Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς για το Σάββατο – Έκτακτα μέτρα από Δήμους

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών (www.civilprotection.gr), για το Σάββατο 11 Αυγούστου 2018, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).

Οι περιοχές στις οποίες ο κίνδυνος είναι μεγάλος, είναι:

· Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Χίος)
· Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες)
· Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Φθιώτιδα, Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος)
· Περιφέρεια Αττικής
· Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (Ζάκυνθος)
· Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)
· Περιφέρεια Πελοποννήσου (Αρκαδία, Λακωνία, Αργολίδα, Κορινθία)
· Περιφέρεια Κρήτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Έκτακτα μέτρα από Δήμους

Με στόχο να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, αν απαιτηθεί, αρκετοί Δήμοι, οργανώνουν το προσωπικό και τις υπηρεσίες τους, ώστε να αντιμετωπίσουν πιθανές πυρκαγιές σε άλση, λόφους, πάρκα.

Τόσο ο Δήμος Αθηναίων, όσο και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, αλλά και αρκετοί άλλοι Δήμοι. Σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα θα εξακολουθήσει να βρίσκεται και το Σάββατο 11 Αυγούστου 2018 ο Δήμος Πατρέων με 24ωρη επιτήρηση επικίνδυνων (για εκδήλωση πυρκαγιάς) σημείων της πόλης, λόγω αυξημένου κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς.  Έκτακτα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς έλαβαν σήμερα το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας της Αχαΐας και το αντίστοιχο συντονιστικό όργανο της Πάτρας. Γενικά, αρκετοί Δήμοι έχουν προχωρήσει σε εξειδικευμένες ανακοινώσεις για τις περιοχές ευθύνης τους, ενώ αναφορά στην ιστοσελίδα της κάνει και η ΚΕΔΕ.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

100 εκατ. από τον «ΦιλόΔημο» για πόσιμο νερό σε 13 περιφέρειες της χώρας

Νέα πρόσκληση του προγράμματος ΦιλόΔημος  αναμένεται να ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα, από το υπουργείο Εσωτερικών …