Δ. Κουτσούμπας: Ο λαός και η νεολαία να απολαμβάνουν σύγχρονες ανάγκες

«Είμαστε περήφανοι γιατί δεν υπογράψαμε δήλωση μετάνοιας στο σύστημα της εκμετάλλευσης», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στα πλαίσια της ομιλίας του στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Υπό την παρουσία αντιπροσώπων από 91 Κομουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλα τα σημεία της γης, ο κ. γενικός γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε πως: «Είμαστε περήφανοι που γιορτάζουμε αυτά τα γενέθλια, εδώ στον Πειραιά, στην πόλη που γεννήθηκε το Κόμμα μας, με το 1ο ιδρυτικό συνέδριό του από τις 17 έως τις 23 Νοέμβρη 1918».

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Κουτσούμπας δήλωσε ότι: «Και ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του πρόλαβε και φόρτωσε στο λαό ένα ακόμα, το τρίτο μνημόνιο, εκατοντάδες αντιλαϊκούς αντεργατικούς νόμους, ματωμένα πλεονάσματα και ένα χρέος που θα το κουβαλάν οι γενιές που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί.

Κι όλα αυτά για να πληρώσει η εργατική τάξη τα σπασμένα της οικονομικής κρίσης αλλά και τον ανταγωνισμό του κεφαλαίου στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη, παγκόσμια. Έτσι δουλεύει η ζυγαριά του καπιταλισμού: Όταν η εργατική τάξη χάνει, το κεφάλαιο κερδίζει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόλαβε να υλοποιήσει μία προς μία τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για να κοκορεύεται σήμερα πως η κυβέρνησή του πέτυχε εκεί που οι άλλοι απέτυχαν. Πρόλαβε να χαμηλώσει ακόμα περισσότερο τις απαιτήσεις ενός κόσμου, που για να επιβιώσει στην κρίση έπρεπε να δεχτεί τα ψίχουλα, να συμβιβαστεί με τα λιγότερα.

Μάλιστα, η πρόσφατη –δια στόματος Τσίπρα– δικαίωση των μνημονίων, η μεγαλύτερη προσβολή απέναντι σε όλους όσοι τα προηγούμενα χρόνια πάλεψαν, εναντιώθηκαν στα αντεργατικά μέτρα, υπερασπίστηκαν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους, είναι μέρος της προσφοράς του στο σύστημα.

Επενδύει στην απογοήτευση, στη μοιρολατρία και το συμβιβασμό, γιατί θέλει να καθηλώσει, να τσακίσει το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Το θέλει στα όρια του συστήματος, με στόχους στα όρια του εφικτού, δηλαδή στα όρια της φτώχειας και να παραπέμπει οποιονδήποτε αγώνα για ριζικές αλλαγές στη Δευτέρα Παρουσία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τη θέση της σοσιαλδημοκρατίας στο αστικό πολιτικό σύστημα, διατηρώντας τον οπορτουνιστικό, τυχοδιωκτικό πυρήνα του, αποδείχτηκε ότι μπόρεσε να εκπληρώσει αυτή την αποστολή πιο εύκολα, απ’ ότι η ΝΔ αλλά και το χρεοκοπημένο ΠΑΣΟΚ.

Οι κυβερνήσεις του αποδείχτηκαν πιο αποτελεσματικές για το κεφάλαιο, για την αστική τάξη, την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Κυρίως λόγω της δυνατότητάς τους να αμβλύνουν τις λαϊκές αντιστάσεις, να χειραγωγούν το ριζοσπαστισμό, να εκμαυλίζουν συνειδήσεις.

Γι’ αυτό άλλωστε και απολαμβάνει την πλήρη στήριξη του κεφαλαίου, το οποίο βέβαια δεν θα έχει πρόβλημα να στηρίξει και πάλι μια κυβέρνηση της ΝΔ, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ χρεοκοπήσει.

Οι ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές στην αντιπαράθεσή του με τη ΝΔ, υπηρετούν την κοινή τους προσπάθεια να κρύψουν τη σύμπλευσή τους στα στρατηγικά ζητήματα, αυτά που σε τελική ανάλυση είναι και τα κρίσιμα για τη ζωή του λαού.

Ούτε ο διαχωρισμός ανάμεσα στο «παλιό» και το «νέο» πολιτικό κομματικό σύστημα, ούτε το ψεύτικο δίλλημα «πρόοδος ή συντήρηση», μπορούν να κρύψουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, μαζί με τα άλλα αστικά κόμματα, σφάζονται στην ποδιά των μονοπωλίων για το ποιος θα στηρίξει πιο αποτελεσματικά την εξουσία τους.

Την άνοδο της ακροδεξιάς, του εθνικισμού δεν μπορεί να ανακόψει αυτός που με κάθε ευκαιρία ξεπλένει τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, αποκαλεί τον Τραμπ που στήριξε η Κου Κλουξ Κλαν, “διαβολικά καλό”, ποζάρει με τους ναζιστές της ΧΑ στο Καστελόριζο και έχει τη βασική ευθύνη για την απαράδεκτη καθυστέρηση της δίκης της εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ, με συνέπεια οι ναζιστές εγκληματίες να κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κουτσούμπας τόνισε ότι: «Η διέξοδος είναι: Να κοινωνικοποιηθούν ο ορυκτός πλούτος , η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, το εμπόριο, η γη, οι καπιταλιστικές αγροτικές, κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οι πλουτοπαραγωγικές πηγές, να γίνουν όλα κοινωνική περιουσία.

Μ’ αυτά τα εργαλεία μπορεί η εργατική εξουσία να σχεδιάσει κεντρικά την οικονομία, να δώσει δύναμη στην ανάπτυξη των κλάδων και της περιφέρειας, ν’ αναπτύσσεται αναλογικά αγροτική, βιομηχανική παραγωγή, κοινωνικές υπηρεσίες με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών σε όλο και ευρύτερο επίπεδο.

Αυτή η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, στη βάση της κοινωνικής ιδιοκτησίας των μέσων παραγωγής, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει οριστική λύση στην ανεργία.

Να καταργήσει την επιχειρηματική δραστηριότητα στην υγεία, την πρόνοια, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, να αναπτύξει αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, αναβαθμισμένες, σύγχρονες κοινωνικές υπηρεσίες.

Να προστατεύσει τη μητρότητα, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, να διαμορφώσει προϋποθέσεις ελεύθερου χρόνου για όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα για τις γυναίκες, να ευνοήσει τη συμμετοχή τους στα όργανα της εργατικής εξουσίας, από κάτω έως πάνω.

Η εργατική και λαϊκή συμμετοχή, ο έλεγχος, θα ξεκινά από τις παραγωγικές μονάδες με εκλεγμένους ανακλητούς αντιπροσώπους και θα επεκτείνεται σε κάθε κλάδο και περιοχή.

Στα εκλεγμένα όργανα εξουσίας θα εκπροσωπούνται επίσης, εκτός από τους εργάτες και οι συνεταιρισμένοι αγρότες, οι φοιτητές, οι συνταξιούχοι.

Ακόμα και στο ανώτατο όργανο εξουσίας για το σύνολο της χώρας, οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι δεν θα είναι μόνιμοι, αλλά ανακλητοί.

Αυτό είναι με λίγα λόγια το σχέδιο μας, η πρόταση που καταθέτουμε στο λαό».

 

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΑΔΕΔΥ και συγκέντρωση στις 11:00 στο ΕΦΚΑ

Το Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ ενόψει της ψήφισης του νέου Aσφαλιστικού Nομοσχεδίου της κυβέρνησης καλεί όλους …