Χανιά: Με επιτυχία τα εγκαίνια του “Αγροτικού Αυγούστου 2019”

Με μεγάλη επιτυχία άνοιξε τις «πύλες» της και επίσημα την Παρασκευή 2/8/2019 η διοργάνωση – θεσμός του Δήμου Χανίων “Αγροτικός Αύγουστος 2019”, στην Πλατεία 1866, παρουσία Χανιωτών και επισκεπτών του τόπου. Με κεντρικό σύνθημα «Μαθαίνω τα τοπικά προϊόντα, καταναλώνω τα τοπικά προϊόντα» και έμφαση στα κρητικά αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν τη δυνατότητα έως και την Τρίτη 6/8/2019 να έρθουν πιο κοντά με τις ξεχωριστές γεύσεις του γαστρονομικού πολιτισμού του νησιού μας. Ο “Αγροτικός Αύγουστος 2019” διοργανώνεται και φέτος από τον Δήμο Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων (Ε.Β.Ε.Χ.).

“Η φετινή διοργάνωση, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, είναι αφιερωμένη στη μνήμη του τέως Υπουργού, Βουλευτή και Δημάρχου Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, ο οποίος είχε επιδείξει ιδιαίτερη μέριμνα για την ανάπτυξη του θεσμού”, τόνισε κατά την έναρξη της τοποθέτησής του ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους.


“Για άλλη μια χρονιά επιμένουμε ποιοτικά και δικαιωνόμαστε. Με κεντρικό μας θέμα «Μαθαίνω τα τοπικά προϊόντα, καταναλώνω τα τοπικά προϊόντα», τα κριτήρια της διοργάνωσής μας και φέτος είναι κατά προτεραιότητα ποιοτικά, ενώ οι συμμετέχοντες είναι αποκλειστικά Κρητικοί παραγωγοί και εταιρείες, που παράγουν και τυποποιούν αγροτικά προϊόντα, διαθέτοντας τις ανάλογες άδειες τυποποίησης”, πρόσθεσε ο κ. Βάμβουκας, τονίζοντας ότι κοινός στόχος είναι τα προϊόντα μας να μπορούν να έχουν την προστιθέμενη αξία, που δικαιούνται και τη θέση, που τους αρμόζει, στην εγχώρια και στις διεθνείς αγορές.


Μάλιστα ο Δήμαρχος Χανίων δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Αντιδήμαρχο της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Ευτύχη Κονταξάκη, που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης, καθώς και τις Υπηρεσίες του Δήμου “για την προσπάθεια, που κατέβαλαν, ώστε να έχουμε αυτό το άρτιο αποτέλεσμα”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Στην προσπάθεια, που καταβλήθηκε, και στους στόχους της αναφέρθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Ευτύχης Κονταξάκης, επισημαίνοντας “το σήμερα πρέπει να μπολιάζεται από το χτες με σωστό και γόνιμο τρόπο. Μόνο έτσι επικοινωνούμε την αλήθεια μας, την αγνότητα και την εξωστρέφεια της κρητικής παράδοσης. Με τα βασικά συστατικά της κρητικής διατροφής, το λάδι, τις ελιές, το τυρί, το μέλι, το κρασί, την τσικουδιά, τα παξιμάδια και τα εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊόντα μας”.


Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Χ., Αντώνης Ροκάκης, χαιρέτισε από την πλευρά του τη διοργάνωση, αναφερόμενος στα μηνύματα και στους στόχους της.

Τον αγιασμό τέλεσε ο Μητροπολίτης Κυδωνίας & Αποκορώνου, κ. Δαμασκηνός. Στην εκδήλωση των εγκαινίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των αρχών και των φορέων του τόπου.

Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινά, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, με πλούσιο πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Αγροτικού Αυγούστου:

Παρασκευή 02 Αυγούστου

20.00 Εγκαίνια – χαιρετισμοί διοργανωτών

20.30 Ομιλία για τις προοπτικές καλλιέργειας του αβοκάντο από τον κ. Νίκο Παπαδαντωνάκη γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και παρασκευές με βάση το συγκεκριμένο προϊόν.

20.45 Κρητική μουσική από τους Νίκος Καρκάνης: Λύρα, Τραγούδι

Στέλιος Παπαδάκης: Λαγούτο

Νίκος Παπαδογιάννης: Λαγούτο

Ηλίας Λιανδρής: Νταουλάκι – Ασκομαντούρα

Χορεύουν: Χορευτικός Όμιλος Χανίων «Ο Ψηλορείτης», το Χανιώτικο Μουσικοχορευτικό Εργαστήρι «Ο Ζάλος» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χορδακίου «Η Σκλόκα».

Σάββατο 03 Αυγούστου

11.30 Κρητική μουσική από τους

Ρουκουνάκης Γιάννης: Λύρα, Μαντολίνο, Τραγούδι

Καραδάκης Βαρδής: Λαγούτο, Τραγούδι

Θεοδωράκης Λευτέρης: Λαγούτο, Τραγούδι

Τσιμπούρης Ευθύμης: Κιθάρα, Τραγούδι

Χορεύει: ο Παραδοσιακός Σύλλογος “ Ο Φάρος”

20.30 Κρητική μουσική από τους

Νίκος Ποντικάκης:Λύρα, Τραγούδι,

Τάσος Γεωργακάκης: Λαγούτο,

Λευτέρης Δουνδουλάκης: Κιθάρα, Τραγούδι,

Δημήτρης Φουρναράκης:Τύμπανα,

Μανουσος Κουναλάκης: Πνευστά, Μαντολίνο,

Χορεύουν: ο Λαογραφικός Όμιλος Χανίων, το Λύκειο Ελληνίδων και ο Παραδοσιακός Σύλλογος Ελ. Βενιζέλου «Το Μετερίζι».

Κυριακή 04 Αυγούστου

20.30 Κρητική μουσική από τον Νταουντάκη Μανώλη

με το συγκρότημά του

Χορεύουν: ο Παραδοσιακός Σύλλογος «Το Ρόδο», ο Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Γηγενής», και ο Μουσικοχορευτικός Σύλλογος «Λευκορίτες».

20.00-22.00: Κρητικό παραδοσιακό κέρασμα (Χοχλιοί μπουμπουριστοί και ντάκος) .


———————————————————————————————————————————-

Δευτέρα 05 Αυγούστου 20.30 Κρητική μουσική από τον Αναστάση Μπούχλη και τον Aντώνη Κουράκη

και το συγκρότημά τους.

Χορεύουν: ο Χορευτικός Όμιλος Χανίων «Αροδαμός», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατωχωρίου και ο Παραδοσιακός Σύλλογος Σταυραετοί.

———————————————————————————————————————————-

Τρίτη 06 Αυγούστου

20.30 Κρητική μουσική από τους

Κοκολογιάννη Γιώργο: Λύρα – Τραγούδι ,

Σαραντολάκη Αρτέμη: Λαγούτο,

Ατσαλάκη Γρηγόρη: Κιθάρα,

Φρατζεσκάκη Κώστα: Κρουστά.

Χορεύουν: ο Παραδοσιακός Σύλλογος Ακρωτηρίου «Ο Καγιαλές», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χωραφακίων Σταυρού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μινώα Στερνών

20.00-22.00: Κρητικό παραδοσιακό κέρασμα (Γαμοπίλαφο) .

«Ελαιόλαδο : Η ετικέτα προστατεύει την ποιότητα »

Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων συμμετέχει φέτος στον Αγροτικό Αύγουστο 2019 με κεντρικό θέμα το τυποποιημένο ελαιόλαδο. Το περίπτερο που οργανώνεται από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χανίων και θα φιλοξενήσει τυποποιημένα ελαιόλαδα που παράγονται και τυποποιούνται στα Χανιά.

Στόχος είναι να παρουσιάσουμε και να αναδείξουμε τα εξαιρετικά, τόσο σε ποιότητα όσο και σε συσκευασία ελαιόλαδα που τυποποιούνται στην ΠΕ Χανίων και να δώσουμε την ευκαιρία σε όσους και όσες επισκεφθούν την έκθεση να δουν τις διαφορετικές συσκευασίες αλλά και να δοκιμάσουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Ορμάν Μαγούλα: Τα Γερμανικά αντίποινα με 40 απαγχονισμούς στις 31 Μαΐου 1944

Κάτω Δασόλοφος Φαρσάλων ή όπως ονομάζονταν πιο παλιά, Ορμάν Μαγούλα. Εκεί στο σιδηροδρομικό σταθμό, στις …