Εύβοια: Εικόνα αποκάλυψης μετά την καταστροφική πυρκαγιά

Μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά έργα στην Εύβοια, που δοκιμάστηκε σκληρά από τις φετινές πυρκαγιές. Η εικόνα από τα καμμένα είναι αποκαρδιωτική.

Περισσότερα από 25.000 στρέμματα πυκνού πευκοδάσους αποτέφρωσε η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 13 Αυγούστου στην περιοχή “Αγριλίτσα” του Δήμου Διρφύων–Μεσσαπίων. Η χαρτογράφηση της περιοχής μέσω του συστήματος copernicus είναι αποκαλυπτική της καταστροφής.

Στάχτη έγινε και ένα κομμάτι, από το καταφύγιο άγριας ζωής, με μεγάλες απώλειες στην πανίδα της περιοχής. Το κυνήγι απαγορεύεται για τα 2 επόμενα χρόνια με βάση τις διατάξεις, ενώ προχωρούν οι ρυθμίσεις για την υλοτομία – για το μάζεμα κλαδιών και κορμοδεμάτων. Μεγάλο μέρος του καρβουνιασμένου τοπίου είναι ιδιοκτησία του τοπικής εκκλησίας.

Οι μελέτες για τα απαιτούμενα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα έχουν ήδη ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν σε διάστημα ενός μήνα. Παράλληλα θα τρέξει η υλοποίηση της μελέτης που είχε εκπονηθεί για την έκταση που είχε κάψει πέρυσι η φωτιά στην ίδια περιοχή. Τις καμένες περιοχές της Εύβοιας επισκέφθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνο Αραβώση. Ο υπουργός σημείωσε: «Πρέπει όμως να προχωρήσουν και μέτρα που δεν είναι καμία φορά αυτονόητα όπως η αποζημίωση των ρητινοσυλλεκτών και κυρίως τα μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία. Διαπίστωσα με λύπη ότι για την περσινή πυρκαγιά, στην ίδια περιοχή, προβλέπονταν 75.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία επί ένα χρόνο δεν έχουν εκταμιευθεί».

Τον συντονισμό των δράσεων, προκειμένου να προχωρήσουν γρήγορα αναλαμβάνει η Γενική Διευθύντρια Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας- Θεσσαλίας.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Χρύσα Παπασταύρου

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Κ. Μητσοτάκης για εθνικό σχέδιο ηλεκτροκίνησης: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος (video)

Το Εθνικό Σχέδιο Μετάβασης στην Ηλεκτροκίνηση παρουσίασε από την Τεχνόπολη στο Γκάζι με αφορμή και …