Πως δρούσε το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού

Κατηγορίες για λαθρεμπόριο χρυσού αλλά και για τοκογλυφία περιλαμβάνει η ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας, σε βάρος των συλληφθέντων για συμμετοχή στο κύκλωμα που εξάρθρωσε μετά από μεγάλη επιχείρησή της η αστυνομία.

Η δίωξη που ασκήθηκε για την υπόθεση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού, περιλαμβάνει τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα.

Οι κατηγορίες που ανά περίπτωση απαγγέλθηκαν σε βάρος των συλληφθέντων, αφορούν τα κακουργήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της λαθρεμπορίας, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της τοκογλυφίας. Επίσης, τα πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα της παράβασης των νόμων περί ναρκωτικών και περί όπλων, της αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως.

Οι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν στην ανακρίτρια, από την οποία έλαβαν προθεσμίες για τις απολογίες τους, για την Παρασκευή και τη Δευτέρα.

Η δράση του κυκλώματος

Τις 400.000 ευρώ την ημέρα άγγιζε ο κύκλος εργασιών των δυο εγκληματικών οργανώσεων που έκαναν λαθρεμπόριο μεγάλων ποσοτήτων χρυσού και ασημιού, διοχετεύοντας το εμπόρευμα σε κύκλωμα στην Τουρκία, με τουριστικά λεωφορεία. Αρχηγός της μιας οργάνωσης ήταν ένας συνταξιούχος χρυσοχόος της Αθήνας και της δεύτερης ένας Έλληνας και ένας Τούρκος , συριακής καταγωγής. Στην ηγετική ομάδα της δεύτερης οργάνωσης ανήκει σύμφωνα με την αστυνομία ο γνωστός ιδιοκτήτης αλυσίδας ενεχυροδανειστηρίων σε όλη την Ελλάδα, Ριχάρδος, ο οποίος συνελήφθη.

Σε επιχειρήσεις που έγιναν από την Ασφάλεια Αμαρουσίου, την ΕΚΑΜ και άλλες υπηρεσίες, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη και Βόλο, συνελήφθησαν συνολικά 63 μέλη των δυο οργανώσεων. Ανάμεσά τους είναι ένας αστυνομικός που έδινε πληροφορίες στο κύκλωμα και 8 αλλοδαποί. Άλλα 22 άτομα κατηγορούνται και αναζητούνται.
Τα κυκλώματα των λαθρεμπόρων δρούσαν τουλάχιστον τα τελευταία 2 χρόνια, χρησιμοποιώντας ως βιτρίνα ενεχυροδανειστήρια και άλλες επιχειρήσεις.
Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες τους χρησιμοποιούσαν κωδικές φράσεις

Ζάχαρη: Χρυσός
Κίτρινο: Χρυσός
Fine : Χρυσός 24 καρατίων
Ένα κομμάτι βαρύ: Ένα κιλό χρυσός
Στρογγυλό : Χρυσές λίρες Αγγλίας
Κορίτσια: Χρυσές λίρες Αγγλίας
Μέταλλο/Σίδερο: Τηγμένος χρυσός σε μορφή σκραπ
Ταξιδιώτες: Πακέτο περιέχον χρυσό και χρήματα
Γραμμές: Χιλιάδες Ευρώ
Χαρτιά: Χρήματα

Οι αστυνομικοί κατάσχεσαν πλάκες χρυσού βάρους άνω των 36 κιλών, αξίας περίπου 780.000 ευρώ, 513 κιλά ασήμι αξίας 220.000 ευρώ, 1121 χρυσές λίρες, 360 χρυσά νομίσματα, πολύτιμες πέτρες, κοσμήματα, 850.000 ευρώ μετρητά, επιταγές και όπλα.

Τα μέλη του κυκλώματος ξέπλεναν τα κέρδη από το λαθρεμπόριο σε αγορές ακινήτων, οχημάτων και σκαφών, ενώ έκαναν πολυτελή ζωή.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Νίκος Κουντούρης, Άννα Βλαχοπαναγιώτη, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Δώρο Πάσχα 2020: Εκπνέει σήμερα η προθεσμία – Δικαιούχοι και υποβολή των αιτήσεων

Εκπνέει σήμερα Παρασκευή 22 Ιανουαρίου η προθεσμία των δυο εβδομάδων που έχει δοθεί από το …