«Ναι» στην ενεργειακή διασύνδεση, «όχι» στο σταθμό μετατροπής στη Δαμάστα

Εν μέσω έντονων αντιδράσεων από φορείς και κατοίκους της Δαμάστας και του δήμου Μαλεβιζίου συνεδρίασε χθες το μεσημέρι στην Περιφέρεια Κρήτης η Επιτροπή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας προκειμένου να γνωμοδοτήσει για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της ενεργειακής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής. Η επιτροπή τελικώς γνωμοδότησε θετικά υπό την προϋπόθεση ότι ο Σταθμός Μετατροπής που θα γίνει στην Κρήτη θα εγκατασταθεί στην Κορακιά και όχι κοντά στη Δαμάστα, όπως προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, «από το σύνολο της Επιτροπής αναγνωρίστηκε η σπουδαιότητα του έργου σαν ένα από τα σπουδαιότερα αναπτυξιακά έργα για την Περιφέρεια. Για αυτό το λόγο γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για το έργο, με τον όρο να εξαντληθούν τα περιθώρια για μεταφορά της χωροθέτησης του σταθμού μετατροπής του έργου από την περιοχή Δαμάστας που προβλέπεται τώρα, στην περιοχή της Κορακιάς καθώς στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου η όποια επιβάρυνση αναμένεται να είναι πολύ μικρή. Άλλωστε, στο νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Κρήτης που πρόσφατα εγκρίθηκε, προβλέπονται η δημιουργία εγκαταστάσεων νέου Ενεργειακού Κέντρου στην Κορακιά, το οποίο θα περιλαμβάνει και εγκαταστάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου (υποσταθμοί, κ.λπ.) με την Ηπειρωτική Χώρα».
Στην επιτροπή συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι από την εταιρεία «ΑΡΙΑΔΝΗ INTERCONNECTOR Α.Ε.Ε.Σ., εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής Μαλεβιζίου, τοπικοί φορείς αλλά και πλήθος κατοίκων της Δαμάστας.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Τ. Θεοδωρικάκος: Το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για τους Ο.Τ.Α- Τον Μάϊο 36.000 προσλήψεις στους δήμους(video)

Για το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης, που θα φέρει το όνομα του αείμνηστου δημάρχου …