Σε εξέλιξη έρευνα του Π.Θ. για την ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο

Ολοκληρώθηκαν οι δημαιρεσίες στο Δήμο Μουζακίου σε κλίμα συναίνεσης

9 Σεπ 2019

Δημαιρεσίες στον Δήμο Παλαμά

9 Σεπ 2019

Μοιράσου το άρθρο:

Σε εξέλιξη εδώ και έξι μήνες βρίσκεται έρευνα για την αερορύπανση στο Βόλο, της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας GreenYourAir με Επιστημονικούς υπεύθυνους τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Καθηγητή Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Σχετικά ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς, μεταξύ των οποίων και η Περιφέρεια Θεσσαλίας η οποία επιλέγει να συνεργαστεί με άλλο Πανεπιστήμιο για το θέμα. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «είναι προφανές ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει την ευθύνη της επιλογής της ερευνητικής ομάδας που θα συνεργαστεί. Θεωρούμε όμως ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρουν οι ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όταν μάλιστα για τις δραστηριότητες τους, έχει πρόσφατα επίσημα ενημερωθεί. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην προσπάθεια των ερευνητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που όρισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με τις γνώσεις μας όποτε και αν το χρειαστούν.

  1. 1)  Έχει ξεκινήσει εδώ και 6 μήνες παρακολούθηση και καταγραφή της ποιότητας του αέρα στην πόλη του Βόλου σε ότι αφορά τα αιωρούμενα σωματίδια μεγέθους 2,5μg ενώ παράλληλα μελετά το πως επηρεάζεται η υγεία των πολιτών. Για το έργο δεν ζητήθηκε ποτέ χρηματοδότηση από τους τοπικούς φορείς, για να μην αμφισβητηθεί η αξιοπιστία της μελέτης, ακόμα και από τον πιο επιφυλακτικό συμπολίτη μας. Το έργο αποτελεί μέρος Ευρωπαικού χρηματοδοτούμενου ερευνητικού προγράμματος.
  2. 2)  Έχει γίνει ήδη η παραγγελία ενός drone το όποιο θα εξοπλιστεί με κατάλληλες συσκευές για τον εντοπισμό συγκεκριμένων πηγών μόλυνσης .
  3. 3)  Για την ερευνητική ομάδα μας, η μελέτη της ποιότητας του αέρα στην πόλη του Βόλου αποτελεί πολύ σοβαρό αντικείμενο έρευνας. Για να βγουν σωστά συμπεράσματα χρειάζεται χρόνος (12 μήνες καταγραφής και παρατήρησης) και κατάλληλη πολυεπιστημονική προσέγγιση που έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο μας. Για τον λόγο αυτό αν και έξη μήνες καταγράφουμε την ποσότητα των αιωρούμενων σωματιδίων μεγέθους 2,5μg στην πόλη μας, με 12 συσκευές που έχουν τοποθετηθεί σε 12 σημεία επιλεγμένα βάση έρευνας που έχουμε κάνει, δεν έχουμε προβεί σε καμία ανακοίνωση.
  4. 4)  Έχει ενημερώσει με επίσημες επιστολές που εστάλησαν από την γραμματεία του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών, με αριθ. πρωτ. 717, 718, 719/02-09-2019, τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κύριο Αγοραστό, την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας κυρία Κολυνδρίνη και τον Δήμαρχο Βόλου κύριο Μπέο για την υλοποίηση της μελέτη μας. Στις επιστολές που εστάλησαν πέραν τις ενημέρωσης η ομάδα μας, προτείνει:Ι) Να θέσουμε από κοινού συγκεκριμένο στόχο μείωσης των ρύπων στην πόλη μας μέχρι το τέλος της νέας θητείας τους και να εργαστούμε για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
    ΙΙ) Τους προσκαλούμε το άμεσο διάστημα να συμμετέχουν σε μια συνάντηση στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών με σκοπό την ενημέρωση τους για το ερευνητικό πρόγραμμα GreenYourAir.
  5. 5)  Έχει ενημερώσει τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας. Η ομάδα μας έχει προσκαλέσει στην συνάντηση και τον ιατρικό σύλλογο, ο οποίος ήδη έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον να συμβάλει στην μελέτη μας.
  1. 6)  Είναι προφανές ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει την ευθύνη της επιλογής της ερευνητικής ομάδας που θα συνεργαστεί. Θεωρούμε όμως ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρουν οι ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όταν μάλιστα για τις δραστηριότητες τους, έχει πρόσφατα επίσημα ενημερωθεί. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην προσπάθεια των ερευνητών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης που όρισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με τις γνώσεις μας όποτε και αν το χρειαστούν.
  2. 7)  Ο πρώτος 12μηνος κύκλος μετρήσεων μας θα κλείσει τον Μάρτιο 2020. Στη συνέχεια θα γίνει πλήρης ανάλυση των δεδομένων και συσχέτιση αυτών με ιατρικά περιστατικά. Οι ανακοινώσεις σε ότι αφορά τα τελικά αποτελέσματα της μελέτη μας, θα γίνουν όταν αυτή ολοκληρωθεί, με σεβασμό στους συμπολίτες μας που ανησυχούν. Μέχρι τότε οι φορείς μπορούν να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα μελετών των συνεπειών της ρύπανσης στην υγεία από ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που έχουν ανακοινωθεί και δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια.

Δρ. Γεώργιος Κ.Δ. Σαχαρίδης Επίκουρος Καθηγητής
Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Δρ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης
Καθηγητής, Διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής Ιατρική Σχολή
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Μοιράσου το άρθρο:

Συντακτική ομάδα ΕΡΤ Βόλου

ΠΗΓΗ

Check Also

Στην Λάρυμνα ο Δ. Κουτσούμπας: Οι προηγούμενες κυβερνήσεις χρεοκόπησαν την ΛΑΡΚΟ

Την απόσυρση του νόμου για την ειδική εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας …