Δ. Τζανακόπουλος: Όλα τα θετικά μέτρα Τσίπρα στο νέο προϋπολογισμό-Διάλογος με την Εκκλησία (video)

«Ο προϋπολογισμός του 2019 είναι λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης για πρώτη φορά μετά από μια ολόκληρη 10ετία και θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τα οποία μάλιστα δεν θα είναι ύψους 750 εκατ. αλλά θα ξεπεράσουν τα 900 εκατ. καθώς έχει εξασφαλιστεί ο σχετικός δημοσιονομικός χώρος για το 2019 και εντεύθεν», τόνισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Εξαπολύοντας επίθεση στη ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε ότι οι πρόσφατες αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «καθόλου δεν ασχολούνται με την πορεία της οικονομίας αλλά διαρκώς προσπαθούν να μετατοπίσουν το ενδιαφέρον σε θέματα της ακροδεξιάς ατζέντας που έχει υιοθετήσει.»

«Διαψεύδει τους καταστροφολόγους και τους κινδυνολόγους το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019»

«Tο αφήγημα της ΝΔ περί 4ου Μνημονίου, το οποίο στηρίχθηκε αποκλειστικά στην υποτιθέμενη εφαρμογή μέτρων που είχαν προνομοθετηθεί κατά τη φάση ολοκλήρωσης της 2ης αξιολόγησης μετά τη σχετική επιμονή του ΔΝΤ, καταρρέει. Θα αναγνωρίσει η ΝΔ ότι τόσον καιρό προσπαθούσε να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα; Ότι κινδυνολογούσε ασύστολα; Θα αναγνωρίσει ότι δεν υπάρχει 4ο Μνημόνιο και ότι η χώρα κάνει τα πρώτα της βήματα χωρίς τους περιορισμούς της μνημονιακής επιτροπείας;», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Δεν έχει ποτέ ειπωθεί ότι θα υπάρξουν απολύσεις 10.000 κληρικών»

Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία, στο πλαίσιο της συμφωνίας ή πρότασης συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου, καθώς πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο, τόνισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

H Εκκλησία οφείλει να κατανοήσει ότι δεν αποτελεί αρμοδιότητα της να αποφασίζει για θέματα τα οποία υπάγονται στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Πολιτείας, όπως για παράδειγμα, ποιες ανάγκες υπάρχουν για δημοσίους υπαλλήλους. Η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών που νομικά και θεσμικά σήμερα δεν αναγνωρίζεται. Αν αυτό το επ’ ωφελεία της βήμα η Εκκλησία δεν το επιθυμεί, τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία, ανέφερε.

Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης αλλά και με τις Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσων ώστε να διευκρινιστούν πτυχές της πρότασης που μπορεί να μην ήταν σαφείς στην αρχή, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι: Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος θα ληφθούν από τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Δ. Τζανακόπουλος σχολίασε: «Οι κληρικοί σήμερα έχουν καθεστώς οιωνεί δημοσίου υπαλλήλου. Οι νομικές διαβεβαιώσεις για το επόμενο καθεστώς τους θα δοθούν όταν η συμφωνία πάρει νομοτεχνικό χαρακτήρα. Εφόσον οι 10.000 κληρικοί δεν θα περιλαμβάνονται στον στενό δημοσιοϋπαλληλικό τομέα, ο κανόνας «1 προς 1″ μπορεί να εφαρμοστεί για να ενισχύσουμε δομές του ελληνικού κράτους», ανέφερε επίσης ο Δ. Τζανακόπουλος.

Σχολιάζοντας την επιθετική ρητορική της Τουρκίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «στηρίζουμε, όπως και η ΕΕ και οι ΗΠΑ, την προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα» και πρόσθεσε ότι οι εξάρσεις της Τουρκίας δεν βοηθούν, αλλά αντιθέτως δημιουργούν περισσότερα εμπόδια στην ανάγκη για διπλωματικό διάλογο. Υπογράμμισε επίσης, ότι η Τουρκία δεν επωφελείται από τον τρόπο άσκησης της εξωτερικής της πολιτικής, αλλά αντίθετα απομονώνεται.

Εξάλλου, όσον αφορά την προετοιμασία του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην γείτονα χώρα, είπε ότι η συζήτηση συνεχίζεται σε διπλωματικό επίπεδο.

Σχετικά με την αποκάλυψη του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, ότι έστειλε στον εισαγγελέα υπόθεση με Έλληνες διπλωμάτες που φέρεται να εμπλέκονται σε υποθέσεις έκδοσης βίζας ασυνόδευτων παιδιών, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «κάλλιστα έπραξε» και πρόσθεσε ότι κάποιες περιπτώσεις εξ αυτών έχουν οδηγήσει και σε καταδίκες.

Σχετικά με τους ισχυρισμούς του Κινήματος Αλλαγής για σχέδιο σπίλωσης, με αφορμή την απόφαση για άνοιγμα των λογαριασμών του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι από την πλευρά της κυβέρνησης τηρείται στάση αρχών. Πρόσθεσε πως όσοι μιλούν για πολιτικές διώξεις και σκευωρίες, μιλούν περισσότερο για τον εαυτό τους και λιγότερο για την κυβέρνηση, κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια. Χαρακτήρισε δε, γελοίες και αναπόδεικτες τις κατηγορίες, ότι δίνονται εντολές στην Δικαιοσύνη, που σκοπεύουν «να θολώσουν τα νερά».
Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, έχει ακούσει την θεωρία περί «Ρασπούτιν» και καραμανλικών στην κυβέρνηση και για βούλευμα που αφορούσε δήθεν τον νυν Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Μαρκογιαννάκη και τον κ. Πολύδωρα. «Τέτοιο βούλευμα υπάρχει μόνο στην φαντασία του ΚΙΝΑΛ που το επικαλείται», προσθέτοντας ότι αν υπήρχε, θα αφορούσε μόνο την Δικαιοσύνη και όχι την κυβέρνηση.
«Το ΚΙΝΑΛ ζητά τα ρέστα για τα πορίσματα των δικών του εξεταστικών επιτροπών;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στο Κίνημα Αλλαγής.

Σε ό, τι αφορά την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι οι τοξικολογικές εξετάσεις βγήκαν καθαρές και «κατέρρευσε μία περιρρέουσα ατμόσφαιρα την οποία καλλιεργούσαν διάφορες αντιδραστικές, ακροδεξιές, κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις» και πρόσθεσε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί και θα προχωρήσει τάχιστα, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να προεξοφλήσει το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί

Ολόκληρη η ενημέρωση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο:

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Α. Τσίπρας: Απέτυχε παταγωδώς η κυβέρνηση στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

Σφοδρή κριτική για όλα τα θέματα ασκεί στην κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με συνέντευξη …