Α. Χαρίτσης: Αναγκαία και ιστορική, η διευθέτηση των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας   

Το θέμα των σχέσεων  Εκκλησίας-Κράτους, η προεργασία και η  ανακοίνωση της συμφωνίας πρωθυπουργού-Αρχιεπισκόπου, η αρχική αντίδραση και η αναδίπλωση της ΝΔ, τα σημεία της συμφωνίας και οι προοπτικές της, ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, καθώς και η κάλυψη αναγκών της Αυτοδιοίκησης, συζητήθηκαν κατά την συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση στην εκπομπή «Επόμενη Μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο στην ΕΡΤ1.

Στην εκπομπή συμμετείχαν οι περιφερειάρχες Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός και ο Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, στην ενότητα για τον εκλογικό νόμο και τις νέες αρμοδιότητες με τις οποίες επιφορτίστηκαν πρόσφατα οι Περιφέρειες.

Αναφερόμενος στο σχέδιο της συμφωνίας Κράτους -Εκκλησίας και τις αντιδράσεις, ο κ Χαρίτσης,  επισήμανε ότι  η κυβέρνηση με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού έκανε ένα σημαντικό βήμα κι έδειξε ότι δεν φοβάται να μπει σε μια διαδικασία επίλυσης ενός μακροχρόνιου προβλήματος της ελληνικής κοινωνίας.

Η πρωτοβουλία, όπως ανέφερε,  ξεκίνησε σε κλίμα εμπιστοσύνης και συναίνεσης με την ηγεσία της Εκκλησίας, που αντιλαμβάνεται την ανάγκη εξορθολογισμού των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Αποτέλεσμα  αυτών των διαβουλεύσεων ήταν η ανακοίνωση της 6ης Νοεμβρίου. Ο υπουργός χαρακτήρισε «ιστορική» την ανακοίνωση, διότι όπως είπε «για πρώτη φορά επιχειρείται με σαφή τρόπο να ξεκαθαριστούν ζητήματα που αφορούν τη μισθοδοσία των κληρικών, το Ταμείο και κυρίως την καταγραφή και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Ο κ Χαρίτσης διευκρίνισε ότι προηγήθηκε συστηματική δουλειά τον τελευταίο χρόνο, διάστημα  και για την πορεία των εργασιών ενημερωνόταν ανελλιπώς η Ιερά Σύνοδος.

Η αρνητική εξέλιξη  αποδίδεται από τον υπουργό  στην καθυστερημένη αντίδραση του κ. Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αναδιπλώθηκε από την αρχική -θετική- δήλωση του, τοποθετούμενος έτσι εναντίον και μιας βασικής του πολιτικής θέσης περί ανάγκης μικρότερου κράτους, περί πλεονάζοντος προσωπικού κ.λ.π., όπως είπε χαρακτηριστικά

Πρόσθεσε μάλιστα ότι  παρά τον «τορπιλισμό» της συμφωνίας  η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προχωρήσει και να δώσει διέξοδο, ενισχύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας. Είτε με επιπλέον προσλήψεις, που θα έχει τη δυνατότητα να κάνει για να καλύψει τα τεράστια κενά που παρουσιάζουν κρίσιμοι τομείς (της υγείας, της παιδείας, της αυτοδιοίκησης κ.ά.) είτε με την αξιοποίηση της ανενεργής μέχρι σήμερα εκκλησιαστικής περιουσίας.

«Ζήτημα εθνικής σημασίας» χαρακτήρισαν την καταγραφή και αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας οι περιφερειάρχες κ.κ. Κ. Αγοραστός και Απ. Κατσιφάρας στις παρεμβάσεις τους, θίγοντας ζητήματα -πληγές της Αυτοδιοίκησης Β΄ Βαθμού, όπως η υποστελέχωση , η υποχρηματοδότηση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων σε αυτές χωρίς τους απαιτούμενους πόρους. Αναφέρθηκαν στα παρακρατηθέντα από το κράτος έσοδα από τον ΦΠΑ και τον φόρο εισοδήματος ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ από το 2013 προς τις Περιφέρειες.

Ο υπουργός απάντησε ότι τα ζητήματα των αρμοδιοτήτων θα ξεκαθαρίσουν με τον «Κλεισθένη ΙΙ», ώστε να αποφευχθούν συγκρούσεις και επικαλύψεις. Για την υποστελέχωση τόνισε ότι γίνεται συνολικός σχεδιασμός για προσλήψεις προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ. Ανέφερε την τελευταία προκήρυξη 8.500 θέσεων στην καθαριότητα και την ύδρευση, ενώ υποσχέθηκε ότι σύντομα θα ακολουθήσει νέα, για τους μικρούς και ορεινούς δήμους.

Ο κ. Χαρίτσης αναγνώρισε την ανάγκη για αύξηση των εσόδων των φορέων της Αυτοδιοίκησης. Σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την αύξηση τους, με αύξηση των αυτοτελών φόρων , ενώ ανακοίνωσε αύξηση της χρηματοδότησης τους κατά 5% το 2018 και άλλο ένα 5% το 2019.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Εργασιακό, επικουρική ασφάλιση, κατάρτιση στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κ. Χατζηδάκη

Τα νομοσχέδια για εργασιακό, επικουρική ασφάλιση και κατάρτιση θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της συνάντησης …