Ένας χρόνος από τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα-Οι αιτίες της καταστροφής (video)

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την τραγωδία στη Μάνδρα. 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν μια ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε χείμαρρο που παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του και κάλυψε με λάσπη ολόκληρη την πόλη. Ένα χρόνο μετά ολοκληρώνονται από την Περιφέρεια τρία μεγάλα αναπτυξιακά έργα με έμφαση στην αντιπλημμυρική θωράκιση. Ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της πλημμύρας στη Μάνδρα τήρησε η Βουλή, μετά από αίτημα του βουλευτή της ΝΔ Θεόδωρου Καράογλου, το οποίο έγινε ομόφωνα δεκτό. Στο στούντιο της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ.Ευθύμης Λέκκας που μίλησε για τις αιτίες της καταστροφής και το τιπ ρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Ενα χρόνο μετά έχουμε πλήρη εικόνα για τις αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή.

Ο χείμαρρος κόστισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους, δημιουργώντας τραγικές μνήμες και προκαλώντας τεράστιες καταστροφές.

Τα στοιχεία του μετεωρολογικού ραντάρ XPOL του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) αποκάλυψαν την έκταση και την ένταση του καιρικού φαινομένου που προκάλεσε τη φονική πλημμύρα. Όπως προκύπτει, η βροχόπτωση στην πλαγιά του όρους Πατέρας, πάνω από τη Νέα Πέραμο και την Μάνδρα, ξεπέρασε τα 200 χιλιοστά σε χρονικό διάστημα μόνο έξι ωρών.

Σε εξέλιξη βρίσκονται τρία αναπτυξιακά έργα τα οποία αφορούν στα αντιπλημμυρικά έργα διευθέτησης του ρέματος Αγίας Αικατερίνης και του ρέματος Σούρες, στην αποκατάσταση και διαπλάτυνση της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θηβών από την Ελευσίνα μέχρι και την Αγία Σωτήρα και στα έργα ανάσχεσης στους γύρω ορεινούς όγκους.

«Σήμερα συμπληρώνεται ένας χρόνος από μία μαύρη, μία τραγική επέτειο. Σαν σήμερα, πριν από έναν χρόνο, 24 αθώοι άνθρωποι πέσανε θύματα μίας φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα Αττικής. Θα πρότεινα σε ένδειξη τιμής και στη μνήμη των 24 αυτών αθώων ανθρώπων, η Βουλή να τηρήσει ενός λεπτού σιγή», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

Ο προεδρεύων διαπίστωσε αποδοχή της πρότασης με ομοφωνία και η Βουλή τήρησε τη σιγή. Προηγουμένως, όμως η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου ζήτησε τον λόγο και δήλωσε ότι το ΚΚΕ θα πάρει μέρος στην τήρηση της ενός λεπτού σιγής, «αλλά η καλύτερη τιμή είναι να φτιαχτούν τα αντιπλημμυρικά έργα γρήγορα, άμεσα, για να μην έχουμε ξανά ποτέ τέτοιες τραγωδίες και θύματα».

Ο Ευθύμιος Λέκκας στην ΕΡΤ

Στο στούντιο της ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ.Ευθύμης Λέκκας που μίλησε για τις αιτίες της καταστροφής και το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα. Ενα χρόνο μετά έχουμε πλήρη εικόνα για τις αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή. Με τη μελέτη μάςσ εξηγεί τί έφταιξε στη Μάνδρα και τί μπορεί να γίνει από εδώ και στο εξής για να αποφευχθούν ανάλογες τραγωδίες, αφού είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλά επικίνδυνα ρέματα στην Αττική.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ρεπορτάζ: Ειρήνη Κυρίτση

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Αν.Μ.Θ.: 89 παραβάσεις των μέτρων αποφυγής του κορονοϊού

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη την αν.Μ.Θ. από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την …