Άλλο πράγμα η κατεύθυνση της αναθεώρησης και άλλο πράγμα το προτεινόμενο περιεχόμενο της διάταξης

Ο Κώστας Χρυσόγονος, συνταγματολόγος και ανεξάρτητος ευρωβουλευτής, μίλησε στον Ανδρέα Παπασταματίου στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ για την συνταγματική αναθεώρηση και ενδεχόμενη υποψηφιότητά του στις ευρωεκλογές.

Ο κ. Χρυσόγονος διέψευσε τις πληροφορίες ότι θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες ευρωεκλογές, δεν θέλω. Επιστρέφω στο Πανεπιστήμιο και την δικηγορία».

Αναφερόμενος στην αντιδικία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τον δεσμευτικό χαρακτήρα των αλλαγών στα αναθεωρητέα άρθρα, που θα αποφασιστούν στην παρούσα Βουλή, ο συνταγματολόγος διευκρίνισε: «Άλλο πράγμα η κατεύθυνση της αναθεώρησης και άλλο πράγμα το προτεινόμενο περιεχόμενο της διάταξης». Ο κ. Χρυσόγονος εξήγησε ότι δεν μπορεί η επόμενη Βουλή να κινηθεί στην αντίθετη κατεύθυνση σε ένα προς αναθεώρησιν άρθρο, αλλά δεν δεσμεύεται ως προς το ακριβές περιεχόμενο και το πώς θα υπηρετηθεί η κατεύθυνση, που είχε αποφασιστεί στην προηγούμενη Βουλή.

Ο κ. Χρυσόγονος εκτίμησε ότι με την παρούσα συνταγματική αναθεώρηση θα επιτευχθεί κάποιος εξορθολογισμός, αλλά δεν γίνονται βασικά βήματα και ως τέτοια ανέφερε την κατάργηση της κυβερνητικής προνομίας για την εκλογή  της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων και την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το τελευταίο θα είχε την δυνατότητα να καταργεί τον αντισυνταγματικό νόμο με ισχύ έναντι πάντων και να μην χρειάζεται οι πολίτες να προσφεύγουν ξανά στην Δικαιοσύνη, προκειμένου να ωφεληθούν από αποφάσεις του ΣΤΕ, που έχουν ισχύ, μόνο στην υπόθεση που εκδικάστηκε.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Αίρεται η ασυλία Λοβέρδου, Σαλμά, Φωκά -Υψηλοί τόνοι στην Ολομέλεια (video)

Την άρση της ασυλίας του Ανδρέα Λοβέρδου με 213 ψήφους, του Μάριου Σαλμά με 209 …