ΚΚΕ: Προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση

Σε οκτώ βασικές κατευθύνσεις κινούνται οι θέσεις του ΚΚΕ για τη συνταγματική αναθεώρηση. «Οι προτάσεις μας πρέπει να γίνουν άξονες πάλης του εργατικού-λαϊκού κινήματος», επισήμανε στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Για ταύτιση απόψεων του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία στις προτάσεις που έχουν καταθέσει για τη συνταγματική αναθεώρηση, έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, επισημαίνοντας ότι το μόνο που επιδιώκουν είναι η εναλλαγή τους στην εξουσία.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, τόνιζε ότι: «Καταθέτουμε προτάσεις και εξαντλούμε κάθε περιθώριο για να προστατευθούν και να διευρυνθούν τα λαϊκά, δημοκρατικά δικαιώματα, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, χωρίς αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει πραγματικά “προοδευτικό” και “δημοκρατικό” Σύνταγμα, στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου.

Όπως είπαμε και στη συζήτηση στην ολομέλεια για τη συνταγματική αναθεώρηση, οι πραγματικοί στόχοι και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, είναι άλλοι. Από τη μια μεριά -με τις συγκεκριμένες προτάσεις τους- υπηρετούν τις ίδιες τις ανάγκες του σημερινού σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, προκειμένου αυτό να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την κυριαρχία του. Και από την άλλη τροφοδοτούν -και με αφορμή αυτή τη συζήτηση- τη μεταξύ τους προεκλογική κάλπικη αντιπαράθεση.

Το ΚΚΕ προτείνει, επίσης, να μην διορίζεται η Ηγεσία της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, να καταργηθεί η συνταγματική απαγόρευση για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και να εξασφαλίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό όλοι οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι για τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης».

Μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ προτείνει:

-απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα,
-πλήρη διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας,
-διεύρυνση του δικαιώματος της απεργίας και απαγόρευση της ανταπεργίας,
-ριζική αλλαγή του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών

Πηγή: ΕΡΤ1

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Κομοτηνή: 20-9-2019 Ειδήσεις – ert.gr

ΠεριφέρειαΟρισμός Εκτελεστικής Γραμματέως της Περιφέρειας ΑΜΘH κ. Ελένη Δημούδη-Τζατζαΐρη υπέβαλε στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και …