Instagram: Νέα δικαιώματα θα αποκτήσουν οι χρήστες ως προς το «κατέβασμα» των αρχείων που αναρτούν

Στο πλαίσιο της συμμόρφωσης με τον νέο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων που θα τεθεί σε ισχύ στην Ευρώπη από τις 25 Μαΐου, αλλά και μετά το σκάνδαλο με την κατάχρηση των προσωπικών δεδομένων του Facebook, και το Instagram θα επιτρέπει πλέον στους χρήστες της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης να «κατεβάσουν» στον υπολογιστή τους όλα τα προσωπικά δεδομένα τους, μεταξύ των οποίων τις φωτογραφίες, τα βίντεο και τα μηνύματα που έχουν μοιραστεί με άλλους.

Το Facebook, που αποτελεί «μητρική» εταιρεία του Instagram, ανακοίνωσε ήδη πως –μέσω των ρυθμίσεων- οι χρήστες της ιστοσελίδας θα μπορούν πλέον να έχουν αυξημένο έλεγχο των προσωπικών τους δεδομένων. Κατά αντιστοιχία και το Instagram (εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης που η λειτουργία του βασίζεται, ως επί το πλείστον, στην ανάρτηση φωτογραφιών) θα ακολουθήσει το νέο πλαίσιο που αφορά το ζήτημα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, χωρίς ωστόσο να γίνει ακόμα γνωστό το πότε ακριβώς θα πραγματοποιηθούν οι όποιες αλλαγές για το σκοπό αυτό.

Βάσει του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού, οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (και κάθε άλλου φορέα ο οποίος διακρατεί δεδομένα που τους αφορούν) αποκτούν αυξημένα δικαιώματα ως προς τη να δυνατότητα που θα έχουν στο εξής, προκειμένου να ζητούν διαγραφή αυτών των προσωπικών τους στοιχείων εφόσον το θελήσουν, να εξαιρεθούν από τη συλλογή στοιχείων γι’ αυτούς στο μέλλον, να ενημερώνονται με διαφάνεια για το ποια προσωπικά στοιχεία τους συλλέγει η εταιρεία και να μπορούν να τα «κατεβάσουν» και να τα μεταφέρουν σε ανταγωνιστική εταιρεία.

Σύμφωνα και με τη Βρετανική Guardian, εκπρόσωπος του Instagram ανέφερε ότι, η εταιρεία δημιουργεί «ένα νέο εργαλείο φορητότητας δεδομένων». Και απευθυνόμενος στους χρήστες είπε: «σύντομα θα έχετε τη δυνατότητα να ‘κατεβάσετε’ ένα αντίγραφο από οτιδήποτε έχετε μοιραστεί στο Instagram, συμπεριλαμβανομένων των φωτογραφιών, των βίντεο και των μηνυμάτων σας».

Ωστόσο, δεν έχει γίνε ακόμα γνωστό αν στα προσωπικά δεδομένα που θα είναι διαθέσιμα για «κατέβασμα» στο Instagram , θα περιλαμβάνονται και λεπτομέρειες για το διαφημιστικό «προφίλ» του χρήστη.

Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα για το Instagram, παραμένει ακόμα ασαφές το ποιες ακριβώς πληροφορίες έχουν συλλεχθεί για κάθε χρήστη του μέσου. Αλλά και οι διαβεβαιώσεις του επικεφαλής του Facebook, Μάρκ Ζούκερμπεργκ, ότι οι χρήστες του ιστοτόπου μπορούν πια όντως να «κατεβάσουν» οποιαδήποτε πληροφορία συλλέγει το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης για αυτούς, παραμένουν υπό εξέταση.

Παρόμοιες ανακοινώσεις περί αυξημένης «διαφάνειας», ως προς τα χρήση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών, αναμένονται και από άλλες εταιρείες- ιστοσελίδες, ενόψει της εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων που θα τεθεί σε εφαρμογή στην Ευρώπη από τα τέλη του επόμενου μήνα. Από τη μεριά της η Google δεν έχει δηλώσει ακόμα σε ποιες αλλαγές θα προβεί σε σχέση με τις συγκεκριμένες εξελίξεις.

Βεβαίως, ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα παραμένει υπό συζήτηση είναι αυτό των προστίμων σε ενδεχόμενη παραβίαση του νέου ευρωπαϊκού κανονισμού, που σχετίζεται και με ένα άλλο μεγάλο συναφές πρόβλημα, την παραβίαση προσωπικών δεδομένων από χάκερ. Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον σαφές ότι αναμένονται πλέον αλλαγές στο τοπίο του διαδικτύου, οι οποίες, ανεξάρτητα από το αν και σε ποιο βαθμό θα ωφελήσουν πράγματι τους χρήστες, προκαλούν ήδη νέους (ή «αναζωπυρώνουν» παλαιότερους) προβληματισμούς σε σχέση με τη συνέχεια της ψηφιακής εποχής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The guardian 

www.ert.gr

Powered by WPeMatico

Check Also

Διαγωνισμός για το όνομα του ρομποτικού οχήματος που θα πάει στον Αρη

Ο βρετανικός διαστημικός οργανισμός έχει ξεκινήσει ένα διαγωνισμό για το όνομα του ρομποτικού όχημα (rover) …