Συναυλία του Τάμερ Χόσνι παρακολούθησαν για πρώτη φορά γυναίκες στη Σαουδική Αραβία

Βίντεο και φωτογραφίες από την πρώτη συναυλία του δημοφιλούς Αιγύπτιου τραγουδιστή Τάμερ Χόσνι στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσφέροντας μια «εικόνα» από ένα σημαντικό μουσικό γεγονός για τη χώρα.

Εκτός από το ότι τα εισιτήρια της συναυλίας -που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο του οικιστικού συγκροτήματος «King Abdullah Economic City» (Οικονομική Πολιτεία Βασιλιάς Αμπντουλάχ)- εξαντλήθηκαν, την περασμένη Παρασκευή (30/3) μαζί με το μουσικό γεγονός σημειώθηκε ακόμα μια πρωτιά, καθώς ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επέτρεψε σε γυναίκες να παρακολουθήσουν το σόου, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί ως τώρα στη χώρα.

Καθώς στη Σαουδική Αραβία χαλαρώνουν οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά την ψυχαγωγία και τη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή, συναυλίες πραγματοποιούνται όλο και συχνότερα.
Στο Ριάντ, στη Τζέντα, στο Νταμάμ και στο Νταχράμ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί από πέρισι αντίστοιχες συναυλίες. Το συγκεκριμένο πολιτιστικό γεγονός πάντως διοργανώθηκε από τη Γενική Αρχή Ψυχαγωγίας της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Έλληνας συνθέτης Yanni, ο Αμερικανός τραγουδιστής της κάντρι, Τόμπι Κιθ, ο Γαλλο-Αλγερινός μουσικός της rai, Cheb Khaled και ο βραβευμένος με Grammy Αμερικανός καλλιτέχνης της χιπ-χοπ, Nelly ήταν ανάμεσα σε εκείνους που παρακολούθησαν τη συναυλία του Τάμερ Χόσνι. Σε μήνυμα προς τους θαυμαστές του, που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο καλλιτέχνης ανέφερε: «Ευχαριστώ πολύ τη Γενική Αρχή Ψυχαγωγίας και τον σπουδαίο λαό της Σαουδικής Αραβίας. Ανυπομονούσα γι’ αυτή την ημέρα εδώ και πολύ καιρό». «Ο Θεός ξέρει ότι σας αγαπώ πολύ, πολύ και είμαι τόσο υπερήφανος που είμαι μαζί σας», πρόσθεσε.

Μέρος των αλλαγών που σημειώνονται στη χώρα οφείλεται στη φιλόδοξη στρατηγική του Saudi Vision 2030, που στόχο έχει την ανάδειξη της Σαουδικής Αραβίας σε σημαντικό τουριστικό και επιχειρηματικό προορισμό παγκοσμίως. Στο ίδιο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και αναδιαμόρφωσης της «εικόνας» της συντηρητικής χώρας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν επιτρέπει στις γυναίκες να οδηγούν, ενώ τους προσφέρει και άλλες διεξόδους ψυχαγωγίας (πέρα από τις συναυλίες) κατασκευάζοντας κινηματογραφικές αίθουσες (στις οποίες θα μπορούν να παρακολουθούν ταινίες οι γυναίκες).

Σε δημοσίευμά του, το Spiegel online αναφέρει: «Η χαλάρωση των κοινωνικών περιορισμών θα κάνει τη Σαουδική Αραβία, η οποία περιπαικτικά, εξαιτίας των πολλών απαγορεύσεων, έχει χαρακτηριστεί ως βασίλειο της πλήξης, πιο ελκυστική για τους νέους». Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι, «Η ποπ μουσική, η πολιτική και οι νέοι άνθρωποι ενώνονται σε μια κοινή αποστολή, η οποία γνωρίζει μόνο έναν ηγέτη: τον MBS, όπως είναι η συντομογραφία του ονόματος του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Spiegel online

www.ert.gr

Powered by WPeMatico

Check Also

«Η Κυρά της Θάλασσας» επιστρέφει στο Tempus Verum – Eν Αθήναις

“Η Κυρά της Θάλασσας” του Ερρίκου Ίψεν,  σε σκηνοθεσία Δανάης Σπηλιώτη παρουσιάζεται για 2ο χρόνο, στο Tempus …