Το ΕΚΑ για το εργατικό δυστύχημα στο γήπεδο της ΑΕΚ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων για το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου στο εργοτάξιο του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στην ανακοίνωσή του «εκφράζει την αγανάκτησή του για το θάνατο του συναδέλφου που έχασε τη ζωή του ενώ εργαζόταν για την κατασκευή του νέου γηπέδου της ΑΕΚ, και μάλιστα κάτω από συνθήκες ψύχους.

Στη χώρα μας δυστυχώς, η Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια τη γενικότερη υποχώρηση της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που συμβάλλει στη δημιουργία νέων πεδίων παραβατικότητας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας, παράλληλα με την υποτίμηση των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας.

Η επιδείνωση των συνθηκών εργασίας οφείλεται στην εντατικοποίηση της δουλειάς, την παρατεταμένη εργασιακή ανασφάλεια, τις απολύσεις αλλά και την ανεργία που εξουθενώνουν τους εργαζομένους. Παράλληλα, έχουν μειωθεί σημαντικά τα κονδύλια για την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας από πλευράς των επιχειρήσεων, καθώς και οι έλεγχοι από την Πολιτεία στους χώρους εργασίας.

Με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός αποδεικνύεται πόσο επίκαιρη είναι η συζήτηση και η εφαρμογή των προτάσεων που έχει καταθέσει το ΕΚΑ για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα υπάρξει επόμενο θύμα και επιτέλους όλοι θα ασχοληθούν με την προστασία των εργαζομένων στους χώρους εργασίας.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους του εκλιπόντος».

Eπίσης για το ίδιο θέμα η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Το εργατικό ατύχημα – έγκλημα που σημειώθηκε στο εργοδοτικό γκέτο του Μελισσανίδη στην Νέα Φιλαδέλφεια αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην μεγάλη αλυσίδα των εργοδοτικών δολοφονιών. Αποτελεί την τραγική συνέχεια παρόμοιων περιστατικών με εργαζόμενους στα ντελίβερι, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στην ΔΕΗ και σε άλλους εργασιακούς χώρους.

Οι ανασφαλείς και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, η καταπάτηση των όρων και των κανόνων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής των εργαζομένων, αποδεικνύουν το καθεστώς εργοδοτικής ασυδοσίας μέσα στο οποίο εργάζονται χιλιάδες εργαζόμενοι οι οποίοι πληρώνουν με το αίμα και την ζωή τους την εργοδοτική παραβατικότητα αλλά και την κραυγαλέα αδράνεια των επίσημων κρατικών αρχών και υπηρεσιών.

Τα επικοινωνιακά τερτίπια της κυβέρνησης περί επαναφοράς των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι μακριά από κάθε πραγματικότητα και εκλαμβάνεται από το συνεπές ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ως πολιτική υποκρισία και αγυρτεία.

Τα επαναλαμβανόμενα εργοδοτικά εγκλήματα και η θυσία εργαζομένων στον βωμό του κέρδους υπογραμμίζουν την ανάγκη το πρόβλημα της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς πρέπει να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα των εργατικών διεκδικήσεων.
Η επιχειρηματική αυθαιρεσία, τρομοκρατία και βαρβαρότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί με δυναμική αγωνιστική δράση για να μπει τέλος στα εργοδοτικά εγκλήματα».

Τέλος, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, επισημαίνει μεταξύ άλλων πως: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε τον επόμενο – Με τους αγώνες μας να υπερασπιστούμε τη ζωή μας

•Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας & ασφάλειας τώρα

•Υπογραφή αξιοπρεπών συμβάσεων εργασίας. Ανθρώπινα ωράρια και αποδοχές. Πραγματικές αυξήσεις μισθών και ημερομισθίων ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από μια δουλειά. 35ωρο, 7ωρο, 5θήμερο».

 

Ειδική πλατφόρμα για ασφαλιστικά & συνταξιοδοτικά θέματα

Με εγκύκλιο που κοινοποίησε το ΕΚΑ στα σωματεία – μέλη του, κάνει γνωστό ότι:

 

«Μετά από απαίτηση σωματείων και εργαζομένων να υπάρχει δυνατότητα απαντήσεων σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ερωτήματα, προχωρούμε στη δημιουργία ειδικής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του Εργατικού Κέντρου Αθήνας για την ικανοποίηση του αιτήματος. Η νομική υπηρεσία του ΕΚΑ θα απαντά όσο το δυνατόν πιο άμεσα και εμπεριστατωμένα στις όποιες απορίες. Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξούμε να προσφέρουμε μια βασική πληροφόρηση στους εργαζόμενους – μελλοντικούς συνταξιούχους.

Τις ερωτήσεις μπορείτε να τις υποβάλλετε στην ιστοσελίδα του Ε.Κ.Α. www.eka.org.gr. Στην αρχική σελίδα επιλέγετε «Φόρμα Επικοινωνίας – Ερωτήσεις συνταξιοδοτικής φύσεως».

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Ήρθε η ώρα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί- 24 Ιουλίου η πρώτη προσευχή

«Ήρθε η ώρα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί» τόνισε στο διάγγελμά του στον …