποιηθεί.» Μάλιστα στο τέλος της τοποθέτησής του ανέφερε με νόημα πως ιστορικά η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην Ευρώπη, μετά το Τσερνομπίλ, θεωρείται η διαρροή κυανιούχων ουσιών σε ορυχείο χρυσού στην Ρουμανία (Μπάνια Μάρε) το 2000, όταν η τοξικότητα επηρέασε λόγω του Δούναβη την Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Σερβία και την Βουλγαρία.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης ο κος Δημήτρης Λουρίκας

Πρόεδρος ΤΕΕ Θράκης, Δημήτρης Λουρίκας: «Είμαστε φυσικά κατά της εξόρυξης»

«Ήμασταν κατά. Είναι γνωστό. Έχει διατυπωθεί η αντίθεσή μας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΕΕ θράκης, ο κος Δημήτρης Λουρίκας συμμετέχοντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ανατολικής Μακεδονίας Θράκης προσθέτοντας « Δεν έχουμε να πούμε κάτι καινούργιο, με βάση τα στοιχεία που έχουμε για την εξόρυξη, η άποψη μας παραμένει η ίδια. Επαναλαμβάνω κάτι καινούργιο για μας δεν υπάρχει. Η επικαιροποίηση για μας δεν υπάρχει είναι απόφαση που αφορά το ΠΣ, την οποία θέση του στηρίζουμε μέχρι τώρα και είμαστε φυσικά κατά της εξόρυξης.»
Φώτο: Οι δύο πρόεδροι στην χθεσινή συνεδρίαση Ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία: Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Φώφη Γεννηματά: «Συλλογική δέσμευση η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής»

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και τον δημοσιογράφο Μάκη Πολλάτο, παραχώρησε η πρόεδρος του Κινήματος …