ΚΥΣΚΟΙΠ: Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα του Παιδιού

Τους επτά άξονες  του «Εθνικού Σχεδίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού», που παρουσίασαν  ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μιχάλης Καλογήρου και η γενική γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου, Μαρία Γιαννακάκη, ενέκρινε  το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), που συνεδρίασε σε ευρεία σύνθεση, υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη.

Καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας και των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στα παιδιά, προστασία των παιδιών στο πλαίσιο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών,διασφάλιση του δικαιώματος των παιδιών στην υγεία, στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό και αθλητισμό και Δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά, οριζόντια δράση για τα δικαιώματα των παιδιών με αναπηρίες, είναι οι προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου που  εκπονήθηκε από τη γενική γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, εναρμονίζοντας την Ελλάδα με τα διεθνή πρότυπα.

Μεταξύ των νέων δράσεων που προβλέπονται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου περιλαμβάνονται:

* Η επιδότηση στέγης, σε πρώτη φάση, για 340.000 οικογένειες από το 2019.

* Η παροχή υπηρεσιών οδοντιατρικής πρόληψης και περίθαλψης σε παιδιά μέχρι και 18 ετών, με κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ (ύψους 40 εκατ. ευρώ) από το 2019, μέσα από τη συνεργασία με ιδιώτες οδοντιάτρους.

* Η  εφαρµογή των προβλέψεων της ∆ιεθνούς Σύµβασης για τα ∆ικαιώµατα του Παιδιού (ν.2101/1992) και δεύτερον, με τον «Εθνικό Μηχανισμό Εκπόνησης, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού» (ν. 4491/2017), καλύπτεται το θεσμικό έλλειμμα που είχε επισημανθεί από την Επιτροπή Ηνωμένων Εθνών για τη μη ύπαρξη φορέα συντονισμού εφαρμογής της διεθνούς σύμβασης.

* Η αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου, με ρυθμίσεις μεταξύ άλλων για ζητήματα επιμέλειας τέκνων μετά το διαζύγιο (Μάρτιος 2019).

* Η άρση οικονομικών επιβαρύνσεων των οικογενειών στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, με αλλαγή του σημερινού συστήματος της προπληρωμής από τους γονείς και την υποβολή της δαπάνης στον ΕΟΠΥΥ.

* Η εφαρμογή προγράμματος αποϊδρυματοποίησης για Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ).

* Η ανάπτυξη νέων δημόσιων δομών παιδοψυχιατρικής φροντίδας, με δημιουργία και στελέχωση νέων παιδοψυχιατρικών κλινικών και Κοινοτικών Κέντρων Ψυχικής Υγείας Παιδιών-Εφήβων.

* Η δράση για τα παιδιά έγκλειστων γονέων (για τη διατήρηση της επικοινωνίας και επαφής των παιδιών με τους γονείς τους).

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

ΣΥΡΙΖΑ: Το μόνο που μένει στον κ. Μητσοτάκη είναι ένα ακόμη πιστοποιητικό επιπολαιότητας και πολιτικής ανικανότητας

Δριμεία επίθεση ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στον πρωθυπουργό σχετικά με την πρότασή του για πιστοποιητικό εμβολιασμού, …