«Ζεστό» μήνυμα αξιοπρέπειας από τα …παγωμένα χέρια ενός μετανάστη (video)

Με τη θερμοκρασία να έχει πέσει κάτω από το μηδέν το βράδυ της Δευτέρας, μια ομάδα μεταναστών στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας έψαχνε τρόπο να ζεσταθεί. Αποφάσισαν να πάρουν ξύλα από το καφενείο του χωριού για να ανάψουν φωτιά και άφησαν πίσω τους έναν φάκελο με χρήματα και ευχαριστήριο σημείωμα.

Ο κ. Δημήτρης Καζατζής 50 χρόνια τώρα έχει το δικό του καφενείο στη Νέα Βύσσα του Έβρου. Την Τρίτη το πρωί μια έκπληξη τον περίμενε όταν πήγε να ανοίξει το κατάστημα του και να υποδεχτεί τους πελάτες του.

Ένα απλό σημείωμα, ένα μεγάλο ευχαριστώ από έναν άγνωστο μετανάστη που προσπάθησε, παρέα με άλλους, να ζεσταθεί μια κρύα νύχτα του Δεκεμβρίου καίγοντας τα ξύλα του καφετζή. «Χθες το βράδυ μια ομάδα ανθρώπων ήρθαμε από την Τουρκία εξαιτίας του κρύου έπρεπε να ανάψουμε φωτιά και χρησιμοποιήσαμε τα ξύλα σας. Παρακαλώ δεχθείτε αυτά τα χρήματα», έγραφε στα αγγλικά στο σημείωμα που του άφησε και του εξηγούσε.

Πενήντα χρόνια καφετζής ο κ. Καζατζής γνώρισε ανθρώπους κι ανθρώπους στη ζωή του κι όμως ένας νυχτερινός επισκέπτης, ένας ξένος «μίλησε» στην καρδιά του.

Χωριό προσφύγων η Νέα Βύσσα. Ήταν το 1922 όταν ξεριζωμένοι το έστησαν από την αρχή βρίσκοντας μια καινούργια πατρίδα. Τα εγγόνια εκείνων των προσφύγων βλέπουν σήμερα μετανάστες από άλλες χώρες να φθάνουν στο χωριό τους. Άλλοτε οδηγούμενοι από λαθροδιακινητές κι άλλοτε μόνοι τους προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα. Άνδρες -γυναίκες -μικρά παιδιά, όλοι τους κυνηγοί του ονείρου για μια καλύτερη ζωή.

Οι ιστορίες τους συζητιούνται στο καφενείο του χωριού, μαζί κι αυτή του άγνωστου νυχτερινού επισκέπτη. Κι από χέρι σε χέρι περνά το σημείωμα του. Το δικό του «ευχαριστώ» δεν θα το ξεχάσει κανείς.

Πηγή ΕΡΤ Κομοτηνής, Ρεπορταζ Μαρία Νικολάου

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

ΕΡΤ2 – «Suntan»

Τη δραματική ταινία «Suntan», συμπαραγωγής Ελλάδας-Γερμανίας 2016, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της …