Αντιφασιστικό συλλαλητήριο μαθητών στα Προπύλαια

Σε συλλαλητήριο στα Προπύλαια ενάντια στις «εθνικιστικές καταλήψεις» για τη Μακεδονία, καλεί όλους τους μαθητές σήμερα στις 12:00 η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων & Μαθητών Αθήνας», «για να δώσουμε την πραγματική μάχη για ένα σχολείο στο ύψος των αναγκών μας» και για να μην αφήσουμε «τις παρακρατικές ομάδες να μας αποπροσανατολίσουν».

«Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου διάφορες ακροδεξιές, φασιστικές ομάδες προσπαθούν να υποκινήσουν μαθητικές εθνικιστικές καταλήψεις σε σχολεία της χώρας. Η πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας καλεί όλους τους αγωνιστές μαθητές να μπουν μπροστά και να μην επιτρέψουν στους φασιστές να βρουν χώρο έκφρασης στα σχολεία μας» αναφέρει η «Πρωτοβουλία» σε κείμενό της που αναρτήθηκε στο Facebook.

Στο κείμενο αυτό σημειώνεται: «Συντονίζουμε πολύμορφες δράσεις, κρεμάμε αντιφασιστικά πανό και κάνουμε εκδηλώσεις στα σχολεία μας, για να μην χαρίσουμε ούτε μια μέρα εθνικιστικής φιέστας στους δολοφόνους του Παύλου Φύσσα και τους υποστηρικτές του μίσους και του ρατσισμού».

Σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικές ενώσεις κάνουν λόγο για μικρές ομάδες μαθητών που «αποφασίζουν» για τις καταλήψεις, ενώ το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι αυτά τα φαινόμενα είναι υποκινούμενα.

Κάποια σχολεία της Θεσσαλονίκης που αντιδρούν στη συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της πΓΔΜ καλούσαν σε συγκέντρωση στις 11:00, στο άγαλμα Βενιζέλου. Υπό κατάληψη τελούν οκτώ σχολεία.

Εκπαιδευτικοί της βόρειας Ελλάδας κατήγγειλαν ότι οι μαθητικές κινητοποιήσεις για τη Μακεδονία είναι υποκινούμενες από «σκοτεινούς», εθνικιστικούς κύκλους, οι οποίοι προτρέπουν -μέσω SMS- τους μαθητές να καταδίδουν όσους καθηγητές είναι αντίθετοι στις καταλήψεις.
Οι εκπαιδευτικοί εκφράζουν, παράλληλα, φόβους ότι η κινητοποίηση μαθητών για το Μακεδονικό μπορεί να οδηγήσει σε αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της σχολικής κοινότητας.

Να κρατήσουμε τους μαθητές μακριά από το μίσος, τον διχασμό και τον ρατσισμό, τόνισε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων

«Η προσπάθεια να διοχετεύσει η Χρυσή Αυγή το εθνικιστικό δηλητήριο μέσα στους μαθητές και στα σχολεία, με πολλούς και διάφορους τρόπους και επιπλέον στοχοποιώντας εκπαιδευτικούς, είναι μία προσπάθεια τρομοκράτησης, σκοταδισμού και ανελευθερίας ανάφερε η υπουργός.

Ψήφισμα για τις τελευταίες εξελίξεις και τις απόπειρες να δημιουργηθεί σκηνικό καταλήψεων στα σχολεία, έδωσε στη δημοσιότητα η ΟΛΜΕ.

Η Ομοσπονδία των καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καταγγέλλει ότι «τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έχουν μπει στο στόχαστρο εθνικιστικών και ακροδεξιών κύκλων. Πρόκειται για μια προσπάθεια που ξεκίνησε από τη γιορτή της 28ης Οκτωβρίου και την αμφισβήτηση του Πολυτεχνείου και συνεχίστηκε με πρόσχημα το Μακεδονικό ζήτημα…»

Το θέμα συζητήθηκε προχθές και στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καισαριανής.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Καισαριανής: «Στην χθεσινή συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καισαριανής, τοποθετούμενο στις προσπάθειες των φασιστών να πατήσουν πόδι στα σχολεία και να υποκινήσουν εθνικιστικές καταλήψεις, συζήτησε και συμπαρατάχτηκε με το πλαίσιο της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, το οποίο ξεμπροστιάζει τους φασίστες, ενώ ταυτόχρονα δεν χαρίζεται στην κυβέρνηση, δε γίνεται στήριγμα στην πολιτική της».

ΠΗΓΕΣ: ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: 

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Αν.Μ.Θ.: 89 παραβάσεις των μέτρων αποφυγής του κορονοϊού

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη την αν.Μ.Θ. από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την …