Κομοτηνή:Δελφίνια, φώκιες και χελώνες πονοκεφαλιάζουν τους αλιείς

Μιλά με προβληματισμό για το μέλλον της αλιείας. Γνωρίζει καλά το χώρο, καθώς από μωρό βρίσκεται στη θάλασσα. Ο κος Παναγιώτης Καραβέτης στα 52 του χρόνια πια υποστηρίζει πως την αλιεία σήμερα θέλουν να την εξαφανίσουν για να προωθούνται τα ιχθυοτροφικά προϊόντα. Κι όσο ο χρόνος της συζήτησης μαζί του κυλά, τόσο εκείνος αποκαλύπτει δυσκολίες και προβληματισμούς της δουλειάς.

Ο κος Παναγιώτης Καραβέτης

«Αυτοί που τα ξεκίνησαν τα ιχθυοτροφεία ήταν οι Ιταλοί και στη συνέχεια περιορίστηκαν στην παραγωγή του γόνου. Είδαν πως τους συμφέρει πιο πολύ να τον πουλούν παρά να τον μεγαλώνουν. Συνεχίζουν την παραγωγή μέχρι να εξαφανιστούν τα σκάφη και μετά θα ανεβάσουν και τις τιμές των δικών τους προϊόντων που τώρα είναι πεσμένες» δηλώνει μην κρύβοντας την πικρία και τον προβληματισμό του για ό,τι βλέπει εκείνος να φέρνει το μέλλον…

«Είδα να συμβαίνουν πολλές αλλαγές στο χώρο μας, ωστόσο, τον τελευταίο καιρό η μεγάλη γάγγραινα είναι αυτό που άλλοι τα ονομάζουν «προστασία». Δελφίνια, φώκιες, χελώνες κ.α. Δεν έχουν ιδέα οι ειδικοί κατά πόσο έχουν αυξηθεί. Κι όσοι μιλάνε για προστατευόμενο είδος που λιγόστεψε είναι απλά βαθιά νυχτωμένοι . Έχουν υπεραυξηθεί σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Προστατευόμενο – Προστατευόμενο και χρόνο με το χρόνο πολλαπλασιάζονται. Δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Να δίνεις 2.000 -3.000 ευρώ για να βάλεις καινούργια δίχτυα και την επόμενη μέρα να μην έχεις» δηλώνει με αγανάκτηση.
Αυτόν τον καιρό στα δίχτυα τους πιάνονται πιο συχνά κεφάλια και λίγα μπαρμπούνια. «Λόγω των δελφινιών δεν μπορούμε να πιάσουμε τα μπαρμπούνια. Όχι, δεν έχει μειωθεί ο αλιευτικός πλούτος, δεν μπορεί ο κόσμος να πάρει γιατί τα τρώνε τα δελφίνια» δηλώνει ξανά και παρατηρεί τις τιμές να είναι πεσμένες.
«Οι τιμές έχουν πέσει λόγω των πολλών ιχθυοτροφικών προϊόντων και των εισαγωγών που γίνονται. Εισαγωγές πολλές. Τρώμε ξένο ψάρι και δεν το γνωρίζουμε, ψάρι από Λίβανο, Ισραήλ μέσω Τουρκίας, που καταλήγει στις δικές μας ιχθυόσκαλες. Το πιο απλό που θα μπορούσε να κάνει η Ελληνική Πολιτεία, για να εκτελωνίσουν τα Τούρκικα θα ήταν να κάνει Τελωνείο στη Γαύδο και να δει εκεί αν τον έμπορα τον συμφέρει να πάει στην Γαύδο να το εκτελωνίσει και να το γυρίσει ξανά πίσω, τόσο απλά. Αλλά…Αλλά σ’ αυτή τη χώρα που ζούμε…» καταλήγει γευόμενος μαζί με την αλμύρα της θάλασσας και τις πίκρες του επαγγέλματος που συνεχίζει ωστόσο να αγαπά…
Φώτο: Παναγιώτης Καραβέτης ρεπορτάζ-κείμενο-φωτογραφία:Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Ηλιούπολη: Σύλληψη 44χρονου καθηγητή Γυμνασίου για αποπλάνηση 14χρονης μαθητριάς του

Ενταλμα σύλληψης εκδόθηκε για 44χρονο Φυσικομαθηματικό καθηγητή στο Β’ Γυμνάσιο Ηλιούπολης που είχε σχέση με …