Με 151 «ΝΑΙ» η κυβέρνηση Τσίπρα έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης- Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση (video)

Η Βουλή επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση Τσίπρα, κατά την διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη στην oλομέλεια. Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν 151 βουλευτές,  οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Κουντουρά, Παπακώστα, Κόκκαλης και Δανέλλης και οι βουλευτές των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις. Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν έδωσαν 148 βουλευτές. Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος απουσίασε για λόγους υγείας, απέστειλε επιστολή με την οποία δήλωσε ότι αν συμμετείχε στην ψηφοφορία δεν θα έδινε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η επιστολή, βάσει του κανονισμού δεν ελήφθη υπόψη.  

«Σήμερα το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα και στην ανάκτηση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας», δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της διαδικασίας ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επικράτησαν υψηλοί τόνοι και σφροδρή αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών

«To πατριωτικό καθήκον και η κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας, απαιτούν όλοι και όλες μας να ξεκαθαρίσουμε τη θέση μας αυτές τις κρίσιμες ώρες» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή επί της προτάσεως για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.

«Πρόκειται για την τελευταία πράξη πολιτικής φαρσοκωμωδίας, για έναν ακόμα κοινοβουλευτικό ελιγμό με τρεις στόχους. Ο πρώτος να αγκιστρωθεί για λίγους μήνες ακόμα ο κ. Τσιπρας στην εξουσία, ο δεύτερος να στρωθεί ο δρόμος για την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών και ο τρίτος να κρατηθεί στη ζωή έστω με αναπνευστήρα το πολιτικό μόρφωμα των ΑΝΕΛ», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Πυρά κατά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά. «Από δήθεν εκφραστής της ελπίδας, κ. Τσίπρα, είστε τελικά πιο παλιός από το παλιό» τόνισε η κ. Γεννηματά.

Στους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ θα καταψηφίσει την κυβέρνηση αναφέρθηκε από το βήμα της βουλής ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Καταψηφίζουμε την κυβέρνηση που εξαπατά τον λαό με υποσχέσεις για τις καλύτερες μέρες που θα έρθουν, εφαρμόζοντας πολιτικές μνημονίου και φορτώνοντας ασήκωτα βάρη στους πολίτες» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Η πάγια θέση δική μου και των ΑΝΕΛ είναι ότι το ελληνικό κράτος ποτέ δεν θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε λύση περιέχει τον όρο Μακεδονία» επανέβαλε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

«Η πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης δεν έχει να κάνει με τον απολογισμό της κυβέρνησης,πρόσθεσε ο κ. Καμμένος, «αλλά έχει να κάνει με ένα δίλημμα που λανθασμένα έφερε ο πρωθυπουργός, αν συμφωνούμε ή όχι με την Συμφωνία των Πρεσπών».

«Ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφο για τις Πρέσπες. Αντιθέτως, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει το Ποτάμι. Πολεμάμε τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης, χωρίς να γινόμαστε κι εμείς ιδεοληπτικοί», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

«Δεν κάνατε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών», τόνισε ο Βασίλης Λεβέντης, υπογραμμίζοντας πως «όταν ο κοινοβουλευτισμός αγνοεί τη θέληση του λαού, δεν είναι καλό σημάδι».

Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή του Ποταμιού προκειμένου να επανεξετάσει τη θέση του κόμματος έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας, ωστόσο κάποιοι βουλευτές προτείνουν αποχή από την ψηφοφορία.

 

Πηγή:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα με φόντο τις καταγγελίες Μαρινάκη (video)

Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο στόχαστρο της κριτικής του τη ΝΔ, …