Αμαζόνιος: Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα για τις πυρκαγιές

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει για την τεράστια καταστροφή, που αφήνουν πίσω τους οι πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, ενώ το θέμα βρίσκεται και στην ατζέντα της συνόδου G7 στη Γαλλία.

Διπλωματικές συγκρούσεις προκαλούν οι τεράστιες πυρκαγιές που αποτεφρώνουν εδώ και μέρες, μεγάλες εκτάσεις τροπικών δασών του Αμαζονίου, μια απίστευτη οικολογική καταστροφή, που οφείλεται εν πολλοίς στην ανθρώπινη παρέμβαση. «Το σπίτι μας καίγεται, κυριολεκτικά» έγραψε στο twitter ο Εμμανουέλ Μακρόν. Οργισμένος ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας, Ζαϊρ Μπολσονάρου, τον κατηγόρησε ότι εμφορείται, από αποικιοκρατική νοοτροπία. Διαδηλώσεις στη Βραζιλία αλλά και στη Λατινική Αμερική, καταφέρονται προς την πολιτική του Μπολσονάρου στον τομέα του περιβάλλοντος.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι για τις πυρκαγιές ευθύνεται η αποψίλωση των δασών, για να δημιουργηθούν καλλιεργήσιμα εδάφη και βοσκοτόπια.

Υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας ο πρόεδρος της Βραζιλίας αποφάσισε την αποστολή του στρατού, για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Κυρώσεις σε βάρος της Βραζιλίας εξετάζει η Ευρώπη, ενώ κάθε λεπτό αποψιλώνεται έκταση ίση με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

Παρέμβαση Α. Τσίπρα

Με ανάρτησή του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας, επικρίνοντας τη στάση του πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνάντηση του με τον Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε ότι η Ελλάδα Ελληνική πρέπει να αντιταχθεί στη συμφωνία ΕΕ – Mercosur. Πρόκειται για εμπορική συμφωνία που σύναψε η ΕΕ με Βραζιλία Αργεντινή Ουρουγουάη και Παραγουάη και την οποία απειλούν να μπλοκάρουν ηγέτες της ΕΕ αν η κυβέρνηση Μπολσονάρο, στη Βραζιλία δεν αναλάβει περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, καθώς πρόκειται για συμφωνία μέσω της οποίας, μέσω της προκειμένου να παραχθούν προϊόντα τροφίμων για την Ευρώπη, θα πρέπει να αυξηθούν κατά πολύ οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε περιοχές της Νότας Αμερικής και του Αμαζονίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρεται στις φωτιές στον Αμαζόνιο την κλιματική αλλαγή, τις πολιτικές που αγνοούν το περιβάλλον και προσθέτει ότι οι ηγέτες που αγνοούν αυτή την πραγματικότητα εγκληματούν εις βάρος της ανθρωπότητας.

Ανεφέρει επίσης: «Ο κύριος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία στη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο να συνταχθεί μαζί του, να πει έστω μια λέξη. Δεν ακούσαμε κάτι. Έστω και τώρα, οφείλει άμεσα και η Ελλάδα να αντιταχθεί στη Συμφωνία ΕΕ – Mercosur, όσο η ακραία Δεξιά κυβέρνηση Μπολσονάρου αρνείται να αναλάβει τις περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις».

Πηγές: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Εγκεφαλικά νεκρή 27χρονη που γέννησε υγιέστατο αγοράκι- Τραγικά ερωτήματα (video)

Παραμένει διασωληνωμένη και υποστηρίζεται μηχανικά σε όλες τις ζωτικές λειτουργίες για 15η μέρα στο Πανεπιστημιακό …