Στη Βουλή η κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις (video)

Σημαντικές φορολογικές διατάξεις ενσωματώνει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή για την κατάργηση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων. Μεταξύ άλλων, δίνει τη δυνατότητα στους συζύγους να υποβάλλουν ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις, προβλέπει πρόστιμο 500 ευρώ στην περίπτωση έκδοσης αποδείξεων από μη δηλωμένο φορολογικό μηχανισμό, αλλά και τη δυνατότητα αποστολής αυτοματοποιημένων μαζικών μηνυμάτων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σε τράπεζες για την παροχή στοιχείων στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων κατασχέσεων.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου επιχειρείται να δοθεί ένα μήνυμα αυστηροποίησης των ποινών σε όσους εκδίδουν πλαστές αποδείξεις, φαινόμενο το οποίο, όπως επιβεβαίωσαν οι εκτεταμένοι θερινοί έλεγχοι της ΑΑΔΕ, έχει λάβει σημαντικές διαστάσεις.

Παράλληλα, με άλλες διατάξεις διευρύνονται οι φορείς στους οποίους δύναται να ανατεθεί, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η είσπραξη των φορολογικών και λοιπών εσόδων του Δημοσίου.

Όσον αφορά στη διαδικασία υποβολής χωριστών φορολογικών δηλώσεων από τους συζύγους, προβλέπεται ότι κατά το έτος υποβολής χωριστής δήλωσης των συζύγων, το εισόδημα των ανήλικων τέκνων, υπό την οριζόμενη επιφύλαξη, προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο συνολικό εισόδημα και φορολογείται στο όνομά του. Αν οι γονείς έχουν ίσο ποσό συνολικού εισοδήματος, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στο εισόδημα του πατέρα και φορολογείται στο όνομά του. Σε περίπτωση που ένας εκ των γονέων έχει τη γονική μέριμνα, το εισόδημα του ανήλικου τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα αυτού. Η ρύθμιση αυτή ισχύει και για τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης.

Η φορολογική δήλωση δύναται να υποβάλλεται χωριστά, εφόσον ένας τουλάχιστον εκ των συζύγων το επιλέξει, με ανέκκλητη δήλωσή του για κάθε φορολογικό έτος μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους υποβολής της δήλωσης. Η επιλογή αυτή είναι δεσμευτική ως προς το φορολογικό έτος που αφορά και για τον άλλο σύζυγο.

Οι διατάξεις περί χωριστών δηλώσεων συζύγων ισχύουν για δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2018 και επόμενων.

Με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, επεκτείνεται ο χρόνος της γενικής παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλλει φόρους και πρόστιμα στις υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, προικών και κερδών από τυχερά παίγνια, από το τέλος του έτους 1994 (που ισχύει σήμερα) στο τέλος του έτους 2003.

Πηγές: Πρώτο Πρόγραμμα [Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος], ΕΡΤ1 [Βίντεο-Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος]

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Ο καιρός από την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου-Τα αίτια της τραγωδίας στην Εύβοια και ο καιρός των επόμενων ημερών (video)

Η ραγδαία βροχόπτωση και οι τεράστιες ποσότητες νερού που υπερέβησαν τα 360 χιλιοστά (360 τόνοι …