Στο πλευρό της Κύπρου οι ΗΠΑ για την εκμετάλλευση του τεμαχίου 5 – Επαφές Μητσοτάκη σε Ισραήλ και Ρωσία (video)

Η απειλή της Τουρκίας να παραχωρήσει το τεμάχιο 5 της Κυπριακής ΑΟΖ στην κοινοπραξία της ExxonMobil και της Εταιρίας Πετρελαίου του Κατάρ, προκάλεσε άμεση αντίδραση από το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηρίζει σαφώς τη Λευκωσία και ξεκαθαρίζει ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αναπτύξει τα κοιτάσματα που βρίσκονται εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Ηχηρή νομιμοποίηση στην πρωτοβουλία της Λευκωσίας να αδειοδοτήσει το τεμάχιο 5 της Κυπριακής ΑΟΖ στο κονσόρτσιουμ Exxon Mobil – Qatar Petroleum παρέχει το Στέιτ Ντηπάρτμεντ, με αφορμή τις τουρκικές αιτιάσεις για την δικαιοδοσία της Λευκωσίας στην περιοχή.

Χαρακτηριστική είναι η απάντηση εκπροσώπου του Αμερικανικού ΥΠΕΞ: «Η πολιτική των ΗΠΑ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει. Οι ΗΠΑς αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύσσει τους πόρους στην ΑΟΖ της… Σε τομείς αλληλεπικαλυπτόμενων θαλάσσιων αξιώσεων, προτρέπουμε τα μέρη να επιλύσουν τις θαλάσσιες διαφορές τους ειρηνικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Η Τουρκία διά του ΥΠΕΞ απειλεί με αποτροπή κάθε νόμιμη ενέργεια της Λευκωσίας εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Παράλληλα, με προκλητική επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη η Άγκυρα θέτει εκ νέου ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, δύο κρατών στην Κύπρο, ενώ αποκηρύσσει περιφερειακά συστήματα συνεργασίας.

«Η Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή πλευρά έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια δημιουργίας των λεγόμενων μηχανισμών περιφερειακής συνεργασίας, τα οποία βασίζονται εγγενώς στην εχθρότητα κατά της Τουρκίας και προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για την προώθηση μαξιμαλιστικών απαιτήσεων» ανέφερε η μόνιμη αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ.

Η Αθήνα με πολυδιάστατες πρωτοβουλίες σφυρηλατεί στενές σχέσεις με ισχυρούς πόλους στο διεθνές σύστημα. Οι επαφές του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη την ερχόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ και την Ρωσία αναδεικνύουν την χώρα στο επίκεντρο των διεθνών διεργασιών.

«Η Ρωσία μπορεί να μην είναι ένας εύκολος συνομιλητής, είναι όμως βασικός παράγοντας της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας, με λόγο στα περιφερειακά ζητήματα, στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Κυπριακό» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ταξιδεύει στις 7 Δεκεμβρίου στην Ιερουσαλήμ, όπου και θα πραγματοποιηθεί η τριμερής σύνοδος κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ. Μια ημέρα μετά, ο πρωθυπουργός συναντάται στο Σότσι με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με τις συνομιλίες να επικεντρώνονται στην ενέργεια και την οικονομία.

Συναγερμός στην Τουρκία – Εντοπίστηκε εκρηκτικός μηχανισμός σε όχημα της συνοδείας Ερντογάν

Εκρηκτικός μηχανισμός εντοπίστηκε σε ένα από τα οχήματα της συνοδείας του Τούρκου προέδρου. Το αυτοκίνητο ήταν ενός αστυνομικού που επρόκειτο να βρίσκεται στη συγκέντρωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σιίρτ.

Ο εκρηκτικός μηχανισμός εξουδετερώθηκε λίγο μετά τον εντοπισμό του, ενώ διενεργείται έρευνα για την υπόθεση.

Μετά την ιστορική κατακρήμνιση της λίρας, το μεσημέρι του Σαββάτου έγινε και η πρώτη μεγάλη αντικυβερνητική συγκέντρωση στην Μερσίνα.

Πηγή: ΕΡΤ / Νίκος Σταυρουλάκης, Ζέτα Κονταξή

ΠΗΓΗ

Check Also

Στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο ο Π. Παυλόπουλος: Το έγκλημα της Γερμανίας δεν εξαγοράζεται

Στην Άρτα, και στο μαρτυρικό χωριό Κομμένο, βρέθηκε χθες ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης …