Εκδηλώσεις στα Μέγαρα για την απελευθέρωσή τους από τις κατοχικές δυνάμεις

Εκδηλώσεις με αφορμή την Απελευθέρωση των Μεγάρων από τα στρατεύματα της Ιταλο – Γερμανικής κατοχής (9 Οκτωβρίου 1944), θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2018 στα Μέγαρα.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε μήνυμά του προς τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές όλων των Σχολείων των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης: «Στις 9 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Δευτέρα, ο Γερμανός Φρούραρχος κάλεσε τον τότε Δήμαρχο αείμνηστο Θεόδωρο Τσεκέ, Φαρμακοποιό και του ανακοίνωσε, ότι σε λίγο οι δυνάμεις του θα αποχωρήσουν από τα Μέγαρα.

Ο Γερμανός αξιωματικός και ο τότε Δήμαρχος μετέβησαν στην Φυλακή των Γερμανών, που ήταν στο Υπόγειο του κτιρίου στην συμβολή των οδών 28ης Οκτωβρίου και Χρ. Μωραΐτη, (πρώην Τράπεζα Πειραιώς), όπου απελευθέρωσαν ένα 16χρονο αγόρι, που ήταν κρατούμενο.

Στη συνέχεια ο Γερμανός Αξιωματικός παρέδωσε συμβολικά την αλυσίδα και το λουκέτο των φυλακών στον Δήμαρχο, τα οποία φυλάσσονται σε προθήκη, στο Γραφείο του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μεγαρέων, στον 1ο όροφο του κτιρίου του Δημαρχείου.

Η αποχώρηση των Γερμανών έγινε στις 9 Οκτωβρίου 1944, ημέρα Δευτέρα και ώρα 4 και 10΄ το απόγευμα, ενώ στην συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους στα Μέγαρα Έλληνες αντάρτες και Βρετανοί Στρατιώτες, οι οποίοι είχαν πέσει με αλεξίπτωτα στο Αεροδρόμιο της Πάχης».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δοξολογία που θα τελεσθεί στον καθεδρικό Ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Μεγάρων, ώρα 10 το πρωί και στην Επιμνημόσυνη Δέηση και στην κατάθεση Στεφάνων, που θα ακολουθήσει στην Πλατεία Ηρώων.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ώρα 7 μ.μ, στην Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης αυτής της επετείου, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Μεγάρων, με ομιλία από τον πρώην Δήμαρχο Μεγαρέων, κ. Χρυσόστομο Σύρκο με θέμα: “Η απελευθέρωση των Μεγάρων” και προβολή ταινίας από το ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ».

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

«Μουσικό οδοιπορικό στη Βλάστη Κοζάνης»

Την Κυριακή 16 Ιουνίου 2019 και ώρα 13:00 στην ΕΡΤ1, ο Λάμπρος Λιάβας και το …