Φλωρεντία: Ομάδα ακτιβιστών λερώνει με μπογιά τοίχο του Παλάτσο Βέκιο

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Η ομάδα περιβαλλοντολόγων-ακτιβιστών Ultima Generazione (‘Τελευταία Γενιά’) χτύπησε πάλι, αυτή τη φορά στη Φλωρεντία, όπου δύο μέλη της έριξαν πορτοκαλί μπογιά σε εξωτερικό τοίχο του Παλάτσο Βέκιο. Η σκηνή διαδραματίστηκε ενώπιον πλήθος τουριστών, οι οποίοι άρχισαν να γιουχάρουν τους δράστες.

Όπως μεταδίδει η La Repubblica, ο ίδιος ο δήμαρχος της Φλωρεντία, Ντάριο Ναρντέλα, ο οποίος βρισκόμενος στο σημείο, φώναξε σε έναν εκ των δραστών ‘τι διάολο κάνεις;’ και τον σταμάτησε, ενώ κοιτάζοντας τους φρεσκολερωμένους τοίχους του κτιρίου γονάτισε κρατώντας τα χέρια του πάνω από το κεφάλι του σε ένδειξη αγανάκτησης. Όπως μεταδίδουν διάφορα ΜΜΕ, μέσα σε πολύ λίγη ώρα ξεκίνησε η επιχείρηση καθαρισμού των τοίχων με νερό, στην οποία επιχείρηση έλαβε μέρος ο ίδιος ο δήμαρχος Ναρντέλα.

Σύμφωνα με ανακοινωθέν της οργάνωσης, η δράση έγινε με την χρήση ‘πλενόμενης μπογιάς’ και ακολουθεί με “την απόρριψη από την επιτροπή προϋπολογισμού της Γερουσίας της Δημοκρατίας των τροπολογιών σε νομοσχέδιο για την περικοπή διαφόρων επιζήμιων για το περιβάλλον επιδοτήσεων χθες, 16 Μαρτίου. Περικοπές που θα έκαναν διαθέσιμα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ, δημόσιο χρήμα από τους πολίτες, για να χρησιμοποιηθούν βραχυπρόθεσμα στην εξασφάλιση της χώρας από τη σοβαρότητα των σημερινών και επερχόμενων συνθηκών ξηρασίας και για άλλες επενδύσεις σε οικολογική μετατροπή”. Επίσης, σημειώνει το ανακοινωθέν “βλέπουμε την ταυτόχρονη έγκριση του αμφισβητούμενου και χρονολογημένου έργου της γέφυρας του στενού της Μεσσήνης”, το οποίο εγκρίθηκε και αυτό χθες Πέμπτη 16 Μαρτίου.

Οι δύο δράστες συνελήφθησαν, ενώ θα χρειαστούν μερικές μέρες ώστε να γίνει η αξιολόγηση των ζημιών. Πριν από λίγη ώρα και η τοποθέτηση του Ιταλού Υπουργού Πολιτισμού, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, ο οποίος εξέφρασε “την αλληλεγγύη του στον δήμαρχο Ντάριο Ναρντέλα και σε ολόκληρη την πόλη της Φλωρεντίας”.

“Η βεβήλωση του Παλάτσο Βέκιο είναι μια ακόμη απερίσκεπτη ενέργεια, ένας καθαρός βανδαλισμός χωρίς κανένα ελαφρυντικό” υπογράμμισε ο Υπουργός. “Δεν πρόκειται για επιδεικτικές χειρονομίες χωρίς ζημιές, διότι εκτός από το σημαντικό κόστος καθαρισμού που βαρύνει την κοινότητα, πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνέπειες στην εικόνα της Ιταλίας, η οποία συνδέεται στενά με την εθνική πολιτιστική κληρονομιά. Εργαζόμαστε για την ενίσχυση του συστήματος κυρώσεων, και κυρίως για κανόνες που υποχρεώνουν τους υπεύθυνους να πληρώνουν το κόστος καθαρισμού και αποκατάστασης των χώρων”.

Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που οι ακτιβιστές αναλαμβάνουν δράση κατά έργων τέχνης στην Ιταλία. Στις 4 Νοεμβρίου πέρσι έριξαν μια σούπα λαχανικών σε πίνακα του Βαν Γκογκ στη Ρώμη, ενώ μόλις δύο εβδομάδες αργότερα έριξαν περίπου 8 κιλά αλεύρι στο αυτοκίνητο του Άντι Γουάρχολ, το οποίο εκτίθεται στο Μιλάνο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΠΗΓΗ

Check Also

Νέο Σύνταγμα στο Τόγκο – ertnews.gr

Τα μέλη του κοινοβουλίου του Τόγκο υιοθέτησαν χθες Δευτέρα το βράδυ νέο Σύνταγμα, που μετατρέπει …

Hide picture