Νέα εστία πολιτικής αντιπαράθεσης η Συνταγματική Αναθεώρηση (video)

Ανέβηκαν οι τόνοι με αφορμή το θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου  Ανατολικής Αττικής κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι φοβάται την άρση της προστασίας που προσφέρει ο άθλιος, όπως τον χαρακτήρισε, νόμος περί ευθύνης υπουργών του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ακολούθησε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στον πρώην υπουργό και το Μαξίμου, ενώ δεν έλλειψαν και οι αιχμές του κ. Βενιζέλου για τις θέσεις της Φώφης Γεννηματά.

«Όσοι είναι απόλυτα ταυτισμένοι με το χθες έχουν και δεσμεύσεις ισχυρές στο χθες αυτού του τόπου και σε μεγάλα συμφέροντα που κρατάνε το τόπο αυτό καθηλωμένο.
Και φοβούνται την αλλαγή. Και φοβούνται για παράδειγμα, ότι η Αναθεώρηση του Συντάγματος θα άρει το καθεστώς προστασίας που προσφέρει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που είχε ως εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο. Και προτιμούν να εκτίθενται στα μάτια του ελληνικού λαού, παρά να συμβάλλουν στην άρση της προστασίας των υπουργών, στην άρση της ασυλίας, τώρα μάλιστα, που η δικαιοσύνη έχει αρχίσει σιγά σιγά χωρίς παρεμβάσεις άνωθεν να εξετάζει μία-μία, υποθέσεις κρίσιμες ,υποθέσεις του σκοτεινού τους παρελθόντος. Εμείς, θα κινηθούμε θεσμικά, δεν πρόκειται τους κάνουμε το χατίρι και θα προχωρήσουμε», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην αναφορά του Πρωθυπουργού αντέδρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αφήνοντας παράλληλα νέες αιχμές για τη Φώφη Γεννηματά.

«Τι παραπάνω περιμένουν κάποιοι για να διαχωρίσουν τις απόψεις τους από τις απόψεις του κ. Τσίπρα περί Συντάγματος; Μήπως περιμένουν να προκηρύξει το αντισυνταγματικό, δήθεν συμβουλευτικό, δημοψήφισμα για την αναθεώρηση με το οποίο φλερτάρει εδώ και καιρό;» είπε.

Σκληρή ήταν η απάντηση από το Μέγαρο Μαξίμου.

«Η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να μας πείσει πως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν έχει τη σφραγίδα του και δεν προστατεύει σκόπιμα τους υπουργούς, διαχωρίζοντάς τους από τους υπόλοιπους πολίτες, είναι αξιόλογη. Μόνο που επέλεξε να την κάνει Πρωταπριλιά. Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση» ανέφεραν.

Ουδέν σχόλιο απαντά η Χαριλάου Τρικούπη για τις αναφορές του κ. Βενιζέλου και υπενθυμίζουν ότι η θέση της κ. Γεννηματά υπαγορεύεται από το Συνέδριο και τις αποφάσεις αυτές εφαρμόζει. Παράλληλα σημειώνουν ότι θα αποδειχθεί ποιες προτάσεις έχουν προοδευτικό προσανατολισμό, όταν ο κ. Τσίπρας φέρει το θέμα στην Βουλή.

Δεν υπάρχει περιθώριο για υπαναχωρήσεις, τονίζει ο Γιάννης Ραγκούσης. «Η απόφαση του Κινήματος Αλλαγής, το σωστό ύφος και περιεχόμενο της επιστολής της κ. Γεννηματά καθώς και το σωστό ύφος και περιεχόμενο της απαντητικής επιστολής του πρωθυπουργού έχουν δημιουργήσει μία de facto πολιτική δέσμευση ενώπιον των πολιτών για άμεση εκκίνηση της αναθεωρητικής διαδικασίας. Πλέον δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υπαναχωρήσεων. Εκτός αν κάποιος αποφασίσει να απεμπολήσει την ιστορική του ευθύνη κι έτσι να κατακρημνιστεί στη συνείδηση των πολιτών», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όσο αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει «προοδευτικές» αλλαγές στο Σύνταγμα, μαζί με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι η ανάπτυξη που υπόσχεται ο κ. Τσίπρας θα είναι «δίκαιη» και η έξοδος από τα μνημόνια «καθαρή», με τους εκατοντάδες ψηφισμένους αντιλαϊκούς νόμους να παραμένουν και να ενισχύονται» σχολίασε το ΚΚΕ.

Πηγή ΕΡΤ, ρεπορτάζ Κ. Σκουλάς

www.ert.gr

Powered by WPeMatico

Check Also

«Η συμφωνία για το ονοματολογικό θα τύχει ευρείας πλειοψηφίας»

Στο μακεδονικό, την περικοπή των συντάξεων, αλλά και στο θέμα των εκλογών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος …