Ηλεκτρονικό “φακέλωμα” επιβατών στα ελληνικά αεροδρόμια βάσει ευρωπαϊκής οδηγίας (video)

Στοιχεία επιβατών όπως διεύθυνση, ταξιδιωτικό ιστορικό, πιστωτική κάρτα και τρόπος αγοράς αεροπορικών εισιτηρίων, θα διαβιβάζονται με αλγόριθμο στο υπό σύσταση ηλεκτρονικό μητρώο που αφορά τις πτήσεις από και προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και κάθε άλλο αεροδρόμιο της Ελλάδας. Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης της Βουλής και αναμένεται να συζητηθεί τα επόμενα 24ωρα, ενσωματώνοντας στην εθνική νομοθεσία την ευρωπαϊκή οδηγία 681 του 2016.

Οι αεροπορικές εταιρίες θα είναι υποχρεωμένες να στέλνουν τα στοιχεία εντός 48 ωρών.

Τα δεδομένα PNR θα διαβιβάζονται στην Μονάδα Στοιχείων Επιβατών ειδικό τμήμα που θα συσταθεί στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία είναι υποχρεωμένη να διαβιβάζει δεδομένα σε άλλα κράτη μέλη, στη Europol, ακόμα και στις αρχές κρατών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν υπάρξει ανάλογο αίτημα, κυρίως σε έκτακτες περιπτώσεις αντιμετώπισης τρομοκρατικής ή εγκληματικής απειλής.

Στις αεροπορικές εταιρείες που δε θα αποστέλλουν δεδομένα PNR στην ΕΛ. ΑΣ, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 5 χιλιάδες ευρώ ανά πτήση από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας. Το πρόστιμο θα μπορεί να αναπροσαρμόζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση και να φθάνει έως τις 30 χιλιάδες ευρώ.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1-Εκπομπή «Απευθείας»/Ρεπορτάζ: Σία Βολτέα

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Δωδεκάμηνη η θητεία – Οι εξαιρέσεις

Αυξάνεται κατά τρεις μήνες σε 12 η θητεία στο Στρατό Ξηράς. Παραμένει το εννιάμηνο για …