Ελληνική ιθαγένεια στους Αιγύπτιους ψαράδες που έσωσαν ζωές στο Μάτι (video)

Τη νύχτα που η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, άφηνε πίσω της 100 νεκρούς και χιλιάδες στρέμματα καμένης γης, δύο Αιγύπτιοι και ένας Αλβανός ψαράς, αψήφησαν τη δύσκολη, επικίνδυνη και αποπνικτική κατάσταση και χωρίς να λογαριάσουν τη δική τους ζωή, έπεσαν στη θάλασσα για να σώσουν τις ζωές άλλων ανθρώπων.

Η πολιτεία, αναγνωρίζοντας την αυτοθυσία τους, τους τιμά, αποδίδοντάς τους την ελληνική ιθαγένεια.

Μαχμούτ, Αιγύπτιος ψαράς: «πήγα με την καρδιά μου. Όσους ανθρώπους έσωσα, το έκανα με την καρδιά μου. Δεν περίμενα κάτι. Αύριο θα περπατάω στον δρόμο Έλληνας. Δεν θα νοιώθω ότι με κοιτάνε σαν να είμαι ξένος. Έτσι κι αλλιώς νοιώθω Έλληνας γιατί έχω ζήσει πολλά χρόνια εδώ».

Ο Αιγύπτιος ψαράς Εμάντ ζει στη Νέα Μάκρη και εργάζεται στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Παντρεύτηκε Ελληνίδα και απέκτησε μαζί της τρία παιδιά.

Την παραμονή της πρωτοχρονιάς, μεταξύ των προσκεκλημένων στην εορταστική εκδήλωση στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν και οι ψαράδες από το Μάτι, οι οποίοι συνομίλησαν με τον πρωθυπουργό.

Εμάντ, Αιγύπτιος ψαράς: «ήταν μεγάλη χαρά και τιμή το ότι είδαμε τον πρωθυπουργό από κοντά, μας μίλησε όμορφα και μου έδωσε δύναμη το γεγονός ότι αύριο θα πάρουμε την ελληνική υπηκοότητα. Είναι μεγάλη τιμή μου ότι θα γίνω Έλληνας. Ζήσαμε 30 χρόνια στην Ελλάδα, τα παιδιά μου είναι ελληνόπουλα. Η γυναίκα μου είναι πολύ χαρούμενη γιατί δεν πρέπει να ανανεώνω διαρκώς την πράσινη κάρτα».

Ελένη Πασχοπούλου, σύζυγος Εμάντ: «πήγαμε στο Μέγαρο Μαξίμου. Συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό. Ήταν πολύ ωραία και μεγάλη τιμή για μας και χαίρομαι πάρα πολύ που θα πάρει ο άντρας μου την ελληνική υπηκοότητα».

Στους αλλοδαπούς ψαράδες που τις δύσκολες ώρες της πυρκαγιάς στο Μάτι έδειξαν δύναμη, ανθρωπιά και αλληλεγγύη, την Τετάρτη θα τους αποδοθεί τιμητικά, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ελληνική Ιθαγένεια.

Ρεπορτάζ: Σόνια Φίλη

Πηγή: EΡT1

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Ας μην ψάχνουμε τη διασπορά του κορονοϊού στην Εκκλησία λέει ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος (audio)

Θα πρέπει οι πιστοί να προσέλθουν στη Θεία Λειτουργία με προσοχή , με μάσκα , …