Σε νέα συνάντηση για τη μετανάστευση ο αναπληρωτής υπουργός, Γ. Κουμουτσάκος

Στη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στο Παρίσι για το θέμα της μετανάστευσης θα συμμετάσχει ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η νέα πρόσκληση προέκυψε μετά την αδυναμία του άτυπου Συμβουλίου στο Ελσίνκι να καταλήξει σε συμφωνία για τη διαχείριση των συνόρων και των προσφύγων.

Στη σημερινή παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του άτυπου συμβουλίου ο κ. Κουμουτσάκος επικεντρώθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, στη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί με την αύξηση των ροών στην Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, στην αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου και να αυξήσει τις επιστροφές και στην ανάγκη να υπάρξουν γρήγορα ένας ουσιαστικός μηχανισμός αλληλεγγύης και ένας κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός συντονισμού των επιστροφών με πρόβλεψη «ποινών» για εκείνα τα τρίτα κράτη που δεν συνεργάζονται.

Υπογράμμισε, επιπλέον, ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μεσογειακό μέτωπο ως ενιαίο μέτωπο, σφαιρικά και συνεκτικά» και ζήτησε ταχεία οριστικοποίηση του νέου νομικού πλαισίου «Δουβλίνο 4» και του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου.

Δ. Αβραμόπουλος: Δεν μπορούμε να αφήνουμε μετανάστες στη θάλασσα

H Φινλανδική Προεδρία υιοθετεί και στηρίζει «τις κοινές μας προτεραιότητες για καλύτερη προστασία των πολιτών μας και καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος μετά τη λήξη του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών.

Ανέφερε πως παραμένουν προτεραιότητες «η καταπολέμηση των εγκληματικών δικτύων διακινητών και η πρόληψη των παράτυπων αφίξεων με την παράλληλη αντικατάστασή τους από νόμιμες οδούς».

«Δεν μπορούμε να αφήνουμε μετανάστες στη θάλασσα ενώ παράλληλα ψάχνουμε για λύσεις», επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος και υπογράμμισε πως «οι προκλήσεις των θαλάσσιων αφίξεων δεν αποτελούν την αποκλειστική ευθύνη μόνο ορισμένων κρατών μελών – είτε λόγω της γεωγραφικής τους θέσης είτε λόγω της προθυμίας τους».

«Πρόκειται για την ευθύνη όλων μας και πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε συλλογικά», τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Κομοτηνή:21-8-2019 Ειδήσεις

Περιφέρεια Ικανοποιημένος από τη Σύσκεψη στο Μαξίμου ο Περιφερειάρχης Αν.Μ.Θράκης Ικανοποιημένος από τις εξαγγελίες της …