Ο ακραίος καιρός συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη (video)

Η ένταση, η συχνότητα και η διάρκεια των καιρικών φαινομένων μπορεί να αιφνιδίασε τον κόσμο, δεν εξέπληξε όμως τους επιστήμονες. Αρκετοί θεωρούν τον φετινό ακραίο καιρό στην Ελλάδα απότοκο της κλιματικής αλλαγής.

«Πρόκειται για ένα αρκετά ασυνήθιστο φαινόμενο. Συμβαίνει μερικές φορές το χρόνο. Αλλά όταν η χιονόπτωση φτάνει τόσο χαμηλά στις παραθαλάσσιες περιοχές, είναι πολύ εντυπωσιακό όπως και να το πεις». Είναι από το ρεπορτάζ του CNN για την κακοκαιρία στην Ελλάδα. Ο μετεωρολόγος του CNN, έκπληκτος… παρουσιάζει το πολύ χαμηλό βαρομετρικό που «χτύπησε» την Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα. Ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο από τη μια δημιούργησε πανέμορφες εικόνες και ειδυλλιακά τοπία από την άλλη όμως… προβλημάτισε ιδιαίτερα τους επιστήμονες.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντολογίας Μιχάλης Πετράκης είπε στην ΕΡΤ ότι πρόκειται για «κύματα τα οποία έρχονται και τα οποία μας κάνουν να σκεφτόμαστε – να μελετάμε δηλαδή- τη σχέση αυτής που υπάρχει μεταξύ της εμφάνισης αυτών των φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής. Μιλάμε για κλιματική αλλαγή και δεν ξέρετε τι συμβαίνει με το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, με την άνοδο της θερμοκρασίας, αλλάζει η αλατότητα της θάλασσας».

Η αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας αλλά και η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων αποτελούν την απτή απόδειξη της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ, δηλώνει: «Έχουμε να κάνουμε με μια αλυσίδα γεγονότων που ξεκινάει από τη διαφοροποίηση της θερμοκρασίας από θέση σε θέση, καταλήγει στην ξηρασία, μεγάλες περίοδοι ξηρασίας αλλά και μεγάλες περίοδοι χαμηλών θερμοκρασιών…δεν υπάρχει άνοιξη, δεν υπάρχει φθινόπωρο. Αυτά λοιπόν οδηγούν σε πολύ μεγάλα φαινόμενα δασικών πυρκαγιών. Οι δασικές πυρκαγιές τροφοδοτούν πλημμυρικά φαινόμενα, τα πλημμυρικά φαινόμενα τροφοδοτούν κατολισθήσεις και διάβρωση εδαφών».

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα θα αυξηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κατά 6 φορές ενώ κατά 10 φορές θα αυξηθούν τα φαινόμενα έντονης διάβρωσης των εδαφών που παρατηρούνται αμέσως μετά τις έντονες βροχοπτώσεις.

Οι οικολογικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Η λεκάνη της Μεσογείου διατηρεί μια πλούσια βιοποικιλότητα η οποία συνεχώς υποβαθμίζεται. Πολλά είδη απειλούνται με αφανισμό και αυτό προκαλεί σοβαρή ανισορροπία στο οικοσύστημα. Επιστήμονες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή έχουν ανιχνεύσει και τα πρώτα σημάδια επιβράδυνσης στο Ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού το οποίο εμποδίζει τη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη από το να παγώσει. Τα σενάρια για την επόμενη ημέρα φαντάζουν λες και είναι βγαλμένα από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαββούρδου

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά: Αναγκαία η δημιουργία διαλυτηρίου πλοίων

Η ανυπαρξία ενός διαλυτηρίου πλοίων στην Ελλάδα, με προδιαγραφές λειτουργίας σύμφωνες με τα πρότυπα και …