Μαγιορκίνης: Αυξητική τάση στα νέα κρούσματα και στους διασωληνωμένους

Οι νέες διαγνώσεις σε όλη τη χώρα είναι 346 εκ των οποίων στην Αττική 210 ενώ υπάρχουν και 77 διασωληνωμένοι ανέφερε στην καθιερωμένη ενημέρωση ο επιδημιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι  η επιδημία φαίνεται πως επανέρχεται απειλητικά στα μεγάλα αστικά κέντρα και στο 2ο κύμα.

Είπε ότι για την αντιμετώπιση του 2ου κύματος που ήδη πλήττει πολλές χώρες έχουν αναγγελθεί και ληφθεί πολλά μέτρα για την ανάσχεση της επιδημίας αναφέροντας ότι κάποιες χώρες όπως το Ισραήλ εφαρμόζουν lockdown τύπου πρώτου κύματος ενώ σε άλλες χώρες εφαρμόζεται επιλεκτικά απαγόρευσες μετακινήσεων με βάση τις κοινωνικοοικονομικές προτεραιότητες.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νέων διαγνώσεων στην Ελλάδα είπε ότι παραμένει σε επίπεδο άνω των 300 ατόμων για 2η βδομάδα, χωρίς σημεία υποχώρησης ενώ οι διασωληνωμένοι έχουν διαρκώς αυξητικές τάσεις.

«Στο επίκεντρο της επιδημικής έξαρσης παραμένει η Αττική όπου και καταγράφονται τουλάχιστον οι μισές και πολλές φορές περισσότερες από τις μισές διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων ανά ημέρα έχει φτάσει τους πέντε κι έτσι έχει προσεγγίσει τον αντίστοιχο του πρώτου κύματος. Ο χρόνος διπλασιασμού του κυλιόμενου μέσου όρου θανάτων ανά ημέρα στο δεύτερο κύμα είναι περίπου τέσσερις εβδομάδες μέχρι τώρα, ενώ στο πρώτο κύμα ο αντίστοιχος μέσος διπλασιάζονταν ραγδαία σε περίπου επτά με δέκα μέρες. Αυτή η σαφώς πιο αργή εξάπλωση της επιδημίας είναι ενδεικτική της μείωσης της μεταδοτικότητας σε σχέση με το πρώτο κύμα ως αποτέλεσμα των ήδη ληφθέντων μέτρων, ωστόσο δείχνει ότι απαιτείται σημαντική προσπάθεια ώστε να αναστραφεί η επιδημική εξάπλωση» ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων στην Αττική, που ξεκίνησαν την προηγούμενη βδομάδα, είπε ότι η επίδραση τους αναμένεται να εκτιμηθεί προς το τέλος της επόμενης βδομάδας. Επανέλαβε τέλος την παράκληση, για τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών στις τελείως απαραίτητες για τους άνω των 65 ετών.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Check Also

Κομισιόν: Eλληνικά προγράμματα στήριξης εταιρειών με επιδοτούμενα δάνεια

Ελληνικό πρόγραμμα ύψους 450 εκατ. ευρώ για τη στήριξη εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα του …