Συνομιλίες Δένδια με ΥΠΕΞ Κοσόβου – Στο επίκεντρο οικονομική συνεργασία & Δυτικά Βαλκάνια (video)

Με την υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου συναντήθηκε την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία για τις τακτικές της Άγκυρας στα Βαλκάνια. Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών, με επίκεντρο την ενίσχυση της οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας αλλά και τις προοπτικές των Δυτικών Βαλκανίων.

«Δεν αποτελεί επιλογή για τα Δυτικά Βαλκάνια η επιστροφή στο οθωμανικό παρελθόν του 19ου αιώνα, μεταμφιεσμένο με τον μανδύα του νεο-οθωμανισμού» τόνισε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι για τα Δυτικά Βαλκάνια, «το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, δηλαδή η προστασία αρχών και αξιών του Διαφωτισμού, όπως η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και η προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πρέπει να αποτελεί την πολιτική, οικονομική και πολιτισμική τους πυξίδα».

Υπογράμμισε ότι τα «Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ατενίζουν προς το μέλλον. Όχι προς το παρελθόν. Μπορεί και πρέπει να έχουν καλές σχέσεις με όλες χώρες της ευρύτερης περιοχής. Αλλά, προοπτική τους, προοπτική που αποτελεί τον μόνο δρόμο είναι η Ευρώπη».

Η Ελλάδα στηρίζει τον διάλογο Πρίστινας – Βελιγραδίου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Βελιγράδι την ερχόμενη εβδομάδα.

Από την πλευρά της, η Κοσοβάρα Υπουργός Εξωτερικών Ντονίκα Γκερβάλα Σβαρτς ευχαρίστησε την Ελλάδα για την ισχυρή της στήριξη στις επιδιώξεις του Κοσόβου. Σημείωσε ότι η χώρα της είναι ανεξάρτητη, προσθέτοντας ότι «δεν είναι επαρχία κανενός» και πως το μόνο ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο επιδιώκει να ενταχθεί είναι το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε.

Η επίσκεψη της Yπουργού Εξωτερικών του Κοσόβου στην Αθήνα έπεται της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Πρίστινα, τον περασμένο Ιούνιο.

 

Ρεπορτάζ: Νίκος Σταυρουλάκης

 

ΠΗΓΗ

Check Also

Ν. Κεραμέως: Η Ελλάδα πλέον έχει μπει δυναμικά στο διεθνή ακαδημαϊκό χάρτη

Για τον «αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας» που αναδείχθηκε στο ταξίδι της κυβερνητικής αποστολής στις ΗΠΑ, …