Τριήμερη διεθνής συνάντηση στην Καβάλα για την διαχείριση των κινδύνων από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές

Αρχίζει σήμερα στην Καβάλα, η πρώτη Διεθνής Συνάντηση Εργασίας για την «Ανθεκτικότητα και τη Διαχείριση Κινδύνων από φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές (SETOFF)», με συμμετοχή επιστημόνων και στελεχών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από τέσσερις χώρες.

H έναρξή της συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτικής Προστασίας (1η Μαρτίου) και γίνεται σε μια χρονική συγκυρία όπου οι φυσικές και μη καταστροφές απειλούν πολλές περιοχές του πλανήτη.

Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με μοντέλα διαχείρισης καταστροφών και κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών και με τα χαρακτηριστικά τους, προκειμένου να επικαιροποιήσουν τις γνώσεις τους στις σχετικές θεωρητικές έννοιες (με ασκήσεις επί χάρτου κ.α.). Ακόμη, θα παρουσιαστεί επιμορφωτικό υλικό προκειμένου με τη συμβολή των συμμετεχόντων να ελεγχθεί και να επιβεβαιωθεί η καταλληλότητα του περιεχομένου και η αποτελεσματικότητά του προτού ξεκινήσει το πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης, που απευθύνεται σε στελέχη και προσωπικό Πολιτικής Προστασίας του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και σε συγκεκριμένο δυναμικό του ιδιωτικού τομέα (τεχνικοί ασφαλείας και υπάλληλοι εταιριών φύλαξης/security).

Η ευθύνη της διοργάνωσης της Διεθνούς Συνάντησης ανήκει στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και ειδικότερα στο Τμήμα Χημείας που διαλειτουργεί με το Θεσμοθετημένο Εργαστήριο υποδομών μεγάλης κλίμακας «Ήφαιστος».

Το ευρωπαϊκό Πρόγραμμα SETOFF, που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υλοποιείται στο πλαίσιο του Erasmus+ με επικεφαλής ερευνητή και συντονιστή τον Επίκουρο Καθηγητή Χημείας του ΔΙ.ΠΑ.Ε. Μιχάλη Χάλαρη, Αντιστράτηγο ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και φορείς από το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και την Ελλάδα.

«Καλωσορίζω όλους τους διακεκριμένους ομιλητές, συμμετέχοντες και επισκέπτες από τις 4 χώρες, από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα που είστε παρόντες εδώ ή εξ αποστάσεως, για να μοιραστείτε τις γνώσεις και την τεράστια εμπειρία σας με τη διεθνή κοινότητα διαχείρισης καταστροφών» τόνισε ο κ. Χάλαρης στην εναρκτήρια ομιλία του.

«Η πολιτική άμυνα και η πολιτική προστασία πρέπει να συνεργάζονται με τους εκτοπισμένους σε καταστροφές και κρίσεις· ο ρόλος των εθελοντών και η καταπολέμηση όλων των ειδών των καταστροφών είναι ζωτικής σημασίας.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όλοι οι εθνικοί παράγοντες πρέπει να επικεντρωθούν στον εθελοντισμό στις χώρες τους.

Η ανταπόκριση σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές απαιτεί την αποτελεσματική χρήση των πόρων δημόσιας ασφάλειας και παραϊατρικών πόρων.

Ένας από τους κύριους στόχους της διαχείρισης καταστροφών, και ένας από τους ισχυρότερους δεσμούς της με την ανάπτυξη, είναι η προώθηση βιώσιμων μέσων διαβίωσης και η προστασία και ανάκαμψή τους κατά τη διάρκεια καταστροφών και καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Όπου επιτυγχάνεται αυτός ο στόχος, οι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίζουν καταστροφές και η ανάκαμψή τους είναι ταχύτερη και μακράς διαρκείας» σημείωσε ο κ. Χάλαρης.

Η πορεία των συνεδριών της Διεθνούς Συνάντησης Εργασίας για το πρόγραμμα SETOFF θα δημοσιοποιείται καθημερινά μέσω της ιστοσελίδας του Προγράμματος https://setoff-project.eu και των σχετικών Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης:

Facebook: Setoff project EU – Twitter: @ProjectSetoff – LinkedIn: SETOFF project EU, [email protected]

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΠΗΓΗ

Check Also

Καιρός: Βροχές, σποραδικές καταιγίδες και σκόνη από την Αφρική

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές αρχικά στα δυτικά και …

Hide picture