Αναχωρεί για τη Σαουδική Αραβία η ελληνική δύναμη (video)

Κυρώσεις κατά της Τουρκίας για το άνοιγμα των Βαρωσίων ζητούν με επιστολή τους στον ΟΗΕ 19 Αμερικανοί βουλευτές λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ταυτόχρονα, από την Τανάγρα αναχώρησε η ελληνική πυροβολαρχία για να ενισχύσει την αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας, έχοντας ως αιχμή του δόρατος το αντιαεροπορικό σύστημα Πάτριοτ, σε μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη ότι η Αθήνα λειτουργεί ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπουργός Άμυνας: «Η παρουσία σας εκεί έχει πολύ ουσιαστική σημασία για τη χώρα μας. Θα εκπροσωπείτε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, συνεισφέροντας στην εκπλήρωση των Συμμαχικών μας υποχρεώσεων στην προσπάθεια για διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Ο Κωνσταντίνος Φλώρος Α/ΓΕΕΘΑ, δήλωσε: «Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δίνουν το δικό τους βροντερό παρών σε αυτήν την ιδιαίτερη περιοχή, διευρύνοντας το ναυτικό μας αποτύπωμα που κατά καιρούς αναπτύχθηκε στο παρελθόν στο πλαίσιο συμμαχικών συνασπισμών».

Λίγες ημέρες πριν από τη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, 19 Αμερικανοί βουλευτές στέλνουν επιστολή στον γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, ζητώντας να μπει φρένο στις τουρκικές παρανομίες επί του κυπριακού εδάφους.

Συγκεκριμένα, ενθαρρύνεται η δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο να αποτραπεί η παράνομη επανεγκατάσταση στα Βαρώσια, να εφαρμοστούν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο, να εξεταστεί το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Άγκυρα και τις κατοχικές αρχές.

Την ίδια ώρα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, επιμένει στην ανυπόστατη θέση περί δύο κρατών στην Κύπρο, θέτοντας προκλητικούς όρους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, λέγοντας: «Η αναγνώριση κυριαρχικής ισότητας και η αποδοχή ενός ισότιμου διεθνούς στάτους είναι οι ελάχιστες προϋποθέσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν ξανά στο επίσημο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Με το Γερμανό πρόεδρο Βάλτερ Στάινμαγιερ συνομίλησε ο Ταγίπ Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να προειδοποιεί ότι η χώρα του δεν μπορεί να διαχειριστεί μια νέα προσφυγική κρίση.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τιμά τη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη, ο οποίος σκοτώθηκε, μαζί με άλλους έξι ανθρώπους, στις 14 Σεπτεμβρίου του 1999 στο τραγικό αεροπορικό δυστύχημα με το Φάλκον.

«Ο Γιάννος Κρανιδιώτης υπήρξε ένας σπουδαίος διπλωμάτης και ένας οραματιστής πολιτικός, σύμβολο της κοινής πορείας ελλαδικού και κυπριακού Ελληνισμού», επισημαίνει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Κοινή άσκηση με την 460 Μοίρα Έρευνας και Διάσωσης της Εθνικής Φρουράς πραγματοποίησε γαλλική φρεγάτα.

Ρεπορτάζ: Πιέρρος Τζανετάκος, Γιώργος Σιδέρης, Μανιάνα Καλογεράκη

Πηγή: ΕΡΤ

ΠΗΓΗ

Check Also

Χ. Σταϊκούρας: Έχουμε δρομολογήσει διαδικασία για αγωγές αποζημιώσεων από τη Novartis

Την ρητή διαβεβαίωση, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία και έχει απευθυνθεί στις …