Συμφωνία Πρεσπών: Δημοσιεύτηκε ο νόμος στην πΓΔΜ-Στην ελληνική Βουλή η επόμενη πράξη

Στη γειτονική μας χώρα, πλέον Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, με βάση τη συνταγματική ονομασία, ο νόμος που κυρώνει την συμφωνία των Πρεσπών δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως. Πλέον η Αθήνα αναμένει το επίσημο σήμα από τα Σκόπια για να ξεκινήσει και στην Ελλάδα το τελικό στάδιο εφαρμογής της Συμφωνίας.

Τα επόμενα βήματα

Στο φύλλο 7 της εφημερίδας της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ με σημερινή ημερομηνία δημοσιεύθηκε το  πρωί  με την υπογραφή του προέδρου της Βουλής Ταλατ Τζαφερι  ο  νόμος που κυρώνει την Συμφωνία  των Πρεσπών, νόμος που είχε ψηφισθεί στις 5 Ιουλίου. Καθώς στο προηγούμενο Φύλο της εφημερίδας της κυβέρνησης το Σάββατο είχαν δημοσιευθεί οι συνταγματικές αλλαγές και ο εφαρμοστικός συνταγματικός νόμος πάλι με την υπογραφή του κ. Τζαφερι  πλέον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στην ΠΓΔΜ.

Η γνωστοποίηση τυπική διαδικασία αν δεν έχει φθάσει ήδη, δεν θα καθυστερήσει περισσότερο από αύριο το μεσημέρι και αμέσως μετά «χωρίς καθυστέρηση» όπως προβλέπει η Συμφωνία θα έρθει προς κύρωση η Συμφωνία στην ελληνική βουλή, κάτι που σημαίνει ίσως και πριν  από το τέλος της εβδομάδας.

Εάν επιλεγεί η διαδικασία του κατεπείγοντος, τότε μπορεί να διαρκέσει  ίσως και δυο ημέρες εκτός αν χρειασθούν μια δυο ημέρες ακόμη στην  Ολομέλεια.

Αμέσως μετά και εφόσον εξασφαλίσει την πλειοψηφία επί των παρόντων, αποστέλλεται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και από εκεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Αμέσως μετά όπως προβλέπεται η Συμφωνία των Πρεσπών τίθεται σε ισχύ και αρχίζει να εφαρμόζεται  βάσει  των βημάτων που προβλέπει η ίδια η Συμφωνία.

Τότε αρχίζει και η αντίστροφη μέτρηση για να συμπληρωθεί το Πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και αφού περάσει από το Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων ,αυτό θα σταλεί στις πρωτεύουσες για κύρωση, με την Αθήνα μάλλον να είναι  η πρώτη πρωτεύουσα που θα το θέσει προς κύρωση.

Πηγή ΕΡτ, ρεπορτάζ Νίκος Μελέτης

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα με φόντο τις καταγγελίες Μαρινάκη (video)

Με ιδιαίτερα αιχμηρό τρόπο, ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε στο στόχαστρο της κριτικής του τη ΝΔ, …