Νέα Γ’ λυκείου- Κ. Γαβρόγλου: Λίγα μαθήματα, πολλές ώρες, αναβαθμισμένο απολυτήριο (video)

«Λίγα μαθήματα, πολλές ώρες και αναβαθμισμένο απολυτήριο», είναι η φιλοσοφία των αλλαγών στο λύκειο, σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας. Ο κ. Γαβρόγλου εξήγησε ότι τα θέματα στις εξετάσεις του απολυτηρίου θα καθορίζονται από καθηγητές του σχολείου, τα γραπτά θα διορθώνονται με κλειστά ονόματα από εκπαιδευτικούς διαφορετικού σχολείου και οι επιτηρήσεις θα γίνονται από άλλους.

Το τελικό σχέδιο για το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση ως τις αρχές Απριλίου. Σε διαβούλευση τίθεται από τη Δευτέρα και το νέο σχέδιο για το Λύκειο και τις Πανελλήνιες.

Στόχος των αλλαγών στην Γ΄λυκείου και το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση είναι «η ανυπαρξία της τρίτης λυκείου η οποία σήμερα δεν υφίσταται ουσιαστικά», σχολίασε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «News 24/7».

Συμπλήρωσε ότι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν θα αλλάξει τίποτα, παρά μόνο για όσους θέλουν να μπουν σε τμήματα χαμηλής ζήτησης, όπου η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη.

Ακόμη, απέρριψε τις κατηγορίες ότι με το νέο σύστημα δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εξετάσεων του απολυτηρίου καθώς τα θέματα δεν θα είναι ίδια σε όλα τα σχολεία, λέγοντας ότι «έως σήμερα, οι καθηγητές είναι αυτοί που αποφασίζουν τα θέματα των εξετάσεων στα σχολικά μαθήματα».

Εξάλλου, ο υπουργός υπερασπίστηκε την ίδρυση και νέας σχολής Νομικής στην Πάτρα, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός των εισακτέων στις Νομικές της χώρας θα παραμείνει ίδιος. Ανακοίνωσε, επίσης, ότι σταδιακά στα σχολεία θα αλλάξει η ύλη της ιστορίας και θα συζητούνται θέματα ταμπού, όπως ο εμφύλιος και το Πολυτεχνείο.

Σχετικά με τα περί μακεδονικής γλώσσας, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι «αυτά είναι θέματα των επιστημόνων». Για το αν το πρώτο κουδούνι της ημέρας στα σχολεία θα χτυπάει στις 9 το πρωί, ο υπουργός είπε ότι αναμένεται το πόρισμα ούτως ώστε να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα η σχετική διαβούλευση. Τέλος, άσκησε κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη στάση τους στις αλλαγές του Λυκείου, καταλογίζοντας όρους εντυπωσιασμού.

Ν. Κεραμέως: Τόση αναμονή για ένα σχέδιο γεμάτο προβληματικά σημεία

«Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν… Αν το Υπουργείο το καταθέσει στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία θα σταθεί απέναντι καταψηφίζοντάς το», τόνισε σε ανακοίνωσή της η τομεάρχης παιδείας της ΝΔ Νική Κεραμέως.

«Άτολμες αλλαγές που δεν αλλάζουν το τοπίο απλώς προσπαθούν να διευκολύνουν κάποιες καταστάσεις εν όψει των εκλογών», τονίζει ο Τομεάρχης Παιδείας στο Ποτάμι, Γιώργος Μαυρωτάς.

Οι μαθητές της Β΄ Λυκείου θα είναι τα πρώτα παιδιά που θα εγκαινιάσουν το νέο σύστημα Γαβρόγλου και θα εισαχθούν στα Πανεπιστήμια με ή χωρίς εξετάσεις.

Τον Οκτώβριο του 2019 οι μαθητές θα συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό με 10 προτιμήσεις. Η μικρότερη ζήτηση θα διαμορφώνει και τα τμήματα  ελεύθερης πρόσβασης. Τον Φεβρουάριο του 2020 οι μαθητές θα πρέπει να επιλέξουν αν θα συμμετέχουν ή όχι στις πανελλαδικές εξετάσεις.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,(ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα),ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Λάμψη μεταλλίων για τους Σερραίους στα «Σπανίδεια 2019»

Δύο χρυσά, τέσσερα ασημένια κι ένα χάλκινο μετάλλιο ήταν ο απολογισμός της παρουσίας των Σερραίων …