Έντονες αντιδράσεις της Αθήνας για τις προκλητικές δηλώσεις Ακάρ (video)

Άμεση και αιχμηρή ήταν η ελληνική απάντηση απέναντι στους ισχυρισμούς Ακάρ περί «γαλάζιας πατρίδας». Σε συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Παππά, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι τουρκικές ρουκέτες εντυπωσιασμού και δηλώσεις που δεν βασίζονται στη λογική. Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία -ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες- έστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης επεσήμανε: «η αρχή της Ελλάδος είναι ότι σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. Όταν οι αρχές αυτές αμφισβητούνται θα πρέπει να προβληματιστούμε. Θεωρώ ότι δεν μπορώ να δώσω σοβαρότητα σε τέτοιες δηλώσεις. Θα πρέπει να σοβαρευτούν και να ξέρουν τι λένε. Να μην πετάνε ρουκέτες για εντυπωσιασμό».

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία -ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες- έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος-στον απόηχο των νέων προκλητικών δηλώσεων του Χουλουσί Ακάρ ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως Ελλάδα, Κύπρος, Ανατολική Μεσόγειος ανήκουν στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του προς τον απόδημο Ελληνισμό με αφορμή την επέτειο για την 25η Μαρτίου τονίζει: «Οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες -πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές απ’ όλους. Επιπλέον, ιδίως ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διατάξεις του οποίου την δεσμεύουν και με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος από την πλευρά του τόνισε πως η Αθήνα έχει επιλέξει ν’ απαντά σε δυο επίπεδα της διπλωματίας από τη μια πλευρά και της αποφασιστικότητας σ’ ότι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας ασκεί κριτική για τις κυβερνητικές επιλογές κυρίως στο θέμα των ενεργειακών και συνεχίζει, μέσω twitter.

«Είχα προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να συζητήσει συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, για να «λύσει» τα ελληνοτουρκικά όπως το Σκοπιανό. Μετά τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι τους ανήκει το Αιγαίο και η Κύπρος. ‪Η κερκόπορτα αυτή δεν θα ανοίξει».

Η Ένωση Κεντρώων χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις δηλώσεις Ακάρ και ζητά σύσταση των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Καβάλα: Εκδικάζεται στην Κωνσταντινούπολη η υπόθεση του Osman Kavala

Σήμερα εκδικάζεται σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, η υπόθεση του φίλου της Καβάλας, Osman Kavala, ο …