Χριστοδουλίδης σε Τσαβούσογλου: Μόνη λύση για το Κυπριακό η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

Έναν αποκαλυπτικό όσο και ασυνήθιστο διάλογο είχαν στους διαδρόμους της έδρας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ο Kύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Μόνη λύση για το Κυπριακό είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Έχουμε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, είστε έτοιμοι; Μπορούμε να σφίξουμε τα χέρια σήμερα και να συμφωνήσουμε ότι προχωρούμε με αυτή. Είστε έτοιμοι να σφίξουμε τα χέρια; Έχουμε υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες στο παρελθόν, το σχέδιο Ανάν, το Κραν Μοντανά, όλες απέτυχαν, δεν λέω ποιος φταίει, ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, αλλά αυτή τη φορά δεν αντέχουμε μια νέα αποτυχία. Θέλω να διασφαλίσω το τι θα διαπραγματευτούμε. Μπορώ να σας δώσω από τώρα την απάντηση, Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Στη συνάντηση τους στον ΟΗΕ οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου αποφάσισαν να εκπέμψουν κοινά μηνύματα διεθνώς.

«Συζητήσαμε για τις προοπτικές επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας, υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων προσπαθειών της Ειδικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Λουτ, και μάλιστα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με αυτό ως δεδομένο. Γιατί, πρέπει να πω ότι, παρά τη συνεχή εποικοδομητική στάση την οποία τηρεί η Κυπριακή Δημοκρατία, η Τουρκία δεν τηρεί μία ανάλογη αντιμετώπιση, δεν βοηθάει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας.

Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Δημήτρης Θωμάς

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Σε εγρήγορση οι αρχές για αύξηση κρουσμάτων-Συσκέψεις για λήψη μέτρων (video)

Εντείνεται η ανησυχία από την αιφνίδια αύξηση των εισαγόμενων αλλά και των εγχώριων κρουσμάτων, με …